Πυρά κατά της Ρωσίας για τη διάλυση της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial

Καλούν τη Μόσχα να αναστείλει την απόφασή της

by Times Newsroom

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ζήτησε σήμερα από τη Μόσχα να «αναστείλει» την απόφαση διάλυσης της Memorial, της κυριότερης οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, έγινε γνωστό από το Δικαστήριο.

Το ΕΔΔΑ, που εδρεύει στο Στρασβούργο και στο οποίο προσέφυγε επειγόντως η Memorial, κάλεσε τη ρωσική κυβέρνηση να αναστείλει την απόφαση αυτή για τον απαραίτητο χρόνο «προκειμένου το Δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα» της ΜΚΟ.

«Το Δικαστήριο αποφάσισε να δηλώσει προς τη Ρωσία (…) πως προς το συμφέρον των μερών και της καλής εκτύλιξης της διαδικασίας ενώπιόν του, η εκτέλεση των αποφάσεων για τη διάλυση των οργανώσεων πρέπει να ανασταλεί», αναφέρει το ΕΔΔΑ σε κείμενο διαβιβάστηκε στο AFP και είχε αρχικά δημοσιοποιηθεί στο Twitter από τη ΜΚΟ.

Το Κέντρο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μητρική οργάνωσή του, Memorial, προσέφυγαν στο ΕΔΔΑ βάσει του άρθρου 39 του κανονισμού του. Ο τελευταίος επιτρέπει στο Δικαστήριο να διατάξει «προσωρινά μέτρα» στις 47 χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ρωσία, όταν οι προσφεύγοντες αντιμετωπίζουν «πραγματικό κίνδυνο ανεπανόρθωτης βλάβης».

Η ρωσική δικαιοσύνη διέταξε σήμερα τη διάλυση του Κέντρου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την επομένη της ανακοίνωσης ετυμηγορίας για διάλυση της ΜΚΟ Memorial, αποφάσεις που προκάλεσαν αγανάκτηση στο εξωτερικό.

Η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, δικαστικό σκέλος του οποίου είναι το ΕΔΔΑ, έκανε λόγο για μια «ένα ολέθριο νέο για την κοινωνία των πολιτών», λέγοντας ότι ανησυχεί βλέποντας τη Ρωσία να «απομακρύνεται περισσότερο από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες και τις αξίες μας».

«Ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης»

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λίζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι ανησυχεί βαθύτατα για τη διάλυση της ρωσικής οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Memorial, λέγοντας ότι το κλείσιμό της αποτελεί άλλο ένα «ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία».

Δικαστήριο της Μόσχας διέταξε σήμερα τη διάλυση του Κέντρου ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ Memorial, την επομένη της απόφασης για τη διάλυση της μητρικής δομής αυτής της εμβληματικής οργάνωσης, της παλαιότερης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τη διάλυση της ρωσικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial από ρωσικά δικαστήρια», δήλωσε ο Τρας σε ανάρτησή της στο Twitter.

«Η Memorial εργάζεται ακούραστα εδώ και δεκαετίες για να διασφαλίσει ότι οι καταχρήσεις της σοβιετικής εποχής δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Το κλείσιμό της αποτελεί ένα ακόμη ανατριχιαστικό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή