Πρώτο Διεθνές Συνέδριο για την Ελιά στη Λέσβο

Από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στη Λέσβο το 1ο Διεθνές Συνέδριο – Φεστιβάλ για την Ελιά με τίτλο ELIA Lesvos Confest, το οποίο συνδιοργανώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Ελαίας Νήσος Λέσβος.

by Times Newsroom
  • Σοφία Κοντογιάννη

Πρόκειται για το πρώτο φεστιβάλ και συνέδριο στο είδος του, το οποίο έχει ως κύριο στόχο την προώθηση του θεματικού τουρισμού της Λέσβου, του ελαιοτουρισμού και τη διασύνδεση του τουρισμού με την ελιά, μέσα και από τη φιλοξενία διακεκριμένων επιστημόνων.

Το ELIA confest αποτελεί μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδυάζει την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον Ελαιοτουρισμό.

Οι δύo πρώτες ημέρες θα είναι αφιερωμένες σε ένα επιστημονικό και ακαδημαϊκό συνέδριο σχετικά με την Ελιά, αναφορικά με την τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στην τοπική γαστρονομία αλλά και στην εκπαίδευση.

Η τρίτη ημέρα του συνεδρίου θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις γαστροτουριστικές εμπειρίες Ελαιοτουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το νησί.  Το καινούριο αυτό μικτό σχήμα θα αποτελεί και την ομπρέλα για δράσεις που θα συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στο ELIA Lesvos Confest θα συμμετάσχουν κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, από εξειδικευμένα ινστιτούτα, πανεπιστήμια και φορείς απ’ όλο τον κόσμο. Μέσα από τη συμμετοχή τους στο συνέδριο και την επίσκεψή τους στο νησί, οι προσκεκλημένοι θα γνωρίσουν την αυθεντικότητα των κατοίκων του, την ξεχωριστή ομορφιά του τοπίου, τη γαστρονομική του κουλτούρα και φιλοξενία, ενώ θα γευτούν τη μοναδικότητα του Λεσβιακού Ελαιόλαδου. Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες του τουρισμού της Λέσβου θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν γύρω από ζητήματα ανάπτυξης ελαιοτουρισμού στο νησί, ενώ οι επαγγελματίες της ελιάς στη Λέσβο θα έχουν τη δυνατότητα να δικτυωθούν, να ενημερωθούν για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες, δοκιμασμένες στο εξωτερικό, πρακτικές.

Επίσης πολύ σημαντικοί στόχοι της διοργάνωσης, είναι η έμφαση στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στην τοπική γαστρονομία, στον πρωτογενή τομέα και στην εξωστρέφεια, η εκπαίδευση και ενημέρωση των καλλιεργητών για τις διεθνείς τάσεις φροντίδας, προστασίας, καλλιέργειας της ελιάς, η ενημέρωση για τις σύγχρονες τάσεις στην τυποποίηση και προώθηση του προϊόντος και η αύξηση των πωλήσεων αλλά και η  έμφαση στην ανάδειξη του Ελαιόκαρπου και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του στη διεθνή αγορά.

Τέλος, οι ομιλητές, οι οποίοι προέρχονται από την Ελλάδα καθώς και από τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Βουλγαρία, θα αναλύσουν θέματα όπως είναι μεταξύ άλλων η επεξεργασία του ελαιόκαρπου και η εξέλιξη της παραγωγής ελαιόλαδου από τον 19ο έως τον 20ό αιώνα, οι νέες τάσεις στη διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας και ο αντίκτυπός της στην ποιότητα του ελαιόλαδου, οι καινοτόμες καλλιέργειες με σεβασμό στους ανθρώπους και τον πλανήτη, καθώς και η επίδραση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην αθλητική απόδοση.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com