Πώς να συμφιλιωθούμε με την ιδέα της αλλαγής σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη εποχή

Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά αν υπάρχει μια σταθερά στη ζωή, αυτή είναι η αλλαγή...

by Times Newsroom

Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά αν υπάρχει μια σταθερά στη ζωή, αυτή είναι η αλλαγή. Όλοι μας αλλάζουμε καθώς μεγαλώνουμε και περνάμε διαφορετικές περιόδους στη ζωή μας. Αλλά αυτή η αλλαγή και οι μεταβάσεις που φέρνει, μπορεί να είναι πραγματικά αγχωτικές.

Τα παιδιά μεταβαίνουν από το να ζουν στο σπίτι στο να σπουδάσουν αλλού ή να μείνουν μόνα τους. Οι γυναίκες μεταβαίνουν από τη μητρότητα στην αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης. Οι γονείς μεταβαίνουν από τη φροντίδα των παιδιών στη φροντίδα των εγγονών τους.

Όλος ο κόσμος βρίσκεται σε μια μεγάλη μετάβαση προσαρμοζόμενος στη ζωή με το COVID-19 και μετά από αυτόν. Η ζωή είναι ένας συνεχής κύκλος μετάβασης. Οι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν με ποικίλους τρόπους.

Όταν μιλάμε για την ανθρώπινη συμπεριφορά, τα πάντα βρίσκονται σε ένα φάσμα. Αλλά μερικά από αυτά τα συναισθήματα (που αντιμετωπίζουν τη μετάβαση) μπορεί να είναι ο φόβος, η αβεβαιότητα, ο θυμός – ίσως οι άνθρωποι παλινδρομούν αν εξαναγκαστούν σε μια μετάβαση. Αν δεν έχετε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης, τις δεξιότητες ή την κοινωνική στήριξη που θα σας βοηθήσουν να περάσετε αυτές τις μεταβάσεις, μπορεί να είναι εντελώς συντριπτικό.

Ενώ οι μεταβάσεις μπορεί να είναι αγχωτικές, η ανησυχία για τη μετάβαση μπορεί να είναι ακόμη πιο τρομακτική από την ίδια την αλλαγή. Αναγνωρίζοντας όμως τη μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκεστε, κατανοώντας γιατί αποτελεί πρόκληση για εσάς και έχοντας μηχανισμούς αντιμετώπισης για να την ξεπεράσετε, μπορείτε να μάθετε να πλοηγείστε με επιτυχία στις διάφορες μεταβάσεις στη ζωή σας.

Ο ψυχικός αντίκτυπος των μεταβάσεων

Δεν ξεκινάμε πάντα εμείς τις μεταβάσεις της ζωής μας, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες από αυτές μας συμβαίνουν και μένουμε να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα. Μια μετάβαση ζωής είναι κάθε σημαντικό γεγονός της ζωής που μεταβάλλει την αίσθηση του εαυτού μας, τον σκοπό μας και τον τρόπο με τον οποίο πορευόμαστε από μέρα σε μέρα. Αυτό μπορεί να είναι μια μετακόμιση, ένα ορόσημο, μια απώλεια ζωής, μια νέα ζωή, μια ένωση ζωών και όλα τα ενδιάμεσα. Ενώ ορισμένα γεγονότα, όπως ένας γάμος ή μια γέννηση, είναι χαρούμενα, άλλα, όπως ένας θάνατος ή μια ασθένεια, είναι επώδυνα και πιο δύσκολα διαχειρίσιμα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μεταβάσεις στη ζωή μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και ψυχική δυσφορία. Μέρος της δυσκολίας έγκειται στην αντιμετώπιση του αγνώστου. Οι μεταβάσεις μπορεί να είναι η απώλεια μιας ταυτότητας ή η απώλεια μιας εποχής. Ο λόγος που προκαλούν άγχος είναι επειδή δεν γνωρίζουμε τα πάντα γι’ αυτές. Δεν ξέρουμε πάντα τι πρόκειται να συμβεί στη μετάβαση. Στην πραγματικότητα, το άγνωστο σχετικά με μια μετάβαση και το πώς θα μοιάζει, μπορεί να εισάγει ένα ισχυρό συναίσθημα: τον φόβο.

