ΠΟΥ: Η Αφρική παραμένει στο περιθώριο της εκστρατείας εμβολιασμού 

by Times Newsroom 1

Η Αφρική παραμένει στο περιθώριο της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19, με μόλις το 2% των χορηγουμένων εμβολίων παγκοσμίως, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια για την Αφρική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Ματσχιντίσο Μοέτι κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου.

Η ήπειρος αυτή είναι ωστόσο η λιγότερο πληγείσα από την πανδημία του κορονοϊού, με 4,3 εκατομμύρια κρούσματα από τα οποία 114.000 κατέληξαν, σε έναν πληθυσμό 1,2 δισεκατομμυρίου κατοίκων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του ΠΟΥ-Αφρική, έναντι 2,9 εκατομμυρίων θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η βραδύτητα του εμβολιασμού στην Αφρική εξηγείται από προβλήματα έλλειψης, χρηματοδότησης, μια έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και επιμελητειακά προβλήματα, σύμφωνα με την Μοέτι. Η αξιωματούχος του ΠΟΥ υπογράμμισε τις συνέπειες της επιβράδυνσης των εξαγωγών εμβολίων από την Ινδία στο πλαίσιο του μηχανισμού Covax, στόχος του οποίου είναι η πρόσβαση στα φάρμακα και τα εμβόλια για τις φτωχές χώρες.

Unicef: Προβλήματα μεταφοράς και σπατάλη δόσεων

«Η προώθηση των εμβολίων και η παράδοσή τους στους πληθυσμούς προσκρούει σε προβλήματα μεταφοράς και ψυκτικής αλυσίδας και μερικές φορές σε σπατάλη των δόσεων», δήλωσε από την πλευρά του ο Μοχάμεντ Μαλίκ Φαλ, διευθυντής της Unicef (Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά) για την ανατολική και τη νότια Αφρική.

«Ο εμβολιασμός μέσω του προγράμματος Covax είναι καθ’ οδόν προς όλες τις αφρικανικές χώρες», δήλωσε ωστόσο ο Φαλ ζητώντας παράλληλα την ενίσχυση των δυνατοτήτων διανομής και καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Αναγνωρίζοντας τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες στην Αφρική για το εμβόλιο της AstraZeneca, το περισσότερο διανεμημένο μέσω του προγράμματος Covax, αλλά το οποίο αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης για τις ανεπιθύμητες παρενέργειές του, η Μοέτι και ο Φαλ υπογράμμισαν τη σημασία καταπολέμησης των φημών και της παραπληροφόρησης. Υπενθύμισαν ότι οι επιφυλάξεις για το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας κατά το παρελθόν σε ορισμένες χώρες όπως η Νιγηρία, τελικά ξεπεράστηκαν.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή