“Πολιτική Πρωτοβουλία”: Ζωντανό παράδειγμα για νέους αγώνες το Πολυτεχνείο

Για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου - 17η Νοέμβρη

by Times Newsroom

Ανακοίνωση της “Πολιτικής Πρωτοβουλίας”

1. Συμπληρώνονται 49 χρόνια από την αντιδικτατορική εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία υπήρξε η κορύφωση του αντιδικτατορικού-αντιστασιακού κινήματος. 49 χρόνια μετά, ο Αγώνας για Εθνική Ανεξαρτησία- Λαϊκή Κυριαρχία- Κοινωνική Δικαιοσύνη- Δημοκρατία, παραμένει επίκαιρος.

2. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήλθε ως απάντηση στην προσπάθεια της Χούντας να νομιμοποιηθεί πολιτικά το 1973, μέσω καταρχήν ενός διαβλητού δημοψηφίσματος και της λεγόμενης φιλελευθεροποίησης και κατόπιν αναθέτοντας την Πρωθυπουργία στον παλαιό πολιτικό Σπύρο Μαρκεζίνη.Η προσπάθεια απέτυχε.Σε αντιδιαστολή, εκείνη την περίοδο το αντιδικτατορικό κίνημα διογκώθηκε και μαζικοποιήθηκε..

3. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 που ξεκίνησε με φοιτητική κατάληψη του ιστορικού κτηρίου με αιτήματα φοιτητικά, γρήγορα εξελίχθηκε σε παλλαϊκή και πανεθνική εξέγερση, με διαδηλώσεις και αντιδικτατορικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα, και στη συνέχεια στο εξωτερικό σε όλες τις χώρες όπου ζούσαν Έλληνες,με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της Χούντας και την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών.Η καταστολή της εξέγερσης από δυνάμεις του στρατού- που άφησε πίσω της 24 καταγεγραμμένους νεκρούς- και η επαναφορά του στρατιωτικού νόμου, ήταν η αρχή του τέλους για την δικτατορία, η κατάρρευση της οποίας θα συντελεσθεί παράλληλα με την Κυπριακή τραγωδία (πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, τουρκική εισβολή και κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας).

4. Μεταξύ της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και της πρόσφατα τιμηθείσης επετείου της 28ης Οκτωβρίου, του ηρωϊκού ΟΧΙ του 1940, υπάρχει ένα κοινό κύριο νήμα: το Αντιστασιακό φρόνημα του ελληνικού Λαού,η υπεράσπιση των ιδεωδών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

5. Σήμερα, που η Εθνική Ανεξαρτησία περιορίζεται και η Εθνική Κυριαρχία φαλκιδεύεται, η Λαϊκή Κυριαρχία και η Δημοκρατία υποβαθμίζονται, που το υπάρχον φαύλο και φθαρμένο πολιτικό προσωπικό βυθίζεται όλο και περισσότερο σε “γκρίζες ζώνες”, το πνεύμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, παρ΄όλες τις συνεχείς προσπάθειες καπήλευσής του από τις κομματικές “νομενκλατούρες”, παραμένει φωτεινό. Ζωντανό παράδειγμα για νέους αγώνες.

“ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή