Πορείες κατά των ΗΠΑ στο Ιράν

by Times Newsroom 1
Share this

Με συνθήματα όπως «Είμαι κι εγώ Φρουρός», πλήθη Ιρανών διαδήλωσαν υπέρ των «Φρουρών της Επανάστασης» με αφορμή την ανακήρυξή τους σε τρομοκρατική οργάνωση από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στη φωτογραφία, μέλη της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης σε χθεσινή πορεία

Πορείες και διαδηλώσεις υποστήριξης των «Φρουρών της Επανάστασης», με συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων, έλαβαν χώρα χθες, μετά την καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του Ιράν. Οι κινητοποιήσεις, που έτυχαν ιδιαίτερης προβολής από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ήταν μια πρώτη απάντηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας στην απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να χαρακτηρίσει την επίλεκτη στρατιωτική δύναμη της χώρας ως «τρομοκρατική οργάνωση».

REUTERS, ΑΠΕ

Στην Τεχεράνη, πλήθη διαδηλωτών πραγματοποίησαν πορεία με συνθήματα όπως «Είμαι κι εγώ Φρουρός» και «Θάνατος στην Αμερική», κρατώντας πανό και φορώντας μάσκες που διακωμωδούσαν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Προηγουμένως, ο αγιατολάχ Αλί Μοβαχεντί Κερνανί υποστήριξε, στη διάρκεια της ομιλίας του με αφορμή την προσευχή της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ότι η απόφαση Τραμπ είναι «κωμική», γιατί οι «Φρουροί της Επανάστασης» είναι εκείνοι που πολέμησαν, στη Συρία και στο Ιράκ, τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, τους οποίους, κατά την εκδοχή του, στήριξαν οι ΗΠΑ.


Ιρανός φοράει μάσκα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διασκεδάζοντας διαδηλωτές που εκφράζουν την υποστήριξή τους στην επίλεκτη στρατιωτική δύναμη «Φρουροί της Επανάστασης».

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Κιουμάρς Χεϊνταρί, αρχηγός του ιρανικού στρατού ξηράς, δήλωσε ότι με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ «οι Αμερικανοί θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των δικών τους στρατευμάτων στην CENTCOM (Κεντρική Διοίκηση) και σε όλον τον κόσμο». Απαντώντας στην απόφαση Τραμπ, το Ιράν χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» τη CENTCOM, στη σφαίρα ευθύνης της οποίας υπάγονται η Μέση Ανατολή και το Κέρας της Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Περσικού κόλπου. Στο μεταξύ, ο σύμβουλος ιρανικών υποθέσεων στο Ινστιτούτο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ραζ Ζιμτ, ο οποίος επισκέφθηκε αυτές τις ημέρες την Ελλάδα, δήλωσε ότι η χώρα του δεν αμφισβητεί ότι το Ιράν είναι μεγάλη δύναμη και δεν παραγνωρίζει το ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα χρονολογείται πριν από την ισλαμική επανάσταση, στην εποχή του σάχη. Εκείνο που ζητάει το Ισραήλ, τόνισε ο Ζιμτ, είναι να αποκηρύξει η Τεχεράνη τον στόχο της καταστροφής του εβραϊκού κράτους.

«Στην περίπτωση που είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ φιλικών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία ή το Ιράν –αν το τελευταίο αποκήρυσσε τον στόχο του για καταστροφή του Ισραήλ–, ασφαλώς θα επιλέγαμε το Ιράν», πρόσθεσε ο Ισραηλινός ακαδημαϊκός, υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του είχε πολύ καλή εμπειρία συνεργασίας με την Τεχεράνη πριν από την επανάσταση του 1979.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή