Προς το Φθινόπωρο…

by ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

Φωτογραφία: Νατάσα Χριστοπούλου

Δρόσος στην αυλή. Δρόσος και υγρασία, κουνουποειδή, ψυχάρια, και λίγες σαρανταποδαρούσες, οι φθινοπωρινές, που εφορμούν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην αγριάδα και στα σάπια φύλλα των φυλλοβόλων. Μουριά και πλατάνια αραιώνουν σιγά-σιγά τις φυλλωσιές με νωχέλεια και μετακαλοκαιρινό τέμπο. Κι εμείς σκυμμένοι με τσουγκράνες φτιάχνουμε σωρούς φύλλων που στην ώρα τους θα καούν όλα μαζί, στη θέση τους στην άκρη της αυλής.

Βγήκα πριν λίγο στο σκοτάδι, κατά τα ειωθότα. Ένα σκυλί ακούγεται μακρυά, στα δυτικά, υπολογίζω πως είναι δεμένο κάπου κοντά στο σπίτι του κ. Πίπη, που μας άφησε ένα χρόνο πριν. Ένας φωτεινός άνθρωπος, που ήξερε ωραίες ιστορίες για τα κτήματα και τα περιβόλια εδώ γύρω, τις σταφίδες και τα ληνά, τις ιδιοκτησίες, τις αγοραπωλησίες, τη μετανάστευση, τους απογόνους, την ηλικία των δένδρων που απέμειναν, εδώ στην άκρη του ηλειακού κάμπου. Υπολογίζω πως το σκυλί πρέπει να γαβγίζει τη μοναξιά του. Μια μακρόσυρτη κραυγή σχεδόν λυπητερή, ρυθμική, επαναλαμβανόμενη. Κάθε εξοχικό έχει κι ένα σκυλί εδώ να φυλάει τα καλύβια, τις κότες, τις αποθήκες. Συνήθως είναι δεμένο, καλοταϊσμένο, παιχνιδιάρικο, και αφοσιωμένο.

Δεν έχει ξαστεριά απόψε, νέφη από τα δυτικά, ένα αστέρι μονάχα λαμπυρίζει, μπορεί να είναι και δορυφόρος. ακούω κι ένα απαλό βόμβο αεροπλάνου, μπορεί να προσγειωθεί στην Ανδραβίδα. Ακούω και ένα-δυο βατραχάκια από το κοντινό λαγκάδι, στεγνό είναι ακόμα, εδώ δεν έβρεξε, έβρεξε μονάχα στα χωριά μας, 20 χιλιόμετρα μακριά περίπου, για την ακρίβεια έριξε μια βροχή πυκνή και βιαστική, ποτιστική σε μια σούδα ανάμεσα Κρυονέρι και Μπεζαϊτη, στα όρια της λίμνης.

Ποτίστηκε το αμπέλι και οι ελιές, τι καλά, ρούφηξαν το νερό, περίσσεψε κιόλας, το είδαμε μετά τη βροχή στα ρουμπελιασμένα χώματα. Φθινόπωρο, μαζεύομαι, πορεύομαι στο χρόνο τρέχω πίσω από τις εποχές, τις βροχές, τις συγκομιδές…

The following two tabs change content below.
ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

ΕΛΕΝΗ ΣΚΑΒΔΗ

Η Ελένη Σκάβδη είναι δημοσιογράφος και ζει στην Αμαλιάδα. Φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε σε εκδοτικές προσπάθειες στη διάρκεια των δεκαετιών '70 και '90, διάστημα που έζησε στην Αθήνα. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του "Θούριου", περιοδικό που εξέδιδε η Νεολαία του ΚΚΕ εσωτερικού, συνεργάστηκε με το περιοδικό Κάπα και στην εβδομαδιαία εφημερίδα Εποχή. Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημά της, με τον τίτλο "Εκείνη η Πόλη". Συνεργάστηκε και με την εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή