Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας και της Δανίας

by Times Newsroom 1
Share this

Ο Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας (22 Ιανουαρίου 1872 – 8 Φεβρουαρίου 1938) από τον Οίκο της Ελλάδας ήταν το τέταρτο παιδί και ο τρίτος γιος του Βασιλιά Γεωργίου Α΄ τη Ελλάδας και της Βασίλισσας Όλγας της Ελλάδας. Ήταν γνωστός ως “Ο Έλληνας Νίκι” ανάμεσα στην οικογένεια του, σε διάκριση με τον εξάδελφό του Νικόλαο Β΄ αυτοκράτορα της Ρωσίας.

Ο Πρίγκιπας Νικόλαος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου το 1872. Τον διέκρινε η πνευματική καλλιέργεια. Φοίτησε στην Σχολή Ευελπίδων και έγκαιρα, το 1913, επέδειξε το διπλωματικό του ταλέντο. Υπήρξε φίλος των δυνάμεων της Αντάντ. Ο Πρίγκιπας Νικόλαος υπήρξε επίσης ζωγράφος -υπέγραφε ως “Νίκολας Λεπρίνς (Nicolas Leprince)”– και θεατρικός συγγραφέας.

Ο πατέρας του κληροδότησε σε αυτόν το Βασιλικό Θέατρο. Εκείνος όμως, μετά την Παλινόρθωση της Μοναρχίας το 1935, αποποιήθηκε την κληρονομιά υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ήταν φίλος του Γεωργίου Σημίτη και βάφτισε το γιο του, Κώστα Σημίτη.

Είχε πάθος με την αντιφαίριση και ήταν μέλος του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών. Αναφέρεται ότι ήταν κακός παίκτης και ο τύπος της εποχής τον σατίριζε γι’ αυτό.

Η Πριγκίπισσα Ελένη

Νυμφεύτηκε τη Μεγάλη Δούκισσα Ελένη Βλαδιμήροβνα της Ρωσίας (1882-1957), κόρη του Βλαδίμηρου Αλεξάνδροβιτς μεγάλου δούκα της Ρωσίας, αδελφού του Αλέξανδρου Γ΄ Αυτοκράτορα της Ρωσίας. Ο γάμος έγινε στις 29 Αυγούστου 1902 και απέκτησαν τρεις κόρες:

  • Ελισάβετ 1904-1955, πριγκίπισσα της Ελλάδας. Παντρεύτηκε τον Κάρολο Θεόδωρο, κόμη του Τέρινγκ-Γιέττενμπαχ και απέκτησε:
  • Χανς Βέιτ γενν. 1935, κόμης του Τέρινγκ-Γιέττενμπαχ.
  • Ελένη γενν. 1937. Παντρεύτηκε τον Φερδινάνδο των Αψβούργων-Λωρραίνης αρχιδούκα της Αυστρίας (γιο του Μαξιμιλιανού-Ευγένιου αρχιδούκα της Αυστρίας).

Ο τάφος του Πρίγκιπα Νικολάου στο Τατόι

Απεβίωσε στην Αθήνα στις 8 Φεβρουαρίου 1938, περίπου ένα μήνα μετά τους γάμους του τότε Διαδόχου Παύλου και ετάφη στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι.

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή