Ψήφισμα για θέσπιση Ευρωπαίου Επιτρόπου για την ευζωία των ζώων

by Times Newsroom
Ψηφίστε εδώ : https://www.euforanimals.eu/el

Γιατί είναι αναγκαία η θέσπιση Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Ευζωία των Ζώων.

Τι λεει το Eurogroup for animals στο ψήφισμα:

  1. ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙΗ Ευρωπαϊκή Συνθήκη αναγνωρίζει τα ζώα ως αισθανόμενα όντα, ικανά να νιώθουν ευχαρίστηση και πόνο, να απολαμβάνουν τη ζωή ή να υποφέρουν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες νοιάζονται για τα ζώα και θα ήθελαν να δουν να λαμβάνεται υπόψιν η ευζωία τους, μέσω νομοθεσίας, πολιτικών και τη δέσμευση επαρκών πόρων. Τα κλαδικά συμφέροντα δεν θα πρέπει να υπερισχύουν των απαιτήσεων των πολιτών.
  2. ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝΑπό το 1974, έχει θεσμοθετηθεί ειδική νομοθεσία για την καλή μεταχείριση των ζώων σε επίπεδο ΕΕ, ενώ νόμοι ορόσημα θεσπίστηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση βάναυσων κτηνοτροφικών πρακτικών, όπως η χρήση μοσχοκλωβών, ατομικών θέσεων σταβλισμού για χοιρομητέρες και συμβατικών κλωβοστοιχιών για την παραγωγή αυγών. Ωστόσο, για ορισμένα είδη ζώων δεν υπάρχει ειδική νομοθεσία και αυτά μένουν απροστάτευτα.
  3. ΕΠΕΙΔΗ ΗΔΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟΣε ορισμένα κράτη μέλη, η ευζωία των ζώων δεν αποτελεί πλέον αρμοδιότητα των Υπουργείων Γεωργίας. Από το 2014, οι τρεις περιφερειακές κυβερνήσεις του Βελγίου έδωσαν σε υπουργούς τίτλο που συμπεριλαμβάνει την ευζωία των ζώων ως μία από τις κύριες αρμοδιότητές τους, διευκολύνοντας έτσι τη θέσπιση και εφαρμογή προοδευτικότερης νομοθεσίας και πολιτικών.
  4. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΝΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟΗ υπέρμετρη επιρροή των οικονομικών συμφερόντων καθυστερεί συχνά την πρόοδο σε ότι αφορά την ορθή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας και την επικαιροποίησή της όταν χρειάζεται. Οι μεταφορές ζωντανών ζώων αποτελούν σαφές παράδειγμα αυτού του προβλήματος. Ο Επίτροπος που θα είναι υπεύθυνος για την καλή μεταχείριση των ζώων θα πρέπει να έχει, στο θέμα αυτό, μεγαλύτερη επιρροή και εξουσίες στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
  5. ΕΠΕΙΔΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΤΑ ΖΩΑΠολλά πρέπει να γίνουν στο θέμα της ευζωίας των ζώων και η κοινωνία ζητά να είναι υψηλότερη προτεραιότητα στην ατζέντα της ΕΕ. Το να συμπεριληφθεί η ευζωία των ζώων στον τίτλο του αρμόδιου Επιτρόπου της ΕΕ είναι εφικτό, εύλογο και θα διασφαλίσει ότι θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, στο θέμα αυτό, όταν πρόκειται να επηρεαστούν τα ζώα από νομοθεσία της ΕΕ.
πηγή: pfpo.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή