Προβλήματα νεφρών στη γάτα: Ποια είναι τα σημάδια και τι πρέπει άμεσα να κάνετε

by Times Newsroom

Όλες οι γάτες άνω των 7 ετών οφείλουν να κάνουν ετησίως το “τεστ ηλικιωμένης γάτας”

Νεφροπάθειες σε γάτες

Οι νεφροί της γάτας σας παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας της. Βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στη ρύθμιση της ροής του αίματος, στη δημιουργία σημαντικών ορμονών, ενζύμων, και ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και στο να αφαιρούνται τα απόβλητα του μεταβολισμού από το αίμα. Αν οι νεφροί της δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που είναι σημαντικά και απειλητικά για τη ζωή της γάτας σας, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

Η πρώιμη διάγνωση είναι το κλειδί

Ο εντοπισμός της χρόνιας νεφρικής νόσου (CKD), πριν γίνουν εμφανή τα συμπτώματα, είναι σημαντικός επειδή τυπικά τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται πριν χαθεί έως και το 75 τοις εκατό της λειτουργικότητας των νεφρών. Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας κάνει τακτικά τσεκ απ. Όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση της νεφροπάθειας, τόσο περισσότερο χρόνο έχετε να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία ή να επιβραδύνετε την εξέλιξη της νόσου.

Οι πιθανότητες να αναπτύξει μια γάτα προβλήματα στους νεφρούς διπλασιάζονται ανάμεσα στις ηλικίες των 10 και 15 ετών. Γι’ αυτό συνιστάται όλες οι γάτες άνω των 7 ετών να περνούν ένα “τεστ ηλικιωμένης γάτας” κατά τον ετήσιο έλεγχό τους για να προσδιοριστεί αν έχουν προβλήματα με τους νεφρούς τους.

Συνήθεις αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας σε γάτες

Η νεφρική ανεπάρκεια είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες σοβαρής νόσου σε γάτες, ειδικά στις μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες νεφρικής ανεπάρκειας σε γάτες: οξεία νεφρική ανεπάρκεια και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Τα σημάδια της οξείας νεφρικής ανεπάρκειας συνήθως εμφανίζονται σε διάστημα μιας εβδομάδας ή ενός μήνα, ενώ η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια υπάρχει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος για νεφρική ανεπάρκεια είναι υψηλότερος σε ορισμένες φυλές, όπως οι Περσικές γάτες ή οι γάτες Αγκύρας, αλλά η ασθένεια είναι τυπικά επίκτητη.

Στα ενδεχόμενα αίτια νεφρικής ανεπάρκειας στις γάτες περιλαμβάνονται τα εξής:

Μειωμένη ροή ούρων ή αίματος προς τους νεφρούς
Υψηλή αρτηριακή πίεση
Καρκίνος
Εμπόδια όπως οι νεφρόλιθοι
Κατάποση τοξικών συστατικών όπως αντιψυκτικού, παρασιτοκτόνων, φαρμάκων και χημικών καθαριστικών
Προχωρημένες οδοντικές παθήσεις
Ορισμένες φυλές με μακρύ τρίχωμα (όπως οι Περσικές και οι Αγκύρας) έχουν γενετική προδιάθεση προς την ασθένεια αυτή
Ηλικία μεγαλύτερη των επτά ετών
Τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο ή αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης μπορούν να επιταχύνουν την εξέλιξη της νόσου
Οι γάτες που ζουν στην ύπαιθρο έχουν υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα οξείας μορφής λόγω της δυνητικά αυξημένης έκθεσής τους σε τοξίνες

Συμπτώματα νεφρικής ανεπάρκειας σε γάτες

Τα συνηθισμένα συμπτώματα της νεφρικής ανεπάρκειας σε γάτες μπορεί να είναι δύσκολο να ανιχνευτούν, επειδή έχουν ομοιότητες με άλλες διαταραχές όπως ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός. Δυστυχώς, η νεφρική ανεπάρκεια στις γάτες έχει προοδευτική εξέλιξη και τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι εμφανή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω σημάδια, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας:

Μειωμένη όρεξη
Αυξημένη δίψα
Συχνοουρία ή καθόλου ούρηση
Αίμα στα ούρα ή θολά ούρα
Εμετοί
Κακή εμφάνιση του τριχώματος
Υπνηλία και κατάθλιψη
Απώλεια βάρους
Δυσοσμία της αναπνοής
Πόνος στο στόμα ή στοματικά έλκη
Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Αύξηση του ύπνου

Πώς μπορεί να βοηθήσει η κατάλληλη διατροφή;

Οι τροφές με σύνθεση ειδικά διαμορφωμένη για γάτες, όπου υπάρχει ανησυχία για νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να είναι ωφέλιμες λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και φώσφορο σε σύγκριση με άλλες τροφές για κατοικίδια. Ο περιορισμός του φωσφόρου μπορεί να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων και την εξέλιξη της βλάβης των νεφρών, ενώ οι μειωμένες σε ποσότητα και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των κανονικών βασικών επιπέδων οξέων-βάσεων.

hillspet.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com