Προς Θεού, μην ανοίξουν οι εκκλησίες

by Times Newsroom 1
Share this

ΤΑ ΛΟΓΙΑ του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμου βάλσαμο. Υμνος στην υπευθυνότητα και την ευθυκρισία. Αλλά και ξίφος στην υποκρισία και τον «ιησουιτισμό». Καρφί στο τυφλό όμμα εκείνου του μέρους της Εκκλησίας που την αντιλαμβάνεται είτε ως τάγμα εφόδου εναντίον της λογικής και της επιστήμης είτε σαν μαγαζάκι, το οποίο βλέπει τις εισπράξεις του να πέφτουν επικίνδυνα.

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

Ο ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΣ Αλεξανδρουπόλεως βρήκε το σθένος κι έδειξε ότι διαθέτει το ηθικό ανάστημα ενός πραγματικού ποιμενάρχη. Είπε πολλά, όλα σημαντικά, «δύσκολα» και αληθή. Είπε, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα και υπαρκτά επιχειρήματα, τη μεγάλη αλήθεια: Η πίστη δεν σώζει από τον κορονοϊό. Η πίστη μπορεί να σώζει την ψυχή, μπορεί να εξασφαλίζει αποθέματα δύναμης και αντοχών, μπορεί να ηρεμεί και να φέρνει καταλλαγή, αγάπη και συγχώρεση, αλλά δεν αρκεί για να μην πεθάνει κανείς.

Η ΠΙΣΤΗ μπορεί να είναι ασπίδα, αν νοσήσει κανείς, αλλά δεν μπορεί να είναι ασπίδα για να μη νοσήσει κανείς. Το τόλμημα του κ. Ανθιμου είναι τεράστιο. Γιατί ξέρει ότι απευθύνεται σε ένα μεγάλο και ανομοιογενές πλήθος. Σημαντικό μέρος του οποίου διακρίνεται από φανατισμό και ακολουθεί το «πίστευε και μη ερεύνα». Ενα ετερόκλητο ποίμνιο, το οποίο εδώ και μήνες, δυστυχώς, καθοδηγούταν εν πολλοίς από φανατικούς και ανεύθυνους μητροπολίτες και από ακόμα περισσότερους βασιλικότερους του βασιλέως ιερείς. Αρνήθηκαν να κλείσουν οι εκκλησίες, αρνήθηκαν ότι η Θεία Κοινωνία μεταδίδει τον ιό, αρνήθηκαν ότι η επιστήμη μπορεί να ξέρει περισσότερα από έναν ιερωμένο του γυμνασίου. Αντιστάθηκαν στα μέτρα και παρακίνησαν και τους πιστούς να κάνουν το ίδιο. Το ρεύμα διογκώθηκε τόσο πολύ, ώστε και όταν η Ιερά Σύνοδος με καθυστέρηση και δισταγμούς προέτρεψε στην τήρηση των μέτρων, μερικοί μητροπολίτες και περισσότεροι ιερείς έκαναν επίσημη ή ανεπίσημη «αντίσταση». Με αποκορύφωμα τη δοξολογία-επίδειξη στον Αγ. Δημήτριο της Θεσσαλονίκης, όπου η ηγεσία της Εκκλησίας, χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης, έστελνε μηνύματα στο πυκνό πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για να προσκυνήσει.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και η ζωή υπήρξαν αμείλικτες. Πέθανε ο μητροπολίτης Λαγκαδά, αρρώστησαν αρκετοί μητροπολίτες και η μισή Ιερά Σύνοδος, πέθαναν ιερείς, πέθαναν πολλοί πιστοί. Οσο μπόρεσαν το απέκρυψαν, όπως το αποκρύπτουν και τώρα μητροπολίτες, οι οποίοι έχουν νοσήσει ή είναι φορείς του Covid-19. Κι αυτό έχει μεταδοθεί και προς τα κάτω. Μεταξύ των μυημένων πιστών, οι οποίοι το κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό, μήπως και αμφισβητηθεί η πίστη ή αποδυναμωθεί η θρησκεία. Κανένας απ’ όλους αυτούς όμως δεν μπόρεσε να προστατεύσει ούτε την πίστη ούτε την Ορθοδοξία όσο ο Aνθιμος Αλεξανδρουπόλεως.

ΑΣΦΑΛΩΣ και δεν ήταν μόνο οι εκκλησίες εστίες μετάδοσης της νόσου. Hταν όμως από τις βασικές εστίες. Κυρίως λόγω του συνωστισμού στην αρχή και μετά λόγω της εμπεδωμένης μυστικής παραβατικότητας. Δυστυχώς, μεταξύ των αρνητών βρίσκονται και αρκετοί αρνητές πως μπορεί να υπάρχει ένας ιός τον οποίο δεν μπορεί να τον θεραπεύσει ο παπάς του χωριού.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ζει και συνεχίζει να θερίζει. Κι όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, ίσως η κορυφαία γιορτή του Χριστιανισμού, μαζί με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και την εστίαση, που πιέζουν να ανοίξουν, πιέζει κι ένα τμήμα της Eκκλησίας. Οι υπόλοιποι που πιέζουν θα αντιμετωπιστούν με πιο απαιτητικά πρωτόκολλα. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τις εκκλησίες, οι οποίες προς Θεού δεν πρέπει να ανοίξουν ανεξέλεγκτα και χωρίς αυστηρούς περιορισμούς.

ΑΙΧΜΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ

Από σπασμωδική κίνηση σε σπασμωδική κίνηση πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να εγκαταλείπει τη μακάβρια πολιτική κερδοσκοπία επί ανοιχτών φερέτρων. Τη μια μετρούσε χαιρέκακα ανοιχτούς τάφους στις Σέρρες. Την άλλη έκρυψε την είδηση της εκατονταετίας -το εμβόλιο- εξαφανίζοντάς την από την πρώτη σελίδα της «Αυγής». Μετά βγήκε ένας μειωμένης πολιτικής αντίληψης και χαλαρής ηθικής συγκρότησης βουλευτής, ο κ. Γιαννούλης, για να πει ότι η κυβέρνηση «σκοτώνει» ανθρώπους. Μετά ο εθελοντισμός έγινε «ο φερετζές του νεοφιλελευθερισμού». Κι όλα αυτά μέσα σε καταιγίδα fake news και παραποιημένης περιπτωσιολογίας. Δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα κι ένας αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτρέπουν τέτοιον πολιτικό αυτοδιασυρμό. Εκτός κι αν έχουν χάσει τελείως την μπάλα. Αν δηλαδή έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα και κάθε έλεγχο των πράξεων και των λεγομένων τους. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι συμβαίνει και αυτό. Επί τρεις μέρες βάλθηκε σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ και το μιντιακό σύστημά του να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι η προβολή του 5λεπτου βίντεο στον τοίχο της Βουλής για τη γιορτή των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Εισόδια της Παναγίας παραπέμπει στο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» και σε «χούντα». Τρεις μέρες ανηλεές «κοπάνημα» σε εφημερίδες, κανάλια, ραδιόφωνα και sites. Μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι η απόφαση για την προβολή του βίντεο είχε και τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ διά της Ο. Γεροβασίλη, η οποία συμμετείχε στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα η προβολή του βίντεο. Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε αναλυτικά για το περιεχόμενό του και το έθεσε στη διάθεση όποιου ήθελε να το δει. Χρήση αυτής της δυνατότητας έκανε μόνο ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Γ. Μυλωνάκης, ο οποίος δεν έφερε και καμία αντίρρηση. Πόσω μάλλον η κ. Γεροβασίλη, η οποία είχε συναινέσει και είχε κάνει καλά. Φαίνεται, όμως, πως ξέχασε να ενημερώσει το κόμμα της ή έστω κάποιες τάσεις του κόμματός της. Με αποτέλεσμα -με επικεφαλής τον τομεάρχη Παιδείας Ν. Φίλη- να προκαλέσουν τον κακό χαμό, για κάτι στο οποίο είχε συμφωνήσει το κόμμα τους… Φαινόμενα διάλυσης, σκληρού φραξιονισμού -που οδηγεί στο ίδιο αποτέλεσμα- και έλλειψης στοιχειώδους σοβαρότητας. Φαινόμενα που επιτείνονται καταφανώς, όσο φαίνεται το φως του εμβολίου στην άκρη του τούνελ της πανδημίας, χωρίς ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει… προλάβει πάλι. Και να φθείρει την κυβέρνηση και να πάρει ο ίδιος τα πάνω του, φεύγοντας από το πεδίο της πολιτικής καχεξίας.

Τόσο αργά, τόσο λίγο

Κανένας Ευρωπαίος, ούτε οι καλύτεροι φίλοι του, δεν φαίνεται να «τσιμπάει» πλέον στις καθυστερημένες και ανεπαρκείς κινήσεις του Τ. Ερντογάν. Ούτε η αιφνίδια ευρωπαϊκή στροφή του ούτε η αναγγελία της απόσυρσης του «Ορούτς Ρέις» 10 μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Το τελευταίο από τα πολλά και μοιραία λάθη του θολωμένου Τούρκου προέδρου ήταν η φιέστα στα Βαρώσια. Η οποία ήρθε, εκτός των άλλων, να καταπατήσει και αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μέσα σε έναν πυρετό παρασκηνιακών διπλωματικών διαβουλεύσεων φαίνεται ότι το κλίμα για την Τουρκία βαραίνει, φέρνοντάς την πιο κοντά στην επιβολή κυρώσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες -ίσως αρκετά αισιόδοξες- εκτιμήσεις, «πλέον δεν συζητάμε αν θα επιβληθούν κυρώσεις, αλλά ποιες κυρώσεις θα επιβληθούν»…

ΑΠΟΡΙΕΣ

  1. Δηλαδή υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που πιστεύουν ότι η διάσωση π.χ. της Λάρκο είναι πιο σημαντική από το να έχει η χώρα μια αεροπορική εταιρία, όπως η Aegean;
  1. ΠΟΙΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΟΤΙ «ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΚΙΝ.ΑΛ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»;
  1. Δηλαδή ο Α. Τσίπρας έδιωξε το 2015 τον Γ. Βαρουφάκη για να τον κάνει το 2020 τον νέο Καμμένο του;

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή