Ψηφιοποιήθηκε η «Πνευματική Κύπρος 1960-2015»

Ολοκλήρωση του Έργου Ψηφιοποίησης του περιοδικού «Πνευματική Κύπρος 1960-2015» και διάθεσής του σε Ανοικτή Πρόσβαση με Νέα δωρεά της οικογένειας Κύπρου Χρυσάνθη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

by Times Newsroom

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειάς του για τη διάσωση και την προβολή της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, αλλά και των δράσεών του για συμβολή στον ψηφιακό μετασχηματισμό του πολιτιστικού τομέα, ανέλαβε μέσω της Βιβλιοθήκης του την ψηφιοποίηση τεκμηρίων του πολυσχιδούς έργου του αείμνηστου Κύπρου Χρυσάνθη (1915-1998) και τη διάθεσή τους σε ανοικτή πρόσβαση.

Σ’ αυτό το πλαίσιο παραδίδει στο κοινό την ψηφιακή απόδοση του συνόλου των συμβατικών αντιτύπων του περιοδικού «Πνευματική Κύπρος» για την περίοδο 1960-2015. Το έργο της ψηφιοποίησης του περιοδικού υλοποιήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΚΥ, μετά από αρχική δωρεά και παραχώρηση σχετικής άδειας για τη διάθεσή του, από την αποβιώσασα σύζυγο του Κύπρου Χρυσάνθη, κα Λούλλα Χρυσάνθη. Τα ψηφιοποιημένα τεύχη του περιοδικού έχουν ήδη ενταχθεί στις συλλογές του ιδρυματικού αποθετηρίου του Πανεπιστημίου ΚΥΨΕΛΗ, μέσω του οποίου θα προβάλλονται και θα διατίθενται διαδικτυακά.

Με την ευκαιρία αυτού του σημαντικού ορόσημου, σε διαδικτυακή συνάντηση στις 25 Ιουλίου 2022, παρουσία του Πρύτανη και εκπροσώπων της Βιβλιοθήκης του ΑΠΚΥ, ο υιός του δημιουργού Δρ. Πάνος Χρυσάνθης ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο για την αγαστή συνεργασία και την εξαίρετη δουλειά ψηφιοποίησης του περιοδικού Πνευματική Κύπρος. Μεταφέροντας την εκτίμηση της οικογένειάς του, ανακοίνωσε και την παραχώρηση νέας δωρεάς στο ΑΠΚΥ η οποία θα περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του Κύπρου Χρυσάνθη, καθώς και το όραμά του για τη διάσωση, ψηφιοποίηση και διαδικτυακή διάθεσή του σε ανοικτή πρόσβαση.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Πέτρος Πασιαρδής ευχαρίστησε θερμά τον Δρα Πάνο Χρυσάνθη για τη διαχρονική σχέση της οικογένειάς του με το ΑΠΚΥ και ειδικότερα για τη σημαντική, έμπρακτη υποστήριξη που προσέφερε σε έργα διάσωσης και προβολής της σύγχρονης πνευματικής ζωής της Κύπρου. Εκφράζοντας και τη δική του εκτίμηση, μετάφερε την ετοιμότητα του ΑΠΚΥ να προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε όλα τα νέα έργα ψηφιοποίησης και διάθεσης του έργου του Κύπρου Χρυσάνθη. Εκ μέρους της Βιβλιοθήκης, ο Προϊστάμενός της κος Στάθης Μαυροθέρης, ευχαρίστησε την οικογένεια του δημιουργού για την εμπιστοσύνη και σημείωσε ότι είναι με υψηλό αίσθημα ευθύνης και μεγάλης χαράς που το Πανεπιστήμιο αναλαμβάνει την υλοποίηση έργων τέτοιας εμβέλειας. Πρόσθεσε ότι η Βιβλιοθήκη συμμερίζεται το όραμα για τη διάσωση και τη διάθεση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της Ανοικτής Πρόσβασης/Ανοικτής Επιστήμης και επιβεβαίωσε ότι η εν λόγω συνεργασία μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία για την υλοποίηση καινοτόμων υπηρεσιών διασύνδεσης έργων διαφόρων δημιουργών για σκοπούς μελέτης και ερευνητικής δραστηριότητας.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com