Ραγδαίες εξελίξεις στην ΕΥΠ αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί εκ βάθρων το ζήτημα των υποκλοπών προχωρώντας σε αλλαγές σε πρόσωπα αλλά και στη λειτουργία της ΕΥΠ.

by Times Newsroom

Οι αιφνίδιες εξελίξεις ξεκίνησαν την Παρασκευή όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πληροφορήθηκε ότι η ΕΥΠ είχε προχωρήσει σε νόμιμες επισυνδέσεις στο κινητό τηλέφωνο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν αρχηγού του, Νίκου Ανδρουλάκη, τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι αποφάσεις του ήταν άμεσες. Προχώρησε στην αντικατάσταση του επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, την οποία συνόδευσε με μια αιχμηρή ανακοίνωση, όπου καταλόγισε λανθασμένους χειρισμούς σε νόμιμες επισυνδέσεις. Ταυτόχρονα, δέχθηκε την παραίτηση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη προκειμένου να μη διαχυθεί το κλίμα τοξικότητας.

Οι επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού θα αποτυπωθούν τόσο στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, όσο και με νομοθετικές ρυθμίσεις για τη θωράκιση της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών και την εύρυθμη λειτουργία της ΕΥΠ.

Παράλληλα, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο να διερευνηθούν κατά προτεραιότητα οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνομιλιών.Τα νέα πρόσωπα

Στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε έναν διπλωμάτη υψηλού κύρους, όπως είναι ο Θεόδωρος Δεμίρης, ενώ τη θέση του Γρηγόρη Δημητριάδη στο Μέγαρο Μαξίμου κατέλαβε ο Ιωάννης Μπρατάκος, μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ο πρωθυπουργός με τις κινήσεις του αυτές έστειλε μηνύματα προς όλους ότι δεν πρόκειται να αφήσει καμία σκιά σε ό,τι αφορά τη διερεύνηση υποθέσεων που έχουν σχέση με ζητήματα δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και θα επιμείνει στο ζήτημα της περαιτέρω θεσμικής θωράκισης. Οι εισηγήσεις που δέχεται για πρόωρες εκλογές δεν γίνονται αποδεκτές, ενώ ενδεικτικό είναι ότι και ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη αντίδρασή του δεν είπε λέξη για κάλπες.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι να διατηρήσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας καθώς γνωρίζει ότι η αστάθεια σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία θα έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα, όπως και για την οικονομία. Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αλλά δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια «εργαλειοποίηση» της υπόθεσης όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται δημόσια παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ώστε να καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να μείνει καμία σκιά και ούτε μία υπόνοια που θα μπορέσει να λειτουργήσει υπονομευτικά απέναντι στο συνολικό κυβερνητικό έργο.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις ξεκίνησε το ντόμινο των εξελίξεων, από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε γνωστό πως το Μαξίμου επιχείρησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ανδρουλάκη διά του υπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη, ωστόσο εκείνος δεν ανταποκρίθηκε. Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε πως η κυβέρνηση απαντά θετικά τόσο στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όσο και εφόσον κατατεθεί αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Καμία απόκριση

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε διά του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί. Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία. Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά» ήταν η δήλωση του κ. Οικονόμου.

ΔΥΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ

Ντόμινο εξελίξεων και στη Δικαιοσύνη φέρνει η υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο να κάνει παρέμβαση αργά το βράδυ της Παρασκευής, ανοίγοντας νέα εισαγγελική έρευνα, την τρίτη κατά σειρά για την υπόθεση.

Η ποινική προκαταρτική εξέταση που θα διεξαχθεί από τον ίδιο τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε ως αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θα εξετάσει αν υπήρξε πράγματι διαρροή συγκεκριμένων στοιχείων, μέσα στα οποία συγκαταλέγονται άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν -όπως επισημαίνεται- «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας». Η απόφαση να αναλάβει ο κ. Ντογιάκος τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης επήλθε εξαιτίας της σπουδαιότητας της υπόθεσης που σχετίζεται άμεσα με θέματα εθνικής ασφάλειας.

Στο μικροσκόπιο του κ. Ντογιάκου μπαίνει ο τρόπος με τον οποίον απόρρητα στοιχεία που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δόθηκαν στα πρόσωπα για τα οποία γινόταν η επισύνδεση και συγκεκριμένα, πώς έγγραφα και στοιχεία της παρακολούθησης δόθηκαν στα χέρια Ανδρουλάκη-Κουκάκη, που παρακολουθούντο για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη έρευνα αφορά διαφορετικό σκέλος από εκείνο των καθ’ αυτών παρακολουθήσεων, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας. Την έρευνα για τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διενεργεί ο εισαγγελέας Κώστας Σπυρόπουλος, ενώ τις καταγγελίες για παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη εξετάζει ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες και μετά τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο κατά την οποία ζήτησε, επειδή αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών που σχετίζονται με παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 26 Ιουλίου, όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προχώρησε στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου στον Αρειο Πάγο, κάνοντας λόγο για μια «σκοτεινή υπόθεση». Μάλιστα, για το περιεχόμενο της αναφοράς ενημέρωσε τον εισαγγελέα υπηρεσίας του Αρείου Πάγου αντεισαγγελέα Ιωάννη Μωραϊτάκη, ενώ κατά την έξοδό του από τον Αρειο Πάγο δήλωσε για πρώτη φορά πως υπήρξε απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.                                                  

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, πρωτοβουλίες για την ενεργειακή κρίση

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει από τις επόμενες μέρες τον γύρο περιοδειών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσει το κυβερνητικό έργο σε επιμέρους τομείς ενώ είναι αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίστηκε από το υπ. Οικονομικών συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών ενώ από το βήμα της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής όχι μόνο για τη νέα χρονιά αλλά συνολικά για την επόμενη προγραμματική περίοδο.

Οι μειώσεις φόρων θα έχουν κεντρική θέση και στο νέο πρόγραμμα της Ν.Δ. ενώ θα υπάρξουν μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων μέσω της αύξησης του κατώτατου μισθού. Το βέβαιο είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου θα εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να αναδειχθούν τα θετικά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής και να μην εμπλακεί η χώρα σε μια συνεχή σκανδαλολογία όπως επιδιώκει η Κουμουνδούρου.

Πρόγραμμα περιοδειών καταρτίζει και η Πειραιώς καθώς όλα τα γαλάζια στελέχη θα συνεχίσουν τις επισκέψεις τους στην Αττική και στην περιφέρεια για να προβάλουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο την ανακούφιση των ασθενέστερων και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com