Πως η Αμοργός εξελίχθηκε σε κέντρο πολιτισμού

by Times Newsroom

Όσοι ακούνε για το νησί της Αμοργού έχουν στο μυαλό τους την ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο», το ποίημα «Αμοργός» του Νίκου Γκάτσου, ή μερικά τραγούδια. Άλλοι έχουν στο μυαλό τους πως διασκέδασαν λες και έπαιξαν kazino NetBet και αναμνήσεις από τις διακοπές που πέρασαν σε αυτό το μικρό νησί των Κυκλάδων. Ωστόσο όμως αυτό που πολλοί δεν έχουν συνειδητοποιήσει είναι πως η Αμοργός αποτελεί πλέον ένα πολιτιστικό κέντρο που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Αμοργού

Το ξενοδοχείο Aegialis διοργανώνει κάθε χρόνο από το 2010 διεθνές φεστιβάλ ταινιών. Φέτος θα λάβει χώρα 12 με 17 Νοεμβρίου με συζητήσεις, εργαστήρια και master classes με θέμα την παραγωγή ταινιών και τουριστικό μάρκετινγκ. Ο σκοπός του φεστιβάλ είναι να διατηρήσει και να εξελίξει τις σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

Amorgos Trail Challenge

Το Amorgos Trail Challenge διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο Αμοργού «Παλιά Στράτα». Για δύο μέρες οι αθλητές καλούνται να τρέξουν και να γνωρίσουν τα φυσικά μονοπάτια της Αμοργού τα οποία έχουν μείνει ανέγγιχτα από τον χρόνο. Το Σάββατο 29/4 ξεκινάει με ένα αγώνα πρόκληση στο νησάκι της Νικουριάς καθώς δεν υπάρχει σηματοδοτημένη διαδρομή και θα πρέπει ο κάθε αθλητής να βρει μόνος του το check point στην κορυφή της Νικουριάς και μετά να κατέβει στο ύψος της θάλασσας για να τερματίσει. Την επόμενη μέρα είναι η διαδρομή των 7,5 χιλιομέτρων και των 19 χιλιομέτρων. Υπάρχει επίσης αγώνας και για τα παιδιά καθώς επίσης και πολλές προγραμματισμένες πολιτιστικές, φυσιολατρικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις.

Εργαστήρια Συγγραφής

Για πρώτη φορά στην Αμοργό στο ξενοδοχείο Lakki Village διοργανώνεται σεμινάριο για το πως κάποιος μπορεί να γράψει best seller. Ο Καναδός συγγραφέας, της πολυδιαβασμένης σειράς βιβλίων Sarah Roberts, Jonas Saul μαζί με τον Καναδό ειδικό όπλων και συγγραφέα Dwayne Clayden θα εξηγήσουν, στα αγγλικά, πως μπορεί κάποιος να πετύχει στον χώρο της συγγραφής αστυνομικών βιβλίων. Μήπως ήρθε η ώρα οι Έλληνες συγγραφείς να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας; Για πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στο sales@lakkivillage.gr

Yoga Retreats

Η Αμοργός έχει καταφέρει να γίνει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για λάτρεις τις γιόγκα. Δάσκαλοι γιόγκα από όλο τον κόσμο φέρνουν τους μαθητές τους για διαλογισμό από τις αρχές του Απριλίου μέχρι τέλος Οκτωβρίου που τελειώνει και η σεζόν. Πολλά ξενοδοχεία διαθέτουν και ειδικούς χώρους αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό για μεμονωμένους πελάτες που απλώς θέλουν να κάνουν γιόγκα απολαμβάνοντας το τοπίο.

Γυρίσματα ταινιών

Το Απέραντο Γαλάζιο ήταν μόνο η αρχή. Η φυσική ομορφιά της Αμοργού έχει μαγνητίσει και άλλους παραγωγούς. Αμέσως μετά την πανδημία το 2020 η ταινία «Κόρες» μια ευρωπαϊκή παραγωγή ενός Γερμανικού μυθιστορήματος γυρίστηκε στην Αμοργό. Έπειτα το 2021 ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Κυκλάδες» με πρωταγωνίστρια την διάσημη ηθοποιό Κρίστιν Σκοτ Τόμας. Στα σκαριά υπάρχει και η ταινία «Φρανσέσκα» με την δική μας Δωροθέα Μερκούρη. Τα αιτήματα στον δήμο Αμοργού είναι πολλά και υποψιαζόμαστε πως θα γίνουν και ακόμα περισσότερα.

Authentic Big Blue

Κάθε χρόνο 40 αθλητές από όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για το ποιο θα βγει πρώτος σε όλες τις κατηγορίες κατάδυσης και θα λάβει χειροποίητο μετάλλιο, δικαίωμα συμμετοχής στην επόμενη διοργάνωση και το ποσό των 250 ευρώ. Ο αγώνας διεξάγεται περίπου μισό μίλι ανοικτά της παραλίας της Αγίας Άννας αφού είναι κιόλας εμπνευσμένος από την ταινία.

Εκθέσεις ζωγραφικής

Ο δήμος Αμοργού διοργανώνει κάθε καλοκαίρι πληθώρα εκθέσεων με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να γνωρίσουν την δουλειά τους στο ευρύ κοινό. Πέρυσι ήταν μια δημιουργική χρονιά με εκθέσεις φωτογραφίας παιδιών, κεραμικών και ζωγραφικής από διάφορους καλλιτέχνες.

Συμπερασματικά η Αμοργός έχει τις δυνατότητες και να προσελκύσει παράγοντες από το εξωτερικό αλλά και να αναδείξει επιτυχημένα τον πολιτιστικό της πλούτο και την φυσική της ομορφιά χωρίς να χαλάσει αυτήν την αυθεντικότητα που την χαρακτηρίζει.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com