Προσφιλές άθλημα και των δυο: Η καπηλεία του ΠΑΣΟΚ και του Παπανδρέου

by Times Newsroom 1
  • Γράφει ο ΑΛΕΞΗΣ ΚΟΛΥΒΑΣ

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ αντιπαράθεση στη Βουλή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα, με αφορμή επερώτηση του δεύτερου προς τον πρώτο για τα τελευταία γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και γενικότερα για «το αστυνομικό κράτος», εκτός του ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιήθηκε την θεσμοθέτηση της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, που και αυτή ήταν πρωτοβουλία κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τον προηγούμενο αιώνα από αυτόν που κυβέρνησε το κόμμα του και θα μπορούσε να το κάνει, εκδηλώθηκε για μια ακόμη φορά απόπειρα και από τους δύο αντιτιθέμενους να διαμοιράσουν τα εναπομείναντα ιμάτια του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τσίπρας με την περισσή θρασύτητα που διαθέτει και του επιτρέπει να εκστομίζει ψέματα σαν τον Βαρόνο Μινχάουζεν, παρουσιάστηκε εμμέσως πλην σαφώς ως η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, ως θύμα λασπολογίας και συκοφαντίας από την Νέα Δημοκρατία και την Δεξιά. Έδειξε δυο- τρία πρωτοσέλιδα συντηρητικών εφημερίδων στα οποία κατηγορούνταν το ΠΑΣΟΚ και στελέχη του για σχέσεις με την «17 Νοέμβρη», λέγοντας ότι «τότε ήταν το ΠΑΣΟΚ, τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», με προφανή στόχο την δημιουργία συνειρμού για να κερδίσει και άλλους ψηφοφόρους από τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης με την οποία δεν έχει την παραμικρή σχέση.

Ο Μητσοτάκης βέβαια δεν τον άφησε να αλωνίζει μόνος του και του έδωσε αποστομωτική απάντηση, λέγοντάς του ότι τον θεωρητικό αυτών των απόψεων, που είχε γράψει και βιβλίο γι’ αυτά, τον Πάνο Καμμένο τον είχε συγκυβερνήτη του επί πέντε χρόνια. Είπε ακόμη ο πρωθυπουργός ότι «ο Παύλος Μπακογιάννης το 1989 έκανε την εθνική συμφιλίωση, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χειροκροτήθηκε από τον Χαρίλαο Φλωράκη και τον Λεωνίδα Κύρκο», για να αντικρούσει τον Τσίπρα. Ήταν σαν να του έλεγε ότι συμπορεύονταν στις δύσκολες περιόδους της μεταπολίτευσης, και στην προσπάθεια να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Ως συνήθως, όμως δεν τα είπαν όλα και είναι πολλά και σημαντικά αυτά που δεν είπαν. Δεν είπε για παράδειγμα ο Τσίπρας ότι κάποιο άλλο αισχρό και απάνθρωπο πρωτοσέλιδο εκείνη την εποχή, συντηρητικής εφημερίδας σε μια επιδείνωση της υγείας του Ανδρέα Παπανδρέου «ΝΟΚ-ΑΟΥΤ Ο ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝ» εξέφραζε και τους ίδιους, αφού μαζί προσπάθησαν να τον στείλουν στη φυλακή στιγματίζοντάς τον και μαζί ένα μεγάλο τμήμα του λαού με συκοφαντίες και λασπολογία όπως αποδείχτηκε.

Ξέχασε να πει ο κ.Τσίπρας ότι ο ίδιος αποκαλούσε Τσολάκογλου και γερμανοτσολιάδες τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς και τα στελέχη. Ξέχασε να πει ότι ο ίδιος είχε στήσει μηχανισμό εντοπισμού στελεχών της κυβέρνησης και ομάδες που τους επιτίθονταν και τους προπηλάκιζαν βίαια. Ξέχασε να πει ότι όλους αυτούς τους «τακτοποίησε» όταν έγινε πρωθυπουργός για να τους ανταμείψει για τις υπηρεσίες τους. Ξέχασε να πει ότι ο ίδιος έχει την ευθύνη για την προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων, δέκα στον αριθμό, με αφορμή το σκάνδαλο της Novartis, ανάμεσά τους και τρία κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη.

Ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να μας πει ότι τον κ. Καμμένο τον δέχτηκε η Νέα Δημοκρατία ένα χρόνο μετά την έκδοση αυτού του βιβλίου, σαν να είχε δώσει εισαγωγικές εξετάσεις με αυτό, τον έχρισε υποψήφιο βουλευτή, εκλέχτηκε βουλευτής της και τον έκαναν υφυπουργό Ναυτιλίας. Προφανώς τότε δεν τους πείραζε και τόσο το βιβλίο.

Ο κ. Μητσοτάκης ψευδώς χαρακτήρισε την σύμπραξη της δεξιάς με την τότε αριστερά το 1989 «εθνική συμφιλίωση». Δεν ήταν παρά μια ακραία διχαστική πολιτική που είχε στόχο να περιθωριοποιήσει το μισό του λαού, με συκοφαντίες και διώξεις κατά του ηγέτη του. Έχει και μια ακόμη ανάγνωση αυτή η άποψη. Θεωρούσαν ότι η ΝΔ και ο ΣΥΝ (ΚΚΕ –ΚΚΕ εσωτερικού) οι περίπου μισοί Έλληνες ήταν το έθνος. Το άλλο μισό ήταν παράταιρο. Ακραία ρατσιστική αντίληψη. Η εθνική συμφιλίωση συντελέστηκε με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1982. Μέχρι τότε οι μισοί Έλληνες δεν είχαν δικαίωμα στον ήλιο και ήταν αυτοί που αγωνίστηκαν στην αντίσταση, ενώ οι ταγματασφαλίτες και οι καταδότες απολάμβαναν προνόμια. Αυτή είναι η αλήθεια.

Δεν μου αρέσει να αναμοχλεύονται όλα αυτά, αλλά δεν μπορεί να είναι αποδεχτή και η παραχάραξη της ιστορίας από όπου και αν προέρχεται. Δεν θεωρώ επιλήψιμο να προσπαθούν να λεηλατήσουν και ό,τι έχει απομείνει από το κραταιό ΠΑΣΟΚ και την δημοκρατική παράταξη. Ο τρόπος όμως που το επιχειρούν δείχνει τις προθέσεις και την ποιότητά τους.

Μπορεί να τα πάρουν όλα από το ΠΑΣΟΚ. Και τα ιμάτια και τις σάρκες του. Ένα δεν θα πάρουν ποτέ. Την ψυχή του. Δεν μπορούν ούτε να την ακουμπήσουν. Είναι φυλαγμένη στο Πρώτο Νεκροταφείο, περίπου 100 μέτρα από την είσοδό του, αριστερά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή