Πώς να διακρίνουμε έγκαιρα την κατάθλιψη | Στάδια και συμπτώματα

Τα ψυχολογικά, σωματικά και κοινωνικά συμπτώματα της κατάθλιψης.

by Times Newsroom

Κατά περιόδους, πολλοί από εμάς, μπορεί να αισθανόμαστε περισσότερο κουρασμένοι ή να είμαστε κακόκεφοι ή ακόμη και να νιώθουμε δυστυχισμένοι και τότε, ίσως να σκεφτούμε ότι «πέσαμε» σε κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη όμως, είναι κάτι περισσότερο από το να νιώθουμε έτσι για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κατάθλιψη, αισθάνονται λυπημένοι για εβδομάδες ή και  μήνες και όχι για ένα μικρό διάστημα λίγων ημερών.

Επειδή συχνά ακούμε να γίνεται λόγος για την κατάθλιψη, μερικές φορές μάλιστα, με επιπόλαιο τρόπο (κάποιοι θεωρούν ότι η κατάθλιψη είναι ένδειξη αδυναμίας ενώ κάποιοι άλλοι ότι είναι μια ασήμαντη κατάσταση που θα περάσει από μόνη της), θα πρέπει να πούμε ότι η κατάθλιψη είναι μια πραγματική ασθένεια και έχει πραγματικά συμπτώματα. Δεν μπορεί κάποιος να μην της δίνει σημασία και να περιμένει ότι θα φύγει έτσι απλά. Το θετικό όμως είναι ότι ο άνθρωπος με κατάθλιψη μπορεί να αναρρώσει πλήρως, έχοντας τη σωστή θεραπεία και υποστήριξη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάθλιψη χωρίζεται σε τρία στάδια

1. Την ήπια κατάθλιψη, που έχει μια σχετική επίδραση στην καθημερινή μας ζωή

2. Την μέτρια κατάθλιψη, που έχει σημαντική επίδραση στην καθημερινή μας ζωή

3. Την σοβαρή κατάθλιψη, κατά την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να ανταπεξέλθει κανείς στα καθημερινά του καθήκοντα. Άτομα με σοβαρή κατάθλιψη, μπορεί να παρουσιάσουν ακόμη και ψυχωτικά συμπτώματα.

Στην κατάθλιψη, τα συμπτώματα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορεί να επηρεάσουν την εργασία, την οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή.
Από τα παρακάτω συμπτώματα, μπορεί κάποιος να παρουσιάζει ένα ή περισσότερα, σπανίως όμως, μπορεί να τα παρουσιάσει όλα.

Τα ψυχολογικά συμπτώματα της κατάθλιψης

-Χαμηλή αυτοεκτίμηση

-αισθήματα ενοχής

-έλλειψη διάθεσης και θλίψη

-συχνό ξέσπασμα σε κλάμα

-ανησυχία

-αίσθημα απελπισίας

-έλλειψη ενδιαφέροντος και απουσία κινήτρου

-τάση απομόνωσης

-έλλειψη απόλαυσης στη ζωή

-αδυναμία για λήψη αποφάσεων

-σκέψεις για πρόκληση βλάβης στον εαυτό, αυτοκτονικές τάσεις

Τα φυσικά συμπτώματα της κατάθλιψης

-έλλειψη ενέργειας

-έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης

-διαταραχές στην έμμηνη ρύση

Μείωση της όρεξης και του σωματικού βάρους, σπανιότερα το αντίθετο

-δυσκοιλιότητα

-ανεξήγητοι πόνοι στο σώμα

-διαταραχές στον ύπνο

Τα κοινωνικά συμπτώματα της κατάθλιψης

-δυσκολίες στο σπίτι, την εργασία και την οικογενειακή ζωή

-άρνηση για επαφή με φίλους

-άρνηση συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες

-άρνηση για ενασχόληση με χόμπι και προηγούμενα ενδιαφέροντα

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή και ύπουλη ασθένεια. Συχνά παρασέρνει τον άνθρωπο σταδιακά, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνει έγκαιρα ότι κάτι δεν πάει καλά και να επικεντρώνεται στο να αντιμετωπίσει τα συμπτώματά του, χωρίς να αναζητά τη βοήθεια του ειδικού που θα τον βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ίδιας της ασθένειας, γι’αυτό και μερικές φορές, αυτοί που αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι τα μέλη της οικογένειας ή οι φίλοι.

Πηγή: enallaktikidrasi.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή