Πρωθυπουργός Κίνας: Στηρίζει απόλυτα την ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν -Οι αιχμές από την Ταϊπέι

Ο κινέζος πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ομιλίας του στην ετήσια συνεδρίαση της ολομέλειας της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, επανέλαβε την αρχή της «μίας Κίνας», σύμφωνα με την οποία η Ταϊβάν αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής επικράτειας.

by Times Newsroom

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει την πολιτική του κόμματός μας για «την επίλυση του ζητήματος της Ταϊβάν» και να λάβει «αποφασιστικά μέτρα για να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν και να προωθήσει την επανένωση», είπε ο Λι Κετσιάνγκ στους περίπου 3.000 βουλευτές στο επιβλητικό Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο των 24 εκατομμυρίων κατοίκων επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στο νησί, ανταποκρινόμενη σε αυτό που αποκαλεί «συνωμοσία» της Ταϊπέι με την Ουάσιγκτον, του κύριου υποστηρικτή και προμηθευτή όπλων της Ταϊβάν. Τον περασμένο Αύγουστο, η Κίνα προχώρησε σε μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν, σε μια επίδειξη ισχύος με αφορμή την επίσκεψη της τότε προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ τόνισε επίσης στην ομιλία του ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας θα πρέπει να ενισχύσουν την πολεμική τους ετοιμότητα, εντείνοντας τη στρατιωτική εκπαίδευση σε όλους τους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου, ο κινεζικός προϋπολογισμός προβλέπει φέτος αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά 7,2% σε σύγκριση με το 2022 (όταν είχαν αυξηθεί κατά 7,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά).

«Πρέπει να σεβαστούν τη δέσμευση του λαού της Ταϊβάν»

Η απάντηση από την πλευρά της Ταϊβάν ήταν άμεση τονίζοντας ότι η Κίνα θα πρέπει να σέβεται τη δέσμευση του λαού της Ταϊβάν στις βασικές έννοιες της κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

«Η Κίνα θα πρέπει να διαχειρίζεται τις υποθέσεις Πεκίνου-Ταϊπέι με λογικό και ισότιμο τρόπο καθώς και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», ανέφερε σε ανακοίνωση το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή