Πρωτοφανές περιστατικό στην Ν. Αφρική: Μέλισσες σκότωσαν 63 πιγκουίνους που ανήκαν σε απειλούμενο είδος

Τα πτηνά, τα οποία ανήκαν σε προστατευόμενο είδος, βρέθηκαν νεκρά σε παραλία του Κέιπ Τάουν, φέροντας πολλαπλά τσιμπήματα μελισσών αλλά κανέναν τραυματισμό άλλου είδους.

by Times Newsroom 1

Εξηντατρείς Αφρικανικοί πιγκουίνοι σκοτώθηκαν εξαιτίας μιας επίθεσης από ένα σμήνος μελισσών, σ’ ένα σπάνιο περιστατικό που σημειώθηκε κοντά στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

Τα πτηνά, τα οποία ανήκαν σε προστατευόμενο είδος, βρέθηκαν νεκρά σε παραλία του Κέιπ Τάουν, φέροντας πολλαπλά τσιμπήματα μελισσών αλλά κανέναν τραυματισμό άλλου είδους.

Νεκροψίες που πραγματοποιήθηκαν στους νεκρούς πιγκουίνους αποκάλυψαν ότι έφεραν επικίνδυνα τσιμπήματα και γύρω από τα μάτια τους.

«Είναι πολύ σπάνιο αυτό που συνέβη. Δεν περιμένουμε να επαναληφθεί σύντομα, είναι μια ασυνήθιστη συγκυρία», είπε στο πρακτορείο AFP ο τοπικός κτηνίατρος, Ντέιβιντ Ρόμπερτς.

Ο ειδικός, ο οποίος εργάζεται στο Νοτιοαφρικανικό Ίδρυμα για την Προστασία των Θαλάσσιων Πτηνών, αποκάλυψε ότι στο σημείο βρέθηκαν και αρκετές νεκρές μέλισσες.

«Ακόμη επεξεργαζόμαστε τα δείγματα για να διαπιστώσουμε εάν υπήρξε κάποιου είδους δηλητηρίαση των μελισσών και κατ’ επέκταση των πιγκουίνων, ή κάποια ασθένεια που να συνετέλεσε», δήλωσαν εκπρόσωποι της εταιρείας εθνικών πάρκων της Ν. Αφρικής (SANParks), μέσα στο σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με την SANParks, ένας ακόμη νεκρός πιγκουίνος, που έφερε τσιμπήματα μελισσών, εντοπίστηκε την Παρασκευή στην κοντινή παραθαλάσσια πόλη Fish Hoek.

Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι ανήκουν σ’ ένα είδος που ξεχωρίζει για το μικρό του μέγεθος. Το είδος αυτό ζει κυρίως στις ακτές και τα νησιά της Ν. Αφρικής και της Ναμίμπια, αν και ορισμένοι πιγκουίνοι εντοπίζονται και σε βορειότερες αφρικανικές χώρες, όπως η Γκαμπόν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πολλών οικολογικών οργανώσεων, οι πληθυσμοί των αφρικανικών πιγκουίνων έχουν περιοριστεί πολύ σε αριθμό κατά τα τελευταία χρόνια, εν μέρει εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως η εμπορική αλιεία.

Οι μέλισσες που επιτέθηκαν στους πιγκουίνους ανήκουν στο είδος «Cape honeybee», ένα νοτιοαφρικανικό υποείδος της λεγόμενης «δυτικής μέλισσας» και αποτελούν επίσης μέλη του τοπικού οικοσυστήματος. Η εταιρεία SANParks δήλωσε πως η υπόθεση αυτή θα συνεχίσει να μελετάται και πως η παρακολούθηση για τυχόν παρόμοια περιστατικά θα είναι, από μεριάς των οικολόγων, εντατική.

ΠΗΓΗ: BBC 

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή