Ρεπουμπλικάνοι – Δημοκρατικοί: Μετά τον Κάβανο, η υγεία

by Times Newsroom 1

Οι Δημοκρατικοί στην Γερουσία, μετατοπίζουν ταχύτατα την προσοχή τους από την πόλωση που προκάλεσε η υπόθεση διορισμού του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σε ζητήματα που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας.

Η ταχεία αυτή αλλαγή του πεδίου πολιτικού ενδιαφέροντος από το Δημοκρατικό Κόμμα στην Γερουσία επιχειρείται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, την 6η Νοεμβρίου, όπως μεταδίδει το CNN.

Υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές δήλωσαν χθες το βράδυ πως βλέπουν την μετατόπιση του πολιτικού ενδιαφέροντος στο τομέα της υγείας και ειδικότερα στην μήνυση που έχει υποβληθεί από την ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων για την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare) ως ένα κεντρικό ζήτημα στην προσπάθεια προσέλκυσης ψηφοφόρων.

Από την άλλη μεριά, η ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Γερουσία στρέφεται στον προσανατολισμό της προεκλογικής της προσπάθειας στον διορισμό του Κάβανο, ώστε να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

“Βρίσκεται μέσα στο μυαλό των ψηφοφόρων,” δήλωσε ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν, πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής των Δημοκρατικών στην Γερουσία, σχολιάζοντας την στροφή της πολιτικής προσοχής του κόμματος, προς την υγεία. “Μετά από όλα όσα συνέβησαν εδώ στην Ουάσινγκτον, τα θέματα που τους απασχολούν τον κόσμο σχετίζονται άμεσα με την τσέπη του. Χωρίς να προκαλείται έκπληξη σε κανέναν, το κεντρικό ζήτημα είναι η αύξηση του οικονομικού κόστους των υπηρεσιών υγείας, όπως επίσης και η προστασία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ένα χρόνιο πρόβλημα υγείας,” είπε ο Βαν Χόλεν.

Οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με τον ίδιο, “δεν ανησυχούν για τις ακροάσεις του Κάβανο, ότι έγινε, έγινε. Θα δώσουν προσοχή σε θέματα της καθημερινότητάς τους,” τόνισε.

Ο γερουσιαστής, υποβάθμισε στην συνέχεια την πολιτική επιρροή που θα έχει η υπόθεση του Κάβανο στους ψηφοφόρους, στην προεκλογική μάχη για την διεκδίκηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Γερουσία.

Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται σταδιακά περισσότερο αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν την (ελάχιστη) πλειοψηφία που διαθέτουν στο αναφερόμενο κοινοβουλευτικό σώμα.

Σύμφωνα με την άποψη της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο διορισμός του δικαστή Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μπορεί να κινητοποιήσει άμεσα την βάση των ψηφοφόρων του κόμματος για την διεκδίκηση του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Στο επίπεδο της κατανομής των εδρών στην Γερουσία, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 51 εδρών, έναντι 49 των Δημοκρατικών, ενώ 10 Δημοκρατικοί γερουσιαστές, διεκδικούν την επανεκλογή τους σε εκλογικές περιφέρειες που κέρδισε ο πρόεδρος Τραμπ, το 2016.

“Υπάρχει ήδη ένας δρόμος προς την πλειοψηφία στην Γερουσία, αλλά είναι ένας πολύ στενός δρόμος και η κατάσταση αυτή παραμένει η ίδια,” δήλωσε ο Βαν Χόλεν.

Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν από την Δυτική Βιρτζίνια, που ήταν ο μόνος γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος που ψήφισε τον Κάβανο, δήλωσε χθες ότι οι ψηφοφόροι στην εκλογική του περιφέρεια είναι πολύ “ανεκτικοί” για την ψήφο του αυτή.

Ωστόσο, τόνισε ότι η προεκλογική του προσπάθεια θα στραφεί προς τον τομέα της υγείας κι όχι στην μάχη που δόθηκε για το Ανώτατο Δικαστήριο και τον έφερε αντιμέτωπο με το κόμμα του.

“Υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι απογοητευμένοι,” δήλωσε ο Μάντσιν όταν ρωτήθηκε για την ψήφο υποστήριξης που έδωσε στον Κάβανο, αλλά “υπάρχει κι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων που είναι ιδιαιτέρως υποστηρικτικοί κι ενθουσιασμένοι,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Μάντσιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ρεπουμπλικάνο Πάτρικ Μόρισεϊ στις ενδιάμεσες εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής πρόσθεσε: “Στην Δυτική Βιρτζίνια, όλα έχουν να κάνουν με τον τομέα της υγείας, στον τομέα αυτό, θα κριθεί και η εκλογή μου.”

Η ολομέλεια της Γερουσίας έχει προγραμματίσει σήμερα να ψηφίσει μία πρόταση των Δημοκρατικών κατά μιας τροπολογίας της κυβέρνησης Τραμπ που επιτρέπει την πώληση προγραμμάτων υγειονομικής ασφάλισης, χωρίς να απαιτεί την ύπαρξη προηγούμενων ασφαλιστικών καλύψεων.

Ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ δήλωσε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ απευθυνόμενος στην ολομέλεια, “Λοιπόν τώρα που η Γερουσία ολοκλήρωσε μία ουσιαστικά διχαστική συζήτηση σχετικά με το ανώτατο δικαστήριο, είναι ώρα να συζητήσουμε για το πρώτο ζήτημα που απασχολεί τους Αμερικανούς, πρόκειται για την υγεία.”

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή