Πρόβλημα ροής στις εξαγωγές πορτοκαλιών και μανταρινιών λόγω κακοκαιρίας και ζημιών από τα χαλάζια

by Times Newsroom 1

Δυσλειτουργίες στην εξαγωγική ροή των πορτοκαλιών (Navel Late και Lane Late), αλλά και των μανταρινιών (Nova) της εποχής έχουν δημιουργήσει οι πρόσφατες θεομηνίες και οι μεγάλες ζημιές από τον παγετό, που καταγράφονται ως επί το πλείστον στις παραγωγικές ζώνες της Πελοποννήσου.

agrotypos.gr

Ως αποτέλεσμα μάλιστα της κατάστασης αυτής, οι τιμές παραγωγού ήδη πιέζονται, όπως είπαν αγρότες, στον ΑγροΤύπο και μάλιστα σε όλη τη χώρα. Το πρόβλημα με τις εξαγωγικές ροές επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas, κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι «λόγω των ζημιών στην παραγωγή και της έλλειψης ποσοτήτων αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή νωρίτερα από ό,τι πέρσι στα πορτοκάλια ποικιλίας Valencia». Όπως μας τόνισε ο κ. Πολυχρονάκης, μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά στις εξαγωγές έχουν τα μανταρίνια Nova και λιγότερο τα πορτοκάλια (Navel Late και Lane Late).

Σύμφωνα, βέβαια, με όσα είπαν, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, απλοί αγρότες αλλά και εκπρόσωποι συνεταιρισμών, η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή στην αγορά, παρά το γεγονός, ότι πολλοί περίμεναν πως η διαφαινόμενη μείωση της παραγωγής, λόγω των μεγάλων ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα, ιδίως στη Λακωνία, ίσως ευνοούσε τις τιμές των προϊόντων σε άλλες περιοχές.

«Παρότι τα μανταρίνια Ortanik ξεκίνησαν με πολύ καλές τιμές παραγωγού όσον αφορά στην περιοχή μας, εδώ και ένα μήνα περίπου, εντούτοις, τώρα, φαίνεται πως υπάρχει κάμψη στη ζήτηση, καθώς δεν εμφανίζονται έμποροι», δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Χρήστος Μυτάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών και άλλων αγροτικών προϊόντων από το Λεσίνι Μεσολογγίου. Όπως μας είπε ο ίδιος «στην περιοχή μας, που μαζεύουμε νωρίτερα από τη Λακωνία τα προϊόντα, δεν είχαμε καθόλου ζημιές στα εσπεριδοειδή, ούτε από τον παγετό, ούτε και από χαλαζοπτώσεις. Ωστόσο, οι τιμές όσον αφορά στα Ortanik έπεσαν κάτω από τα 20 λεπτά».

«Μετά τις θεομηνίες, οι οποίες έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την περιοχή της Λακωνίας, λίγο πριν τη συγκομιδή μάλιστα, η οποία γίνεται πιο αργά, εδώ, από ότι σε άλλες περιοχές, επικρατεί στασιμότητα και στάση αναμονής από παραγωγούς και συνεταιρισμούς. Το επόμενο διάστημα θα φανούν τι ακριβώς ζημιές έχουν προκαλέσει στην παραγωγή το χαλάζι και οι ανεμοθύελλες και θα ξέρουμε πώς θα πορευτούμε. Πάντως, οι εξαγωγές αυτή την περίοδο εμφανίζουν μια κάποια στάση, οφείλω να πω. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν κάποιες εξαγωγές φορτίων και οι αγοραστές στο εξωτερικό διαπίστωσαν ότι υπάρχει κάποια υποβάθμιση στα προϊόντα», μας ανέφερε σχετικά ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή