Πώς η κόρη ενός δικτάτορα έχτισε μια αυτοκρατορία 240 εκατομμυρίων δολαρίων

Έρευνα καταδεικνύει τα «κενά» στη Βρετανία που την μετατρέπουν σε «πλυντήριο» μαύρου χρήματος

by Times Newsroom

Έρευνα της Freedom For Eurasia, μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή της Ευρασίας, αποκαλύπτει πώς η Γκουλνάρα Καρίμοβα, κόρη του δικτάτορα του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, δημιούργησε μια τεράστια περιουσία στο Λονδίνο, «ξεπλένοντας» εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε ακίνητα.

Τα εν λόγω κεφάλαια, σύμφωνα με την έρευνα ύψους περίπου 240 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν «προϊόν» δωροδοκιών και διαφθοράς, γεγονός που εγείρει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις προσπάθειες της Βρετανίας να αντιμετωπίσει τον παράνομο πλούτο. Οι βρετανικές αρχές κατηγορούνται εδώ και καιρό πως δεν κάνουν αρκετά για να εμποδίσουν την εισροή στη χώρα κεφαλαίων από εγκληματικές ενέργειες, λειτουργώντας ως ένα πλυντήριο «μαύρου χρήματος».

Στην έκθεση επισημαίνεται πως ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν και η ευκολία με την οποία η Καρίμοβα «τρύπωσε» στη Βρετανία και απέκτησε τόσο μεγάλη περιουσία. Η κόρη του Καρίμοφ, που κυβέρνηση αυταρχικά το Ουζμπεκιστάν από το 1990 έως το 2016, αρχικά παρουσιαζόταν ως πιθανή διάδοχός του, στη συνέχεια έκανε καριέρα ποπ τραγουδίστριας, διεύθυνε μια εταιρεία κοσμημάτων και ανέλαβε θέση πρέσβη της χώρας στην Ισπανία.

Το 2014, αιφνιδιαστικά, εξαφανίστηκε από τη δημόσια σφαίρα. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα είχε τεθεί υπό έρευνα για διαφθορά. Καταδικάστηκε το 2017, ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, και οδηγήθηκε στη φυλακή το 2019 για παραβίαση του όρου του κατ΄ οίκον περιορισμού.

Η Καρίμοβα κατηγορήθηκε ως μέλος μιας εγκληματικής ομάδας που έλεγχο περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. «Η υπόθεση Καρίμοβα είναι μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς όλων των εποχών», λέει ο Τομ Μέιν, ένας από τους συγγραφείς  της έρευνας της οργάνωσης Freedom For Eurasia και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου με τίτλο «Who Enabled the Uzbek Princess?», εντοπίστηκαν τουλάχιστον 14 ακίνητα, τα οποία αγοράστηκαν πριν από τη σύλληψή της με τη χρήση υπόπτων κεφαλαίων σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Γαλλία, το Ντουμπάι και το Χονγκ Κονγκ.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε πέντε από αυτά που αγοράστηκαν στο Λονδίνο και τα προάστια της πρωτεύουσας της Αγγλίας. Η συνολικά αξία τους ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια λίρες.

Πρόκειται για τρία διαμερίσματα, στην περιοχή Μπελγκράβια, δυτικά του Μπάκιγχαμ, ένα διαμέρισμα στο Μέιφερ, μια από τις πιο εύπορες περιοχές του Λονδίνου, και ένα αρχοντικό στο Σάρρεϋ, αξίας 18 εκατομμυρίων λιρών με ιδιωτική λίμνη για βαρκάδα, όπως γράφει το BBC. Δύο από τα διαμερίσματα της Μπελγκρέιβια πωλήθηκαν το 2013 πριν από τη σύλληψη της. Το 2017, το σπίτι στο Μέιφεαρ, το αρχοντικό στο Σάρεϊ και ένα τρίτο διαμέρισμα στην Μπελγκρέιβια δεσμεύτηκαν από αρχές κατά της διαφθοράς.

Η έκθεση του Freedom For Eurasia παρουσιάζει επίσης εταιρείες στο Λονδίνο και στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες φέρεται να χρησιμοποίησε η Καρίμοβα ή συνεργάτες της για να μπορέσουν να «ξεπλύνουν» τα χρήματα για την αγορά ακινήτων και ενός ιδιωτικού τζετ, κόστους περίπου 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Καρίμοβα εμφάνιζε ως «πραγματικούς δικαιούχους» των εν λόγω εταιρειών φίλους και συνεργάτες της, όπως τον Ρουστάμ Μαντουμάροφ. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, πρόκειται απλώς για πληρεξούσιους της Καρίμοβα, η οποία χρησιμοποίησε τις εταιρείες για να ξεπλύνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Οι λογιστικές υπηρεσίες για δύο εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που συνδέονται με την Καρίμοβα –Panally Ltd και Odenton Management Ltd– παρασχέθηκαν από την SH Landes LLP, μια εταιρεία που προηγουμένως βρισκόταν στη New Oxford Street στο Λονδίνο. Όπως αναφέρει το BBC, όταν είχε ερωτηθεί για την πηγή των κεφαλαίων του Ρουστάμ Μαντουμάροφ, η SH Landes απάντησε: «Πιστεύουμε ότι το ερώτημα για την προσωπική του περιουσία δεν είναι σχετικό εν προκειμένω».

Σε δήλωσή του προς το BBCο επικεφαλής της λογιστικής εταιρείας δήλωσε: «Η SH Landes LLP δεν προσλήφθηκε ποτέ από την Γκουλνάρα Καρίμοβα. Η SH Landes LLP ενήργησε για λογαριασμό του Ρουστάμ Μαντουμάροφ. Η SH Landes LLP προβαίνει στη δέουσα επιμέλεια για όλους τους πελάτες της και οι σχετικές ρυθμιστικές αρχές ειδοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν».

Ο Τομ Μέιν του Freedom For Eurasia δήλωσε ότι η προφανής ευκολία με την οποία η Καρίμοβα κατάφερε να αγοράσει τόσο πολλά ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανησυχητική. «Χρειάστηκε να φτάσει το 2017 για να κάνουν κάτι οι αρχές, πολλά χρόνια αφότου άλλες χώρες είχαν ήδη παγώσει τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα που της ανήκαν», σημείωσε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com