Προϋπολογισμός 2023: Πρόσθετους πόρους ζητά το ΕΚ

Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με το Συμβούλιο με στόχο την επίτευξη συμφωνίας

by Times Newsroom

Αντέστρεψαν σχεδόν όλες τις περικοπές που πραγματοποίησε το Συμβούλιο, οι οποίες ξεπερνούσαν τα 1,6 δισ. ευρώ, οι ευρωβουλευτές ψηφίζοντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023, με 421 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 82 αποχές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά πρόσθετους πόρους για το 2023, ξεπερνώντας το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει προτείνει η Επιτροπή, με στόχο την στήριξη των πολιτών της ΕΕ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. To ύψος του προϋπολογισμού που ψήφισαν οι ευρωβουλευτές ανέρχεται σε 187,3 δισ. ευρώ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αύξησε τη χρηματοδότηση για τις ακόλουθες προτεραιότητες:

Συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία

Ποσό 853 εκατ. ευρώ προστέθηκε στο σχέδιο προϋπολογισμού, που θα διοχετευθεί σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους νέους πρόσφυγες μέσω του Erasmus+, το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης, τους Ουκρανούς ερευνητές και προγράμματα που περιλαμβάνουν:

·         Aνθρωπιστική βοήθεια (αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ)

·         Το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ενίσχυση 100 εκατ. ευρώ)

·         Το μέσο για τη διαχείριση των συνόρων και τις θεωρήσεις (με 25 εκατ. ευρώ επιπλέον)

·         Ο «Μηχανισμός Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας» (Η Ευρώπη στον κόσμο) για τις νότιες και ανατολικές γειτονικές χώρες της ΕΕ (συν 162 εκατ. ευρώ)

·         Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και η Στρατιωτική Κινητικότητα (προστέθηκαν 80 εκατ. ευρώ).

Ενέργεια και κλίμα

Με επιπλέον 533 εκατ. ευρώ, τα μέλη του ΕΚ επιθυμούν να αυξήσουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της ΕΕ και να βοηθήσουν τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται αντιμέτωποι με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας, στηρίζοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση και τη βιοποικιλότητα. Τα υποστηριζόμενα προγράμματα περιλαμβάνουν:

·         το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»

·         τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη», ο οποίος χρηματοδοτεί την κατασκευή υψηλής ποιότητας και βιώσιμων διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών και ενέργειας

·         το πρόγραμμα LIFE για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα

·         το πρόγραμμα «Παγκόσμιες προκλήσεις».

Διδάγματα από την πανδημία: υγεία, καλύτερη ετοιμότητα, πολιτισμός και αξίες

Οι ευρωβουλευτές αποκατέστησαν την περικοπή που πραγματοποίησε το Συμβούλιο ύψους 200 εκατ. στο πρόγραμμα EU4Health και πρόσθεσαν επιπλέον 25 εκατ., καθώς η πανδημία  δεν έχει ακόμη λήξει, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάγκη στήριξης των εθνικών συστημάτων υγείας ώστε να καταστούν πιο ανθεκτικά. Περαιτέρω προτεραιότητες είναι οι εξής:

·         ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ

·         το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη»

·         το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»

·         το πρόγραμμα «Δικαιώματα και αξίες» και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Δηλώσεις εισηγητών

O Nicolae Ştefănuță (RENEW, Ρουμανία), γενικός εισηγητής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2023 (για το τμήμα III — Επιτροπή), δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο σήμερα ψήφισε για έναν προϋπολογισμό που θα θέτει ως προτεραιότητες την ειρήνη, την ενεργειακή ασφάλεια και την ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη. Όταν η Ρωσία προσπαθεί να μας τραβήξει προς τα κάτω, εμείς πρέπει να κινηθούμε προς τα πάνω. Ζητήσαμε πρόσθετους πόρους για το 2023 για να βοηθήσουμε τους πολίτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Ωστόσο, ο ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ από μόνος του δεν επαρκεί για να αντιμετωπιστεί η πλειάδα κρίσεων που αντιμετωπίζουμε – χρειαζόμαστε επείγουσα αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021 -2027.» Παρακολουθήστε μαγνητοσκοπημένη την ομιλία εδώ.

Ο Niclas Herbst (ΕΛΚ, Γερμανία), εισηγητής για τα άλλα τμήματα, είπε: «Ο προϋπολογισμός των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για το 2023 θα πρέπει να είναι συνετός και να θέσει ως ξεκάθαρη προτεραιότητα τον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Η ΕΕ θα πρέπει να απαντήσει με τα κονδύλιά της στην υβριδική απειλή που αντιπροσωπεύει η ρωσική επίθεση».

Επόμενα βήματα

Με την ψηφοφορία αυτή, το Κοινοβούλιο καθόρισε το συνολικό επίπεδο των πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων για το 2023 (δεσμεύσεις προς πληρωμή) σε 187,3 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 1,7 δισ. σε σύγκριση με το σχέδιο προϋπολογισμού που πρότεινε η Επιτροπή. Το συνολικό επίπεδο των πιστώσεων πληρωμών ορίστηκε στα 167,6 δισ..

Η ψηφοφορία εγκαινιάζει τις τρεις εβδομάδες συνομιλιών της λεγόμενης «διαδικασίας συνδιαλλαγής» με το Συμβούλιο, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η οποία στη συνέχεια πρέπει να ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και να υπογραφεί από την Πρόεδρό του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com