Ο φόβος παίζει έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους, ειδικά αν τον κρύβουμε. Μπορεί πραγματικά να ενεργούμε με κάποιους τρόπους που μας είναι ασυνείδητοι. Ο φόβος μπορεί να μας κάνει να ενεργούμε με αγχώδη τρόπο. Ή μπορεί ακόμη και να μας κάνει να ενεργούμε με έναν κλειστό τρόπο. Ο φόβος μπορεί επίσης να αποκλείσει τους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να τον κρύβουμε, σαν να μην είναι κάτι σημαντικό. Ο φόβος όταν δεν αντιμετωπίζεται ή δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς, μεταδίδεται σε άλλα μέρη της ζωής μας.

Οι ειδικοί λένε ότι μεγάλο μέρος του ψυχικού στρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οφειλόταν στο φόβο. Είναι σε μεγάλη, διάχυτη κλίμακα – ο φόβος ότι θα αρρωστήσουμε, ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε αρκετά τρόφιμα και είδη παντοπωλείου, ο φόβος ότι δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε, ο φόβος ότι ο ιός δεν θα τελειώσει ποτέ. Ο κατάλογος συνεχίζεται.

Η αβεβαιότητα για την εποχή μετά τον COVID-19 συνεχίζει να οδηγεί στο άγχος και την ανησυχία που νιώθουμε. Η έλλειψη κοινωνικής αλληλεπίδρασης σε ένα περιβάλλον εργασίας/σπίτι μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Αλλά και η επιστροφή σε χώρους εργασίας μπορεί να είναι επίσης αγχωτική.

Το να αντιστέκεστε στη μετάβαση στη ζωή δεν αποτελεί επιλογή. Είναι ένα εγγενές μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Η αλλαγή συμβαίνει, είτε το θέλετε είτε όχι. Μπορεί να φέρει συναισθήματα φόβου, άγχους και αβεβαιότητας. Αλλά υπάρχει επίσης η δυνατότητα να έρθει με συναισθήματα ελπίδας, ενθουσιασμού και υπόσχεσης. Το να έχετε μηχανισμούς αντιμετώπισης που θα σας βοηθήσουν να πλοηγηθείτε στο ταξίδι είναι το κλειδί.

Πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της μετάβασης

Η προστασία της ψυχικής σας υγείας κατά τη διάρκεια περιόδων μετάβασης μπορεί να κάνει τη διαφορά στην προοπτική σας σχετικά με τη διαδικασία. Οι ειδικοί λένε ότι η εμπρόθετη αυτοφροντίδα είναι μια καλή αρχή.

Να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Όταν συμβαίνουν αλλαγές, μπορείτε να προσπαθήσετε να διατηρείτε υγιείς συμπεριφορές, όπως η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης, ο καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση μιας ρουτίνας άσκησης. Είναι επίσης σημαντικό να είστε υπομονετικοί με τον εαυτό σας και να του «δίνετε χάρη» κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να επιβραδύνει κατά τη μετάβαση. Οι μεταβάσεις δεν πρέπει να βιάζονται, ακόμη και αν έχουν προθεσμία. Αγκαλιάστε την πραγματικότητα ότι δεν τα γνωρίζετε όλα. Πρόσθετες συστάσεις από ειδικούς περιλαμβάνουν την τήρηση ημερολογίου, την αξιοποίηση των δυνατών σας σημείων και την εστίαση στα πράγματα που μπορείτε να ελέγξετε.

Αν πραγματικά παλεύετε με την κατάστασή σας, η συζήτηση με ένα μέλος της οικογένειας, έναν έμπιστο φίλο ή έναν θεραπευτή μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Έχετε κατά νου ότι, αν και αγχωτικές, οι μεταβάσεις μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές. Μπορεί να σπουδάζετε ένα νέο επάγγελμα, να ξεκινάτε μια νέα καριέρα ή να δημιουργείτε οικογένεια. Μπορεί να είναι μια περίοδος μάθησης, ανάπτυξης, ακόμη και προσωπικής εξέλιξης.

Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεστε την αλλαγή κάνει μεγάλη διαφορά. Η στάση σας μπορεί να σας βοηθήσει να μεταβείτε από το να βλέπετε τη μετάβαση ως αγχωτική και επώδυνη, σε χαρούμενη και ελπιδοφόρα. Η αλλαγή της αφήγησης που λέτε στον εαυτό σας μπορεί να σας οδηγήσει σε αυτό το σημείο.

Πηγή:

www.verywellmind.com/transitions-in-life-can-be-mentally-stressful-5216254

enallaktikidrasi.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com