“Πέθανε ένα πτώμα”!!!

by Times Newsroom 1
Share this
  • Γράφει ο Νίκος Χ. Λαγκαδινός
  • nikos.lagadinos@yahoo.gr

Όταν πέθανε ο Γάλλος μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Αντρέ Ζιντ, που το 1947 του απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ της Λογοτεχνίας, η εφημερίδα «Ουμανιτέ» [L’Humanité], από το 1920 έως το 1994 υπήρξε το επίσημο όργανο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, έγραψε: “Πέθανε ένα πτώμα”!!! Δεν θα εξετάσω τους λόγους γιατί η εφημερίδα και το ΓΚΚ είχαν τη δική τους θέση απέναντι σ’ έναν ομολογουμένως μεγάλο συγγραφέα.

Επανέφερα στη μνήμη μου αυτή την αναφορά που πάει γάντι με το κλίμα των ημερών μας. Προς Θεού δεν υπάρχει καμιά απολύτως συνάφεια. Απλώς αυτές οι τρεις λέξεις “πέθανε ένα πτώμα” ταιριάζουν απολύτως με την περίπτωση της καθ’ ημάς Χρυσής Αυγής που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σε εγκλήματα για τα οποία η ελληνική Δικσιοσύνη έπρεπε να αποφανθεί.

Η Χρυσή Αυγή ήταν ένα “πτώμα” μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών, αφού ο λαός την καταψήφισε, αποφαινόμενος ότι δεν της πρέπει να είναι μέσα στο ναό της δημοκρατίας. Ωστόσο δεν νομίζω ότι οι λογικά σκεπτόμενοι θεώρησαν ότι ξεμπερδέψαμε οριστικά με το μόρφωμα αυτό. Είναι βέβαιο ότι τα ίδια στελέχη της πίστευαν ότι θα επανακάμψουν.

Ο Κασιδιάρης, λόγου χάρη, εκ των βασικών κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά το οριστικό «διαζύγιο» από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής και πολιτικό του καθοδηγητή του, Νίκο Μιχαλολιάκο, είχε αναγγείλει, τον περασμένο Μάιο, την ίδρυση του νέου πολιτικού σχηματισμού, καλώντας τους πιστούς του σε μαζική εγγραφή στο νέο κόμμα. Μάλιστα έλεγε ότι είχε διαφωνήσει με τη Χρυσή Αυγή, αφού δεν είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο για ριζική αναδιοργάνωση που πρότεινε. Τι είδους αναδιοργάνωση πρότεινε, μονάχα αυτός ξέρει. Πώς να κρατάνε το πιστόλι ή το ντουφέκι ή το μαχαίρι και πώς να το στρίβουν στην κοιλιά του υποψήφιου θύματος;

Η απόφαση ήταν αυτή που το δικαστήριο θεώρησε ότι έπρεπε να επιβληθεί σε όλους όσοι κατηγορήθηκαν για “εγκληματική οργάνωση”. Όπως έχουν δείξει οι “κινητοποιήσεις” των εναπομεινάντων οπαδών, το φαινόμενο έχει χάσει τις διαστάσεις που κάποτε είχε αλλά και αυτές που σχεδόν όλα τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης με την ακατάσχετη φλυαρία τους επιχειρούν να μας παρουσιάσουν. Δεν υπάρχει πλέον Χρυσή Αυγή, αλλά η ιδεολογία την οποία πρεσβεύουν οι θιασώτες της αιωρείται ως δαμόκλειος πάθη που καιροφυλακτεί για να ξανακερδίσει χώρο από τα στραβοπατήματα των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν και κάποιοι που κατέβηκαν στους δρόμους ότι ο ελληνικός λαός όταν του δόθηκε η ευκαιρία πέταξε στα σκουπίδια τους φασίστες που διακήρυτταν ότι θέλουν καταλύσουν τη δημοκρατία. Οι κινητοποιήσεις στη λεωφόρο Αλεξάνδρας κι έξω από τον Άρειο Πάγο δεν είχαν πια κανένα νόημα αφού γνωρίζαμε ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της. Όπως και την έκανε. Έβαλε τη σφραγίδα της κι αποφάνθηκε ότι πέθαναν… τα πτώματα! Αυτοί που ακόμα δείχνουν να έχουν αμφιβολίες, ας καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να κάνει τη δουλειά της χωρίς έξωθεν πιέσεις που συσχετίζονται με μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Ο φανατισμός και η βία δεν μας ταιριάζουν και πολύ περισσότερο ο διχασμός. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη και να μάθει να μη ρυμουλκείται από πατριδοκάπηλους, δημεγέρτες και λαϊκιστές. Κι όπως γράφει ο Μίκης Θεοδωράκης για Χρυσή Αυγή σε σημερινό άρθρο του, “ο αγώνας κατά του φασισμού δεν τελείωσε”!!! «Μόνο με τη συνέχιση του αγώνα αυτού θα δικαιωθούν ο Παύλος Φύσσας και όλα τα θύματα της Χρυσής Αυγής» σημειώνει ο μεγάλος συνθέτης.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή