Πορεία ειρήνης αντί για σερπαντίνες στην Κολωνία

Καθαρά Δευτέρα, κανονικά αποκορύφωμα του καρναβαλιού. Όμως η παραδοσιακή παρέλαση στην Κολωνία ακυρώθηκε. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατεβαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

by Times Newsroom

Παρέλαση αλλιώτικη απ’ τις άλλες

Κανονικά αυτή την Καθαρά Δευτέρα η Κολωνία, προπύργιο του καρναβαλιού, θα έμενε ήσυχη. Η παραδοσιακή παρέλαση είχε ακυρωθεί λόγω πανδημίας. Και όμως. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να διατρανώσουν την αλληλεγγύη τους με τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Με τα άρματα στους δρόμους

Πάντως οι καρναβαλιστές της Κολωνίας είχαν φορέσει τις στολές τους, μερικά άρματα που είχαν ετοιμαστεί για την παρέλαση κατέβηκαν στους δρόμους, όπως αυτό με την πληγωμένη περιστερά της Ειρήνης. Οι διοργανωτές της πορείας κάνουν λόγο για 250.000 που πήραν μέρος.

Σταματήστε τον Πούτιν!

Ένα σύνθημα ένωσε τους διαδηλωτές: “Make FasteLOVEnd, Not War” – η κολωνέζικη εκδοχή του “Make Love, Not War”. Και για όσους δεν είναι από την Κολωνία: Fastelovend σημαίνει στη διάλεκτο της Ρηνανίας καρναβάλι. Οι συνεδριάσεις των καρναβαλίστικων συλλόγων δεν έγιναν φέτος, τα μπαλ μασκέ στα σπίτια όμως έδωσαν και πήραν.

Το Καρναβάλι είναι και πολιτικό!

Ο Ντάνιελ και ο Ραλφ είναι μέλη του καρναβαλίστικου συλλόγου “Κόκκινες σπίθες”. Αυτή την Καθαρά Δευτέρα όμως δεν πήραν μαζί τους τα σπαθιά, κανονικά αναπόσπαστα στοιχεία της στολής τους.”Το Καρναβάλι πρέπει να γίνεται ακόμα και σε δύσκολους καιρούς” λένε, ακόμα και μασκαρεμένος μπορεί κανείς να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα.

Η παρέλαση επιβάλλεται

Ο Γκούντερ ήρθε από το Αμβούργο ειδικά για το καρναβάλι. “Πήρα ρεπό, δεν υπήρχε περίπτωση να μη γιορτάσω”, λέει. “Στις μπυραρίες πάντως ο πόλεμος δεν ήταν το κυρίαρχο θέμα”, συμπληρώνει η Τίνα. Και οι δυο συμφωνούν που η παρέλαση μετατράπηκε σε πορεία ειρήνης.

Καρναβάλι χωρίς πολλά-πολλά

Η Κέρστιν και η Άννα έχουν έρθει με μια παρέα 12 ατόμων. “Φέτος γιορτάζουμε χωρίς πολλά-πολλά. Σε ρίχνει να ξυπνήσεις το πρωί και να γίνεται πόλεμος στην Ουκρανία. Πρέπει να το καταπιέσει κανείς, αν θέλει να γιορτάσει.” Πάντως ήρθαν συνειδητά, και για να γεμίσουν μπαταρίες μετά από ολόκληρο χειμώνα περιορισμών λόγω πανδημίας.

“Πόλεμος του Πούτιν, όχι της Ρωσίας”

Η Τζένυ και η Ναντίν αντίθετα δεν ήθελαν να το ρίξουν έξω. Ήρθαν για να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του πολέμου. Τις ενθουσιάζει που έχει κατέβει τόσος κόσμος στους δρόμους. Και οι δυο συμφωνούν: “Είναι πόλεμος του Πούτιν, όχι της Ρωσίας!”

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή