«Πουλάει» η αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι

Σήμερα η επίσημη κυκλοφορία του πολυσυζητημένου βιβλίου, μετά από ημέρες «καυτών» συζητήσεων για το περιεχόμενό του. Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Δούκα του Σάσσεξ μετά τις αποκαλύψεις.

by Times Newsroom

Η αυτοβιογραφία του Χάρι σε προθήκη βιβλιοπωλείου στο κέντρο του Λονδίνου

Εδώ και μία εβδομάδα τα βρετανικά MME ασχολούνται με τον Πρίγκιπα Χάρι. Οι δηλώσεις του περί «κακούργας μητριάς» για την Καμίλα, δηλαδή τη βασίλισσα, οι αποκαλύψεις για τις μέρες του στο Αφγανιστάν, όπου σκότωσε 25 Ταλιμπάν, αλλά και η εξομολόγησή του για διαρκή αντιπαλότητα με τον αδελφό του Πρίγκιπα Γουίλιαμ δεν θα ήταν δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστη τη βρετανική πραγματικότητα.

Οι Βρετανοί τώρα χωρίζονται σε δυο πόλους: εκείνων που δείχνουν συμπάθεια προς τον «αποστάτη» Πρίγκιπα και εκείνων που κρίνουν απαράδεκτη τη συμπεριφορά του, η οποία οδηγεί σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Η βασιλική οικογένεια δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο, ενώ δεν δείχνει να έχει την πρόθεση να σχολιάσει οποιεσδήποτε από τις κινήσεις του Χάρι.

Οι δηλώσεις των προηγούμενων ημερών είναι απλά ένα κομμάτι των αποκαλύψεων που αποφάσισε να εκμυστηρευτεί ο Πρίγκιπας Χάρι. Όλα με λεπτομέρειες βρίσκονται στο βιβλίο, σχεδόν 420 σελίδων, με τίτλο ‘Spare’ ή αλλιώς ‘Ρεζέρβα’ στα ελληνικά. Μάλλον κάπως έτσι ένιωθε ή νιώθει ο Δούκας του Σάσσεξ εντός της βασιλικής οικογένειας. Η αυτοβιογραφία, η οποία έχει μεταφραστεί ήδη σε 16 γλώσσες, έκανε μόλις σήμερα την πρώτη επίσημη κυκλοφορία της, αν και υπήρχε δυνατότητα προπαραγγελίας από τον Οκτώβριο.

Από τα μεσάνυχτα οι Βρετανοί στα βιβλιοπωλεία

Ο Πρίγκιπας Χάρι στο Αφγανιστάν

Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία του Λονδίνου (Waterstones, WHSmith στους σταθμούς Euston, Victoria και εντός των αεροδρομίων Χίθροου και Γκάντγουικ) άνοιξαν τις πόρτες τους για να εξυπηρετήσουν τους πιο «παθιασμένους» Βρετανούς, οι οποίοι έτρεξαν να αγοράσουν την πολυσυζητημένη αυτοβιογραφία. Το Waterstones μάλιστα δήλωσε σήμερα το πρωί ότι το βιβλίο του Πρίγκιπα Χάρι «βρίσκεται στην κορυφή των προπαραγγελιών για την τελευταία δεκαετία», ενώ και στην ιντερνετική Amazon είναι πρώτο στη λίστα προτιμήσεων των βρετανικών bestseller.

Οι περισσότεροι καταναλωτές λένε ότι «από περιέργεια και μόνο» θέλουν να εξερευνήσουν τι παραπάνω βρίσκεται σε αυτές τις σελίδες, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν πως «θέλουν πραγματικά να μάθουν τι συνέβαινε από τον ίδιο και χωρίς παρεμβολές».

Στα τάρταρα η δημοτικότητα του Χάρι

Ο Χάρι και η Μέγκαν πριν ανακοινώσουν τους αρραβώνες τους το 2017

Όμως δεν βρίσκονται όλοι στο ίδιο μήκος κύματος. Σήμερα πολλά είναι τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία δεν θα βάλουν ούτε ένα αντίτυπο της αυτοβιογραφίας στα ράφια τους. Όπως αναφέρουν, το βιβλίο «είναι αρκετά ακριβό στις 28 λίρες και οι μεγάλες εταιρείες ήδη το πωλούν πιο φθηνά, με την Amazon να το έχει στη μισή τιμή εδώ και μήνες». Παράλληλα όμως τονίζουν ότι «έτσι και αλλιώς οι αναγνώστες τους δεν θα ενδιαφέρονταν να το αγοράσουν».

Σε αυτό το κλίμα, η δημοτικότητα του Πρίγκιπα Χάρι έχει βρεθεί στο ναδίρ. Χθεσινή δημοσκόπηση του YouGov έδειξε ότι το 64% των ερωτηθέντων έχει αρνητική άποψη για εκείνον και μόλις 26% θετική. Αντίστοιχη δημοσκόπηση πέντε χρόνια πριν είχε τελείως διαφορετικά αποτελέσματα, καθώς το 80% έδειχνε συμπάθεια προς τον Χάρι.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή