Πτώση της στάθμης της θάλασσας: Πότε θα υποχωρήσει το φαινόμενο

by Times Newsroom 1

Συναγερμό στους κατοίκους αλλά και στους επιστήμονες έχει προκαλέσει η υποχώρηση της θάλασσας. Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Παράκτιας Τεχνικής και Ωκεανογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Κρεστενίτη αναμένεται να υποχωρήσει στο τέλος της εβδομάδας.

Όπως επεσήμανε ο Γιάννης Κρεστενίτης μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «το τελευταίο διάστημα, περίπου μια εβδομάδα, ίσως και λίγο παραπάνω, η στάθμη της ελεύθερης επιφάνειας της θάλασσας είναι ιδιαίτερα χαμηλή», η ακτογραμμή έχει υποχωρήσει αρκετά μέτρα πιο μέσα από εκεί που βρισκόταν συνήθως, ενώ «το φαινόμενο εμφανίζεται όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε αρκετές παραλιακές περιοχές της βόρειας Μεσογείου».

Στον ελλαδικό χώρο το φαινόμενο είχε μεγαλύτερη ένταση στο βόρειο Αιγαίο, σε σχέση με το νότιο Αιγαίο όπου εμφανίστηκε με μια μικρή χρονική καθυστέρηση. «Στη βόρεια Ελλάδα βέβαια ενισχύθηκε επειδή είχαμε ένα διάστημα και έντονους βοριάδες οπότε απομακρύνθηκε λίγο ακόμη η θάλασσα προς τα μέσα» προσθέτει.

«Δεν είναι κάτι εξωπραγματικό, περίεργο ή αφύσικο και δεν σχετίζεται με τον σεισμό. Είναι ένα φυσικό γεγονός και έχει φυσικά αίτια που το δημιούργησαν» σημειώνει. Εξηγεί, παράλληλα ότι τα φυσικά αίτιά του είναι δύο: το πρώτο είναι ότι επικρατεί σε όλη αυτή την περιοχή ένα βαρομετρικό σύστημα με πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις, που σχεδόν καλύπτει όλη τη Μεσόγειο. Το δεύτερο, όπως τονίζει, «είναι ότι την περίοδο αυτή είχαμε και ιδιαίτερα υψηλές διακυμάνσεις (σημ. της στάθμης του νερού) λόγω αστρονομικής παλίρροιας, που συμβαίνει όταν έχουμε νέο φεγγάρι ή πανσέληνο και η παλίρροια ενισχύεται».

Ο κ. Κρεστενίτης εκτιμά ότι «το φαινόμενο αυτό θα υποχωρήσει μόλις αρχίσει η ατμοσφαιρική πίεση να επανέρχεται στα επίπεδα κοντά στη μέση ατμοσφαιρική πίεση που συνήθως επικρατεί στις διάφορες περιοχές» και διευκρινίζει ότι «με βάση την μετεωρολογική πρόγνωση, αυτό θα συμβεί στο τέλος της εβδομάδας οπότε οι ατμοσφαιρικές πιέσεις θα επανέλθουν σε τιμές κοντά στη μέση ατμοσφαιρική πίεση της περιοχής μας».

Σε ό,τι αφορά τα μεγέθη της ατμοσφαιρικής πίεσης που καταγράφονται, σημειώνει ότι «η ατμοσφαιρική πίεση στην περιοχή μας είναι περίπου στα 1013 με 1014 Milibar και έφτασε κάποια στιγμή στα 1032». Παράλληλα αναφέρει ότι «όπως πολλά πράγματα στη φύση, έτσι και η ατμοσφαιρική πίεση έχει και αυτή αυξομειώσεις, και είχε μια ακραία της τιμή που δεν ήταν και πρωτοφανής. Νομίζω το αξιοπερίεργο αυτής της περιόδου ήταν ότι αυτό κράτησε αρκετές μέρες».

Για το ενδεχόμενο, το φαινόμενο, να είναι μια επίπτωση της κλιματικής αλλαγής, ο καθηγητής τονίζει ότι «αυτό είναι κάτι πρόωρο να το πει κάποιος, θα πρέπει να το μελετήσει, να δει και την ιστορία αυτού του φαινομένου, αν έχει ξαναϋπάρξει σε τόση ένταση, ποια είναι η συχνότητα, πού μπορεί να εμφανιστεί και αν μπορεί να το συσχετίσει».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή