Πώς η επέλαση των Ταλιμπάν επηρεάζει το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών

by Times Newsroom 1

Μία από τις πολλές επιπτώσεις της προέλασης των Ταλιμπάν θα μπορούσε να επηρεάσει την παράνομη αγορά ναρκωτικών, καθώς το «μεγαλύτερο καρτέλ του κόσμου» γίνεται μεγαλύτερο, όπως αναφέρει το Morning Brew.

Oι αντάρτες χρειάζονται κεφάλαια για να τροφοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους και η μεγαλύτερη πηγή εσόδων των Ταλιμπάν είναι το εμπόριο ναρκωτικών. Η οργάνωση έβγαλε 416 εκατομμύρια δολάρια για διακίνηση οπίου, ηρωίνης αλλά και μεθαδόνης το οικονομικό έτος 2020.

Και στην επαρχία του Αφγανιστάν που τώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν, οι παπαρούνες του οπίου βρίσκονται σε διαρκή υπερβλάστηση. Το Αφγανιστάν είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οπίου στον κόσμο, από τον οποίο προέρχεται η περισσότερη ηρωίνη: Το 84% του παγκόσμιου οπίου προήλθε από τη χώρα από το 2015-2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ναρκωτικών του ΟΗΕ.

Οι Ταλιμπάν άρχισαν επίσης να εμπορεύονται μεθ. Και η εφεδρά, ένα φυτό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μεθαμφεταμίνης, αναπτύσσεται εγγενώς στο Αφγανιστάν.

Αλλά οι Ταλιμπάν δεν αύξησαν απλώς την παροχή ναρκωτικών. Ανέλαβε επίσης διεθνή σημεία διέλευσης για να αυξήσει τη διανομή, αποκτώντας πρόσβαση στο Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ιράν και το Πακιστάν. Από αυτές τις χώρες, τα ναρκωτικά μπορούν να αποσταλούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν πιθανότατα σημαίνει ότι περισσότερη ηρωίνη και μεθαδόνη θα μεταφερθούν στα χέρια εμπόρων και χρηστών σε όλο τον κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή