Πώς θα μας προστατεύσουν από τον σουλτάνο πότε θα μας πουν;

Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να αποτρελαθεί εντελώς ο νεοσουλτάνος και να πραγματοποιήσει απειλές, που μόνο εφιαλτικές εποχές μπορεί να φέρουν, και οι πολιτικοί μας προσπαθούν ακόμα να πείσουν εμάς για τα οφέλη της λύσης;

by Times Newsroom
  • Άριστος Μιχαηλίδης

Με τη λύση του Κυπριακού θα έχουμε αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος μέχρι περίπου 12 χιλιάδες ευρώ και ετήσια ανάπτυξη της οικονομίας 2,8% κάθε χρόνο για τα επόμενα 20 χρόνια. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλαδή το ατομικό εισόδημα, θα ανέλθει σε περίπου €28.500 το 2035, σε σύγκριση με περίπου €16.500 χωρίς λύση. H μέση ετήσια ανάπτυξη θα φτάσει το 4,5% στα επόμενα 20 χρόνια, σε σύγκριση με μόλις 1,6% χωρίς λύση. Στον τουρισμό, θα έχουμε πρόσθετα εισοδήματα 550 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, στον κατασκευαστικό τομέα με ετήσιο «μέρισμα ειρήνης» της τάξης των 725 εκατ. ευρώ τον χρόνο, στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο εισόδημα 5 δισ. ευρώ το 2035. Η Αμμόχωστος θα μπορούσε να φέρει επενδύσεις της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μετά τη λύση θα γίνουμε όλοι σεΐχηδες.

Με αυτά τα δεδομένα προχωρούμε ακάθεκτοι στη λύση, μην διστάζουμε δευτερόλεπτο. Μόνο που αυτά προέρχονται από μελέτη του PRIO Cyprus Centre, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2014, τότε που ήταν τα άστρα ευθυγραμμισμένα. Παράλληλα, την ίδια εποχή, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έκαναν ομιλίες, που οργάνωναν τα εμποροβιομηχανικά επιμελητήρια για τα οφέλη της οικονομίας από τη λύση του Κυπριακού.

«Η λύση του Κυπριακού θα είναι ομολογουμένως και το μεγαλύτερο βήμα ή η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Μια λύση θα μετατρέψει την Κύπρο σε μια χώρα μοντέλο σταθερότητας, ενισχύοντας τον ρόλο της ως παροχέα ασφάλειας σε μια από τις πλέον ταραχώδεις περιοχές του κόσμου». Τα έλεγε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και κάπως έτσι όλοι οι υπόλοιποι. Οι κομματάρχες μας, οι Αμερικάνοι, οι Εγγλέζοι, μέχρι και ο Γιούνκερ, πρόεδρος τότε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πήγε στη Γενεύη το 2017 και έλεγε ότι σε περίπτωση λύσης η ΕΕ θα διαθέσει το ποσό των €3,1 δισεκατομμυρίων.

Σήμερα, όταν τους ρωτάς τι θα κάνουν για το Κυπριακό και ακούς τα ίδια πράματα, ε, μοιάζουν λίγο με ανέκδοτα. Διότι, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι μετά τη λύση -μια σωστή λύση, βιώσιμη και λειτουργική, που θα επιτρέψει να αναπτυχθούν οι δυνάμεις της Κύπρου- η οικονομία θα μεσουρανήσει. Όχι μόνο η οικονομία, όλα μας τα προβλήματα θα λυθούν. Αλλά, πέστε μου να χαρείτε, από το 2017 μέχρι σήμερα, δεν άλλαξε τίποτε, δεν είδαν τίποτε να τους ξυπνήσει;

Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να αποτρελαθεί εντελώς ο νεοσουλτάνος και να πραγματοποιήσει απειλές, που μόνο εφιαλτικές εποχές μπορεί να φέρουν, και οι πολιτικοί μας προσπαθούν ακόμα να πείσουν εμάς για τα οφέλη της λύσης; Εντάξει, έχουμε πεισθεί, πέστε μας και πώς θα φέρετε τη λύση. Μην μιλάτε άλλο ούτε για την ΔΔΟ, ούτε για τα όνειρά σας. Πέστε μας τι στο καλό θα κάνετε να μας προστατεύσετε πρώτα από τους στρατοκράτες φασίστες της Άγκυρας και μετά θα ακούσουμε και για την οικονομία.

Ο καθένας μας μπορεί να περιγράφει ειδυλλιακές εικόνες για την Κύπρο μετά τη λύση, την επανενωμένη, την απελευθερωμένη. Ενδοτικοί και απορριπτικοί, διζωνιστές και αντιομοσπονδιακοί, μπορούν να πάρουν τους αριθμούς του PRIO -και πολλούς άλλους αριθμούς που κατά καιρούς πλασάρονται σαν να απευθύνονται σε αναλφάβητους και θέλουν να τους πείσουν ποιο είναι το καλό τους- και να παριστάνουν τους οπαδούς της λύσης, κόντρα στους εχθρούς της. Αλλά, πάντα θα υπάρχει κάτι που βρίσκεται στη μέση. Η Τουρκία. Και το 14, και το 17 και σήμερα, αυτό που εμποδίζει όλα αυτά τα ονειρικά σενάρια είναι η Τουρκία. Αν δεν μας λένε ούτε οι υποψήφιοι Πρόεδροι όταν συζητούν το Κυπριακό, πώς θα ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, τουλάχιστον ας μην μας κοροϊδεύουν με παραμύθια.

Υ.Γ. Μια και μιλάμε για την οικονομία, να σημειωθεί κι αυτό διά προβληματισμό: Τον Μάιο του 2016, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ως διαπραγματευτής τότε, ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε συνάντηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Είπε κι αυτό: «Εάν η Τουρκία δεν διαγράψει το χρέος της τουρκοκυπριακής κοινότητας που ανέρχεται στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, τότε η λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί και να είναι βιώσιμη». Αλλά, γιατί να μιλάμε γι’ αυτά, ας συνεχίσουμε να χαριεντιζόμαστε για τα οφέλη της λύσης κι όταν ο σουλτάνος πραγματοποιήσει τις απειλές του θωρούμε τζιαι κάμνουμε.

Πηγή: www.philenews.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή