Πού αποδίδει η Αθήνα την ακραία επίθεση Ερντογάν – Πώς θα απαντήσει ο Κ. Μητσοτάκης

Διπλωματικό ντεμαράζ επιχειρεί η Αθήνα, μετά από τη χθεσινή ακραία επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

by Times Newsroom

Εγκαινιάζοντας τον κύκλο των επαφών του στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε το ζήτημα της ακραίας επιθετικής ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της γειτονικής χώρας που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι η στάση της Άγκυρας υπονομεύει τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είχε προηγηθεί η αυστηρή απάντηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια ο οποίος, σχολιάζοντας την ομιλία Ερντογάν έκανε λόγο για ψευδή στοιχεία και τοποθετήσεις πέρα από την ανθρώπινη λογική. Όπως είπε, η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο και η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, δεν δικαιούται δια να ομιλεί.

Για «κρεσέντο χυδαιότητας, υπερβολής και ψεύδους» έκανε λόγο σε σημερινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ήταν μια πρωτόγνωρη προσπάθεια διασποράς fake news, πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και χυδαίας προπαγάνδας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. με τελείως ανυπόστατους ισχυρισμούς, που δεν εδράζονται στην πραγματικότητα» ανέφερε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ».

Εστιάζοντας στις αιτίες που πυροδοτούν αυτόν τον «ρητορικό παροξυσμό απειλών» προς την Ελλάδα ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε το πλαίσιο και τη συγκυρία υπό την οποία έλαβε χώρα η ομιλία του Τούρκου προέδρου.

Όπως παρατήρησε, «έχουμε άρση του εμπάργκο προς την Κύπρο για πώληση αμερικανικών όπλων και οι Τούρκοι ακόμη περιμένουν. Δεύτερον, έχουμε συνεχείς δηλώσεις  Ευρωπαίων και Αμερικανών αξιωματούχων, ότι πρέπει να γίνονται απολύτως σεβαστά τα σύνορα, η εθνική κυριαρχία, οι διεθνείς Συνθήκες. Τρίτον, έχουμε διαρκή αναβάθμιση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής ισχύος της χώρας μας, προφανώς και προβληματίζει την άλλη πλευρά».

Υπό αυτό το κλίμα και με το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο «κόκκινο», ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει απόψε σε δεξίωση που διοργανώνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην οποία έχει προσκληθεί και ο Τούρκος πρόεδρος. Κατά το μπαράζ επαφών του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται πάντως να συνεχίσει την εκστρατεία διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού, που θα κορυφωθεί στην ομιλία που θα εκφωνήσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι «η Ελλάδα δεν τρομοκρατείται, δεν εκφοβίζεται και προφανώς δεν αμαυρώνεται από τις ασυναρτησίες, από όσα ανυπόστατα ειπώθηκαν χθες από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Ιστορία έχει αναδείξει ποιος γέννησε τον ανθρωπισμό και ποιος βαρύνεται με γενοκτονίες, με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, «οφείλουμε όχι απλώς να παρακολουθούμε με προβληματισμό, αλλά να είμαστε άμεσα ενεργοποιημένοι, τα αντανακλαστικά μας να είναι έτοιμα για να αντιδράσουμε, όπως οφείλουμε. Αυτό γίνεται και στον Έβρο, αυτό γίνεται και στο Αιγαίο».

Σημείωσε ακόμη πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει με την ομιλία του σε διεθνή fora -πολύ πρόσφατα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ- ότι γνωρίζει τον τρόπο, βασιζόμενος πάνω σε πραγματικά περιστατικά, αξιοποιώντας το Διεθνές Δίκαιο και την Ιστορία, να δίνει την εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας».

«Είναι πρόκληση στην κοινή λογική όλου του κόσμου να μιλάει η Τουρκία για ανθρώπινα δικαιώματα και με τη συμπεριφορά του καθεστώτος Ερντογάν στο εσωτερικό και με τη λογική που έχει επιδείξει με τις εισβολές σε άλλες χώρες» συμπλήρωσε. Επανέλαβε τέλος πως η Αθήνα έχει «κλειστές τις πόρτες στις προκλήσεις και ανοιχτά τα παράθυρα στο διάλογο», αλλά «βεβαίως» πρόσθεσε, «πάντα υπάρχουν όρια».

naftemporiki.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή