«Πράσινο» φως σε σημαντικά έργα άναψε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Σε σημαντικές εγκρίσεις υποθέσεων προέβη το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, κατόπιν συνεδρίασης υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη. 

by Times Newsroom

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, εγκρίθηκαν τα εξής:

Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας

Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για «αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου έκθεσης αυτοκινήτων με αποθήκες και χώρους στάθμευσης, σε κτίριο υπεραγοράς με παιδότοπο και εστιατόριο» σε ακίνητο της εταιρίας Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης ΑΕΕ επί των οδών Λ. Θεσσαλονίκης, Σκρα και Λαχανά στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Αφορά στην αλλαγή χρήσης με νέες διαρρυθμίσεις σε υφιστάμενο κτίριο επί των οδών Σκρα, Θεσσαλονίκης, Λαχανά, στη Νέα Φιλαδέλφεια (πρώην Renault). Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 7.358,74 m2.

Προβλέπεται η αλλαγή σε χρήση υπεραγοράς στο ισόγειο και Α΄ όροφο, γραφεία στον ημιώροφο, μηχανολογικούς χώρους και αποθήκη στο υφιστάμενο υπόγειο. Προστίθεται υπόγειος χώρος στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι επάνω από τμήμα του υφιστάμενου υπογείου. Οι χώροι στάθμευσης προβλέπονται στο δώμα, στα υπόγεια και στον περιβάλλοντα χώρο. Για την πρόσβαση στο δώμα και το υπόγειο, προβλέπονται νέες ράμπες κυκλοφορίας οχημάτων πελατών.

Επίσης, στο δώμα του κτιρίου κατασκευάζεται σκίαστρο, σε τμήμα των θέσεων στάθμευσης. Στην οροφή της κατασκευής τοποθετούνται φωτοβολταϊκές συστοιχίες και σε καθορισμένα σημεία του δώματος προβλέπεται φύτευση με χαμηλούς θάμνους και αρωματικά φυτά.

 Δήμος Κέρκυρας

Έγκριση τροποποιημένης μελέτης για ανέγερση ξενοδοχείου 5* με κολυμβητικές δεξαμενές, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 188774/2020 πράξη, στη θέση Ύψος της περιοχής Κάτω Κορακιάνας του Δημοτικού Διαμερίσματος Φαιάκων του Δήμου Κέρκυρας

Αφορά σε αναθεώρηση η οποία αφορά στην κατάργηση της ανέγερσης ορισμένων κτιρίων και στη μικρή μετακίνηση ορισμένων άλλων ως προς τη θέση ή τον προσανατολισμό τους, χωρίς να αλλάζει η γενική διάταξη των εγκαταστάσεων της νέας ξενοδοχειακής μονάδας IKOS ODISIA που βρίσκεται στην θέση Ύψος στην περιοχή Κάτω Κορακιάνας του Δημοτικού Διαμερίσματος Φαιάκων του Δήμου Κέρκυρας σε γήπεδο 245.458,57 τμ.

Τροποποιούνται τα συνολικά μετρικά στοιχεία του συγκροτήματος με μείωση της συνολικής δόμησης κατά περίπου 3.500 τμ. Η νέα ξενοδοχειακή μονάδα περιλαμβάνει διώροφο κεντρικό κτίριο, ισόγεια και διώροφα bungalows, θέατρο, θερμαινόμενες πισίνες και θεματικά εστιατόρια, ακολουθώντας αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με «ήρεμες», ευθείες γραμμές, σε γήινες αποχρώσεις και με φυσικά υλικά.

Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για το έργο «Κτιριακή επέκταση μονάδας συντήρησης, διαλογής και συσκευασίας νωπών οπωροκηπευτικών» ιδιοκτησίας Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Πηλίου στη θέση Άγιος Δημήτριος εκτός οικισμού Ζαγοράς, του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου.

Το έργο είναι ενταγμένο στο επενδυτικό σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με αντικείμενο την κτιριακή επέκταση της μονάδας συντήρησης, διαλογής και συσκευασίας οπωροκηπευτικών σε γήπεδο εμβαδού 69.651,75 τμ, εντός του οικισμού της Ζαγοράς (εντός Natura, μη δασική, σε απόσταση λιγότερη από 1100 μ. από τον αιγιαλό). Προβλέπεται προσθήκη 2ώροοφου μεταλλικού κτηρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα με ισόγεια κάλυψη 2363,70τ.μ. που θα καλύψει τις ανάγκες για συντήρηση, διαλογή και συσκευασία 11.000 τόνων προϊόντων από 8.000 τόνους που είναι σήμερα. Η συνολική δόμηση (υφιστάμενη και προτεινόμενη) θα είναι 21.259,48 τμ, ενώ η κάλυψη 14.082,71 τμ.

Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη

Προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος κτιριακών εγκαταστάσεων εκπαιδευτηρίου, σε ακίνητο ιδιοκτησίας σε ακίνητο του Σωματείου «Έφοροι του Κολεγίου Ανατόλια», που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πυλαίας, του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Αφορά σε προσθήκη κατ’ επέκταση και καθ’ ύψος στις εγκαταστάσεις του κτιρίου εκπαίδευσης Ingle Hall, το οποίο βρίσκεται εντός του γηπέδου θηλέων του Αμερικανικού Κολεγίου ‘‘Ανατόλια’’, συνολικού εμβαδού 44.798,61 τμ στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Κατεδαφίζεται τμήμα του εκπαιδευτηρίου και αναπτύσσονται με την προσθήκη κατ’ επέκταση χώροι παρασκευαστήριου και λοιποί βοηθητικοί χώροι, με άμεση επαφή με την κύρια είσοδο, όπου το υπάρχον lobby, σε συνδυασμό με την τραπεζαρία, αποτελεί επί της ουσίας τον κόμβο συγκέντρωσης και διανομής όλων των χρηστών του κτιρίου. Χωροθετούνται κοινόχρηστοι χώροι συνάθροισης των εκπαιδευομένων καθώς και 23 επιπλέον κοιτώνες.

Δήμος Κέας 

Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για το έργο «Ανέγερση χερσαίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας γαρίδας» που βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Κέας, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας (ή θέση Πάουρας) της Περιφερειακής Ενότητας Κέας – Κύθνου και μισθώνεται από την εταιρία «Ίρις υδατοκαλλιέργειες ΙΚΕ».

Αφορά στην ανέγερση χερσαίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας γαρίδας σε ακίνητο που βρίσκεται σε γήπεδο συνολικής έκτασης 37.116,66 τμ. στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Κέας, στην θέση «Αγία Μαρίνα» (ή θέση «Πάουρας») της Περιφερειακής Ενοτητας Κέας- Κύθνου.

Η εγκατάσταση υδατοκαλλιέργειας θα οργανώνεται στο τμήμα παραγωγής- εκτροφής του ζωικού κεφαλαίου, στο τμήμα αποθήκευσης, επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού και στο τμήμα συσκευασίας και υποστήριξης (εργαστήριο όπου διενεργούνται οι κατάλληλοι έλεγχοι, γραφεία εργαστήρια, χώροι ανάπαυσης προσωπικού κλπ). Τα πραγματοποιούμενα στοιχεία δόμησης είναι τα εξής: Κάλυψη=7.445,36 τμ. , Δόμηση=7.271,32 τμ. Τα θερμοκηπιακά κτίρια είναι μεταλλικές κατασκευές τύπου σύμφωνα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Υπάρχει πρόβλεψη πρόσβασης για Α.Μ.Ε.Α. για όλα τα κτίρια της εγκατάστασης.

Δήμος Νέας Προποντίδας 

Προσθήκη κατ’ επέκταση  βιοτεχνικών κτιρίων, δεξαμενών και περίφραξη αγροτεμαχίου 454 , σε αγροτεμάχια ιδιοκτησίας ΑRI A.E., στην περιοχή λακκώματος Χαλκιδικής

Αφορά σε προσθήκη κατ’ επέκταση βιοτεχνικών κτιρίων, δεξαμενών και περίφραξη αγροτεμάχιου σε αγροτεμάχια του αγροκτήματος Λακκώματος, της Δ.Ε. Καλλικράτειας, του Δήμου Νέας Προποντίδας, της Π.Ε. Χαλκιδικής. Σε συνέχεια του υφιστάμενου κτιρίου θα κατασκευασθεί ένα ακόμη με εμβαδό 252,60 τ.μ. και ένα με εμβαδό 4.481,17 τ.μ.

Δήμος Ρεθύμνου

Προσθήκη κατ’ επέκταση της βιομηχανικής μονάδας στον Λατζιμά Πρίνου, Δήμου Ρεθύμνου, ιδιοκτησίας Μιχαλής Ι. Σταγάκης ΑΕΒΕ.

Αφορά σε τροποποίηση μελέτης για την μύλου άλεσης κλίνκερ. Εγκρίθηκε η προσθήκη καθ΄ ύψος σε υφιστάμενο κτίριο. Από την τροποποίηση δεν προκύπτει αύξηση των πολεοδομικών μεγεθών εκτός του όγκου ενώ η προτεινόμενη προσθήκη έχει χαμηλότερο ύψος από τα όμορα κτίρια και κατασκευές.

Ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς δηλώνει: «Οι εγκρίσεις των εν λόγω μελετών από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν αφορούν απλά σε κάποια σημαντικά και χρήσιμα κτίρια, αλλά σε αναπτυξιακά έργα και για τον πρωτογενή και τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα της Οικονομίας, με γνώμονα τον σεβασμό του  φυσικού και αστικού περιβάλλοντος που οφείλει να υπηρετεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή