Πρόεδρος Σερβίας: «Θα ζήσουμε τον πιο δύσκολο χειμώνα τα τελευταία 70 χρόνια»

«Θα υπάρξει έλλειψη πολλών τροφίμων, υπάρχει αρκετή ενέργεια, αλλά λόγω της τρελής πολιτικής από όλες τις πλευρές, θα είναι ακριβή», είπε ο Βούτσιτς στην «TV Prva».

by Times Newsroom

«Ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι ο πιο δύσκολος για ορισμένους τα τελευταία 70 χρόνια», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Θα υπάρξει έλλειψη πολλών τροφίμων, υπάρχει αρκετή ενέργεια, αλλά λόγω της τρελής πολιτικής από όλες τις πλευρές, θα είναι ακριβή», είπε ο Βούτσιτς στην «TV Prva».

«Περίπου το 25 τοις εκατό της παγκόσμιας αγοράς δεν θα έχει ψωμί. Το 25% του κόσμου θα πεινάσει και αυτό είναι εύκολο να υπολογιστεί, δεν πρέπει και δεν θα έχουμε προβλήματα με αυτό, αλλά θα υπάρξουν μεγάλα προβλήματα με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, χθες το βράδυ το πετρέλαιο ήταν 111 δολάρια το βαρέλι, γίνεται ακριβότερο το πετρέλαιο», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν γίνονται εξαγωγές από λιμάνια της Ουκρανίας, η Ρωσία σταμάτησε επίσης τις εξαγωγές δημητριακών, εκτός από τις φιλικές χώρες, που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αποστολές στην Ευρώπη. Επισήμανε ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αντέξει την οικονομία σε ύφεση για δεύτερη ή τρίτη συνεχή χρονιά.

«Μην κάνετε σαν να μην συμβαίνει τίποτα γύρω μας, έχουμε τις συνθήκες του σχεδόν κηρυγμένου παγκόσμιου πολέμου και της παγκόσμιας σύγκρουσης και οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι, φέτος καταναλώνουμε 50 τοις εκατό ακριβότερη βενζίνη».

«Μερικές φορές σε αυτούς τους καιρούς είναι πιο σοφό να κρατάς κάποια πράγματα ήσυχα. Πρέπει να τα δούμε όλα στο πλαίσιο του αν θα έχουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, αν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν θέλει να ακούσει κανέναν εκτός από τη στάση των οπαδών του. Όλα τα πράγματα πρέπει να τα βλέπουμε μαζί, όχι μεμονωμένα. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί στην ίδια πολιτική για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε»,  είπε ο πρόεδρος της Σερβίας, μιλώντας για το ενδεχόμενο η Σερβία να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.

«Το τίμημα που πληρώνουμε είναι τεράστιο. Ουσιαστικά δεν έχουμε πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά. Και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν το έχουν γενικά. Όταν αυξηθεί το επιτόκιο, η μικρή ευρωπαϊκή ανάπτυξη θα πάει στο κόκκινο. Όταν δεν έχουμε πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά, τίθεται το ερώτημα πώς θα λυθεί η ανανέωση του λεγόμενου «roll over» δανείου, όταν έχετε αυτόν τον καιρό και πόλεμο στην Ουκρανία, μάλλον θα έχουμε ένα συγκεκριμένο έλλειμμα 3 έως 4 τοις εκατό.

Πώς θα μπούμε στην κεφαλαιαγορά; Έχουμε φτάσει στο σημείο να δανειζόμαστε κάτω από 1 τοις εκατό. Τελικά όλα αυτά έρχονται σε μισθούς και συντάξεις. Και τώρα ξέρω ότι όλοι θα πουν:

«Εδώ είναι ο Βούτσιτς που ανακοινώνει την επιβολή κυρώσεων. Όχι. Θα παλέψουμε όσο μπορούμε για να διατηρήσουμε την πολιτική μας, και αυτό δεν είναι επειδή έχουμε κάτι από τη μη επιβολή κυρώσεων, όπως όταν ακούω «ειδικούς» να λένε ότι οφείλεται στην τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος η Σερβία χάνει 36 εκατομμύρια το μήνα από την αύξηση του ρεύματος.

«Θα ζήσουμε τον πιο δύσκολο χειμώνα τα τελευταία 70 χρόνια»

«Τώρα πρέπει να κρατήσουμε την τιμή του ρεύματος για να μην αυξήσουμε τον πληθωρισμό. Δεν θέλουμε να επιβάλουμε φόρους σε ανθρώπους που πρέπει να πληρώσουν για τους οποίους δεν είμαστε ούτε ένοχοι ούτε υποχρεωμένοι. Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν πόσο περίπλοκο είναι να εισάγεις», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Όπως είπε, «αν η τιμή του ρεύματος αυξανόταν κατά 30 τοις εκατό, θα είχαμε πληθωρισμό 20 τοις εκατό, αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει για αυτό, δεν το αντέχουμε, ούτε οι πολίτες ούτε το κράτος», τόνισε ο Βούτσιτς., σύμφωνα με το σερβικό δημοσίευμα.

vesti-online.com

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com