Πορτογαλία: Η απόφαση της Βρετανίας για αναστολή των πτήσεων είναι παράλογη

by Times Newsroom 1

Η απόφαση της Βρετανίας να αναστείλει τις πτήσεις από την Πορτογαλία λόγω των ανησυχιών για ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βραζιλία είναι “παράλογη”, τόνισε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων Lusa, ο Σάντος Σίλβα ζήτησε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Ντόμινικ Ράαμπ για την αποσαφήνιση της κατάστασης.

Ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε χθες ότι η Πορτογαλία προστέθηκε σε κατάλογο χωρών της Νότιας Αμερικής, από τις οποίες απαγορεύονται οι πτήσεις, λόγω των στενών ταξιδιωτικών της δεσμών με την Βραζιλία.

“Είναι ένα παράλογο μέτρο και δεν καταλαβαίνουμε σε τι στηρίζεται”, σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού υπάρχει στην Πορτογαλία.

Οι πτήσεις μεταξύ της Πορτογαλίας και της Βραζιλίας εξακολουθούν να επιτρέπονται στο πλαίσιο ευρύτερης πολιτικής της Πορτογαλίας για τη διατήρηση των ταξιδιών σε χώρες με μεγάλη πορτογαλική διασπορά. Η πολιτική αυτή επιτρέπει μόνον τα ταξίδια που είναι απαραίτητο να γίνουν και δεν περιλαμβάνει αυτά που γίνονται για τουριστικούς σκοπούς.

Οι ταξιδιώτες οφείλουν να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού στο οποίο έχουν υποβληθεί έως και 72 ώρες πριν από την αναχώρησή τους.

Ο Σάντος Σίλβα επέκρινε εξάλλου την μη έγκαιρη ενημέρωσή της Πορτογαλίας από τη Βρετανία για το νέο μέτρο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ στις 06:00 ώρα Ελλάδος σήμερα.

Η Πορτογαλία, σημείωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, δεν απαγόρευσε τις πτήσεις από τη Βρετανία όταν ένα νέο στέλεχος του νέου κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά μόνον ακολούθησε την πολιτική της ΕΕ αξιώνοντας απλώς ένα αρνητικό διαγνωστικό τεστ για τον νέο κορωνοϊού από τους ταξιδιώτες.

“Πιστεύω στην αξία της αμοιβαιότητας”, κατέληξε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή