Πούτιν: «Μυστική» περιουσία 4,5 δισ.- Ένα τεράστιο δίκτυο που συνδέεται με ένα email

Ο Πούτιν «έκλεψε με τους καλύτερους (χειρότερους) στη δεκαετία του '90 και στην πρώιμη προεδρία του. Αλλά τώρα έχει όλη τη Ρωσία ως κουμπαρά του και δεν είναι πιθανό να αποσυρθεί από κάθε εξουσία.

by Times Newsroom

Τα μέσα προσπαθούν για χρόνια να ανακαλύψουν την περιουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει συνδεθεί με μια σειρά από πολυτελή ακίνητα, όπως ένα τεράστιο παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα, στρέμματα αμπελώνων, ένα χιονοδρομικό κέντρο και μια βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης. Αλλά η σύνδεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων απευθείας με τον Πούτιν μέσω τίτλων ιδιοκτησίας ήταν πάντα αδύνατη. Αντ ‘αυτού, άτομα από το στενό του κύκλο συχνά διεκδικούν τα περιουσιακά στοιχεία που εμφανίζονται στην ιδιοκτησία του Πούτιν ως δικά τους.

Το παλάτι της Μαύρης Θάλασσας, για παράδειγμα, φαίνεται να ανήκει σε ένα παλιό φίλο και πρώην σύντροφό του στο τζούντο, Αρκάντι Ρότενμπεργκ. Οι γύρω αμπελώνες φαίνεται να ανήκουν σε δύο άλλους συνεργάτες του Πούτιν: του γιου ενός από τους παιδικούς του φίλους και ενός γνωστού ολιγάρχη, Γκενάντι Τιμτσένκο. Η βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης ανήκει στον Σεργκέι Ρούντνοφ, γιο ενός άλλου παλιού φίλου που πέθανε το 2015.

Αλλά όλα αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που φαινομενικά κατέχονται από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, έχουν κάτι κοινό: ανήκουν σε εταιρείες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που συνδέονται μεταξύ τους με μια τεχνική υποδομή ορατή με κοινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το LLCInvest.ru. Κάθε σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχει αποδοθεί δημόσια στον Πούτιν μοιράζεται αυτή τη σύνδεση.

Αυτή η πιθανή σύνδεση προέκυψε σε έρευνα από το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, η οποία εντόπισε μια ομάδα 86 φαινομενικά μη συνδεδεμένων εταιρειών ή μη κερδοσκοπικών οργανισμών που φαίνεται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κοινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το LLCInvest.ru. Τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αρχοντικά, επαγγελματικά τζετ, γιοτ και τραπεζικοί λογαριασμοί με μετρητά, όλα είναι διασυνδεδεμένα, μοιράζονται τους ίδιους εταιρικούς διευθυντές, διευθύνσεις εγγραφής και παρόχους υπηρεσιών, όπως ελεγκτές και καταχωρητές.

Η εταιρεία τηλεπικοινωνιών που φιλοξενεί το όνομα τομέα στους διακομιστές της είναι στενά συνδεδεμένη με την Bank Rossiya, που είναι ευρέως γνωστή ως η «τράπεζα του Πούτιν».  To LLCInvest.ru αποδεικνύεται ότι φιλοξενείται από μια εταιρεία πληροφορικής που ονομάζεται Moskomsvyaz, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την Bank Rossiya. Μια μεγάλη κρυφή μνήμη μεταδεδομένων email της Moskomsvyaz διέρρευσε στους δημοσιογράφους πέρυσι, αποκαλύπτοντας ότι οι διευθυντές, οι ιδιοκτήτες και οι υπάλληλοι αυτών των εξωτερικά άσχετων εταιρειών LLCInvest επικοινωνούσαν συχνά μεταξύ τους με τρόπους που θα περίμενε κανείς μόνο από τους ανθρώπους που συνεργάζονταν.

Ο «πατριωτισμός» της ελίτ του Πούτιν

Σχολιάζοντας την αποκάλυψη ο καθηγητής Μαρκ Γκαλεότι αναφέρει ότι μοιάζει, σύμφνα με τους ρωσικούς όρους, με ένα obshchak, ένα κοινό ταμείο που χρησιμοποιείται από μια συμμορία για επιχειρησιακά αποθεματικά αλλά και για να «βάζουν χέρι» οι ηγέτες. Σύμφωνα με τον Γκαλεότι, ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του καθεστώτος του Πούτιν είναι η υιοθέτηση από την ελίτ του κάποιων τεχνικών και της αργκό από τον χώρο του εγκλήματος.

Για τον καθηγητή, δεν είναι τόσο ότι ο Πούτιν έχει ζητήσει αυτά τα χρήματα καθώς ο πραγματικός του πλούτος είναι η εξουσία. «Το θέμα είναι ότι αυτό είναι ένα κοινό ταμείο όχι μόνο για εκείνον, αλλά και για τους πιο στενούς φίλους του, και υποψιάζομαι ότι, στην πραγματικότητα, κερδίζουν τη σχέση τους με τον Πούτιν παρακινώντας τους ανθρώπους να συνεισφέρουν σε ένα ταμείο από το οποίο επωφελούνται», αναφέρει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως σκοπός του δεν είναι να αθωώσει τον Πούτιν.

Ο Πούτιν, αναφέρει, «έκλεψε με τους καλύτερους (χειρότερους) στη δεκαετία του ’90 και στην πρώιμη προεδρία του. Αλλά τώρα έχει όλη τη Ρωσία ως κουμπαρά του και δεν είναι πιθανό να αποσυρθεί από κάθε εξουσία. Η δύναμη δεν είναι απλώς ο εθισμός του, είναι η πραγματική του πηγή», σημειώνει για να καταλήξει πως- εφόσον έχει δίκιο στον τρόπο που κοιτάζει τα πράγματα στη Ρωσία- το κοινό αυτό ταμείο δίνει μια κρίσιμη και συναρπαστική εικόνα για το πώς οι φίλοι του Πούτιν τον χρησιμοποιούν για να ληστέψουν το δικό του κράτος. «Αυτός είναι ο ”πατριωτισμός” της ελίτ του Πούτιν που δημοσίως διακηρύσσει τόσο δυνατά την αγάπη της για την πατρίδα», λέει σαρκαστικά.

Η περιουσία

Τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με οργανισμούς ή τις εταιρικές δομές γύρω τους, όπου φαίνεται να χρησιμοποιείται το LLCinvest.ru, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

  • Ένα παλάτι αξίας1 δισ. λιρών, το οποίο ο Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι χτίστηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ στη Μαύρη Θάλασσα. Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται υπό κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει διεκδικήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου. Τα εταιρικά αρχεία που τηρούνται από τη βάση δεδομένων Spark στη Ρωσία ανέφεραν από τον Ιούνιο ότι το ακίνητο ανήκει σε μια εταιρεία που ονομάζεται Kompleks της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Binom. Ο διευθυντής της εταιρείας στη Binom μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους φαίνεται να έχει καταχωρισμένο τομέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCInvest.ru. Η διεύθυνση LLCinvest.ru παραμένει ως επαφή στη Spark, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων εταιρειών της Ρωσίας.
  • Στρέμματα αμπελώνων γύρω από το παλάτι Gelendzhik. Ο Ναβάλνι ισχυρίστηκε ότι τα οινοποιεία ήταν ένα «χόμπι» του Πούτιν που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο. Οι αμπελώνες που περιβάλλουν το παλάτι ανήκουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε από δύο συνεργάτες του Πούτιν, τον Γκενάντι Τιμτσένκο και τον Βλαντίμιρ Κόλμπιν. Και οι δύο υπόκεινται επίσης σε κυρώσεις της Δύσης. Ο Κόλμπιν και άλλοι που σχετίζονται με τους αμπελώνες φαίνεται να έχουν λογαριασμούς email στο LLCInvest.ru.
  • Το χιονοδρομικό κέντρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ όπου πραγματοποιήθηκε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013. Σύμφωνα με τα αρχεία ιδιοκτησίας γης, ανήκει στην Ozon, μια εταιρεία στην οποία έχει μεγάλο μερίδιο ο φίλος του Πούτιν, ο πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της Bank Rossiya, Γιούρι Κοβάλτσουκ, ο οποίος είναι υπό δυτικές κυρώσεις. Ο λογαριασμός email LLCInvest.ru είναι μια επαφή στα αρχεία Spark της μητρικής εταιρείας της Ozon, Relax. Η Ozon δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τον ομώνυμο εισηγμένο γίγαντα ηλεκτρονικού εμπορίου στο Nasdaq.
  • Μια βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστή από τους ντόπιους ως «το εξοχικό του Πούτιν». Η Villa Sellgren ανήκε στον Όλεγκ Ρούντνοφ, έναν παιδικό φίλο του Πούτιν, και κληρονόμησε από τον γιο του Σεργκέι Ρούντνοφ, μέσω μιας εταιρείας που ονομάζεται North. Ο Ρούντνοφ φαίνεται να χρησιμοποιεί διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru, σύμφωνα με τα αρχεία Spark.
  • Ένα ξύλινο κτίριο βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό ως Fisherman’s Hut. Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν από κατασκευαστική εταιρεία υποδηλώνουν ότι τρεις διαφορετικές εταιρείες που χρησιμοποιούν το όνομα τομέα κατείχαν διαφορετικά αγροτεμάχια γύρω από το συγκρότημα, ενώ μια τέταρτη οντότητα LLCInvest – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με το όνομα Revival of Maritime Traditions – διαχειρίστηκε την κατασκευή. Το ίδιο ίδρυμα, το οποίο τέθηκε πρόσφατα υπό κυρώσεις από τη Δύση, διαθέτει δύο γιοτ, τα Shellest και Nega, τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνδέονται με τον Πούτιν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com