Πούτιν και Λουκασένκο για τη μεταναστευτική κρίση: Ανησυχούν για τα στρατεύματα στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας

«Η ΕΕ θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στη Λευκορωσία για να την ενθαρρύνει να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν» λέει ο Λαβρόφ

by Times Newsroom 1

Συνομιλία με κύριο θέμα την ένταση που επικρατεί στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας και τους μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί εκεί είχαν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο ρώσος ομόλογος και κύριος σύμμαχός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την επικοινωνία τους ανακοίνωσε με σχετική του ανακοίνωση το Κρεμλίνο, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στη Λευκορωσία για να την ενθαρρύνει να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι Πούτιν και Λουκασένκο είχαν «ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των προσφύγων, ενώ για την ίδια συνομιλία το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για την παρουσία πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.

Κατά τη συνομιλία όπως επισημαίνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το Belta «συζητήθηκαν οι σκληρές ενέργειες της πολωνικής πλευράς έναντι αμάχων», ενώ επίσης «υπογραμμίσθηκε το γεγονός ότι δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία η συγκέντρωση τακτικών πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα».

Λαβρόφ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τρίτες χώρες

O ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες για να περάσουν στην ΕΕ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναφερόταν στη συμφωνία του 2016, βάσει της οποίας η ΕΕ προσέφερε κεφάλαια στην Τουρκία, η οποία υποσχέθηκε με τη σειρά της πως θα δέχεται πίσω μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο και πέρασαν παρανόμως στην Ελλάδα.

Ο Λαβρόφ επίσης δήλωσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Λευκορωσία.

Χώρες από τις οποίες πρόσφυγες εισέρχονται στην ΕΕ «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο» ανέφερε.

«Χθες, στη διάρκεια ορισμένων πολιτικών συζητήσεων εμπειρογνωμόνων ειπώθηκε: γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν στην Τουρκική Δημοκρατία; Γιατί δεν είναι δυνατό να βοηθηθούν οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;» επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Ο ρώσος υπουργός έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με τον αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή