Προκλήσεις Ακάρ: «Όταν εσείς εξοπλίζετε τα νησιά, μας δίνετε το δικαίωμα της αυτοάμυνας»

Ποια η αναφορά του στη Μικρασιατική καταστροφή

by Times Newsroom

Η προκλητική ρητορική συνεχίζεται από την Τουρκία και μετά το χθεσινό παραλήρημα Ερντογάν, Τσαβούσογλου σήμερα πήρε τη σκυτάλη ο Χολουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα για αύξηση της προκλητικότητας και τόνισε ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα εξοπλίζεται, αυτό δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να αμυνθεί.

«Όταν οπλίζετε αυτά τα νησιά, είναι ορατά από την Τουρκία, βρίσκονται στη μύτη της Τουρκίας, πολύ κοντά. Όταν τα εξοπλίζεις, αυτό μας δίνει το δικαίωμα της άμυνας, το δικαίωμα της αυτοάμυνας. Αυτό οδηγεί σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών, γεγονός που θέτει τις συνθήκες υπό συζήτηση. Έχουμε πει επανειλημμένα στους συνομιλητές μας ‘παρακαλούμε τηρήστε τις συμφωνίες’ και συνεχίζουμε να το λέμε», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ήρθε και χώθηκε στη μύτη της Τουρκίας στο Αιγαίο.

«Εσύ είσαι που ήρθες και χώθηκες κάτω από τη μύτη μας με τα 3 χιλιάδες νησιά στο Αιγαίο. Εσύ είσαι αυτός που ζητάς 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο. Εσύ είσαι αυτός που αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. Εσύ είσαι αυτός που προσπαθεί να εξοπλιστεί, βασιζόμενος σε μια ψεύτικη αντίληψη απειλής και κυνηγάει τεχνητές συμμαχίες. Εσύ είσαι αυτός που καλεί τρίτες χώρες και ανοίγει την πόρτα του διάπλατα. Άρα εμείς είμαστε επιθετικοί και επεκτατικοί; Ακόμα και τα κοράκια γελούν με αυτό. Νισάφι πια!», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε «ανίερη απόπειρα εισβολής» την ελληνική εκστρατεία στη Μικρασία το 1922 και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία και να μην επιδιώξει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν εις βάρος της.

«Γιορτάζουμε την 100η επέτειο της Μεγάλης μας Νίκης, η οποία έβαλε τέλος στην ανήθικη ελληνική απόπειρα εισβολής και τις θηριωδίες πριν από έναν αιώνα. Γι’ αυτό λέμε στην Ελλάδα ότι πρέπει να διδαχθεί από την ιστορία και να μην επιδιώξει νέες περιπέτειες που θα καταλήξουν σε ζημία εις βάρος της».

«Επιθυμούμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είμαστε αποφασισμένοι και προσηλωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, το δίκιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των αδελφών μας στην Κύπρο, και δόξα τω Θεώ είμαστε ικανοί γι’ αυτό»

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή