Reuters: Η κυβέρνηση Μόντι αγνόησε τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων

by Times Newsroom 1

Ένα φόρουμ επιστημονικών συμβούλων που συστάθηκε από την κυβέρνηση προειδοποίησε τους Ινδούς αξιωματούχους στις αρχές Μαρτίου για μια νέα και πιο μεταδοτική παραλλαγή του κορωνοϊού στη χώρα, ανέφεραν πέντε συμμετέχοντες επιστήμονες στο Reuters. Εξ όσων φαίνεται, το ρεπορτάζ του Reuters, η κυβέρνηση Μόντι αγνόησε τις προειδοποιήσεις, πραγματοποιώντας  συγκεντρώσεις και επιτρέποντας θρησκευτικά φεστιβάλ.

Παρά την προειδοποίηση, τέσσερις από τους επιστήμονες δήλωσαν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιδίωξε να επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού. Εκατομμύρια άνθρωποι, χωρίς να φορούν προστατευτικές μάσκες, παρευρέθηκαν σε θρησκευτικά πανηγύρια και πολιτικές συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν από τον πρωθυπουργό Νάρεντρα Μόντι, ηγέτες του κυβερνώντος Κόμματος Bharatiya Janata και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.

Δεκάδες χιλιάδες αγρότες, εν τω μεταξύ, συνέχισαν να στρατοπεδεύουν στα όρια του Νέου Δελχί διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές της γεωργικής πολιτικής του Μόντι.

Η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο αγωνίζεται τώρα να συγκρατήσει ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων πολύ πιο σοβαρό από το πρώτο του 2020, το οποίο ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι επιταχύνεται από τη νέα παραλλαγή και μια άλλη παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Η άνοδος των λοιμώξεων είναι η μεγαλύτερη κρίση της Ινδίας από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μόντι, το 2014. Απομένει να φανεί πώς μπορεί να επηρεάσει πολιτικά τον ίδιο ή το κόμμα του. Οι επόμενες γενικές εκλογές αναμένονται το 2024. Η ψηφοφορία στις πιο πρόσφατες τοπικές εκλογές ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό προτού γίνει εμφανής η κλίμακα της νέας αύξησης των λοιμώξεων.

Απο τον Μάρτιο οι προειδοποιήσεις

Η προειδοποίηση σχετικά με τη νέα παραλλαγή στις αρχές Μαρτίου εκδόθηκε από την Indian SARS-CoV-2 Genetics Consortium ή το INSACOG. Διαβιβάστηκε σε έναν ανώτατο αξιωματούχο που αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με έναν από τους επιστήμονες, τον διευθυντή ενός ερευνητικού κέντρου στη βόρεια Ινδία, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας του. Το Reuters δεν μπόρεσε να προσδιορίσει εάν τα ευρήματα του INSACOG μεταβιβάστηκαν στον ίδιο τον Μόντι.

Το INSACOG ιδρύθηκε ως φόρουμ επιστημονικών συμβούλων από την κυβέρνηση στα τέλη Δεκεμβρίου ειδικά για τον εντοπισμό γονιδιωματικών παραλλαγών του κορωνοϊού που ενδέχεται να απειλήσουν τη δημόσια υγεία. Το INSACOG περιλαμβάνει 10 εθνικά εργαστήρια ικανά να μελετήσουν παραλλαγές ιών.

Οι ερευνητές του INSACOG εντόπισαν για πρώτη φορά το στέλεχος B.1.617, το οποίο είναι τώρα γνωστό ως η ινδική παραλλαγή του ιού, ήδη από τον Φεβρουάριο, δήλωσε ο Ατζάι Παρίντα, διευθυντής του κρατικού Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής και μέλος του INSACOG.

Το INSACOG μοιράστηκε τα ευρήματά του με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νόσων του Υπουργείου Υγείας (NCDC) πριν από τις 10 Μαρτίου, προειδοποιώντας ότι οι μολύνσεις θα μπορούσαν να αυξηθούν γρήγορα σε τμήματα της χώρας, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του ερευνητικού κέντρου της Βόρειας Ινδίας. Τα ευρήματα στη συνέχεια διαβιβάστηκαν στο ινδικό υπουργείο Υγείας, είπε αυτό το άτομο. Το υπουργείο Υγείας δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

REUTERS/DANISH SIDDIQUI

Περίπου εκείνη την ημερομηνία, το INSACOG άρχισε να προετοιμάζει ένα προσχέδιο των ευρημάτων για το υπουργείο Υγείας. Μια έκδοση αυτού του προσχεδίου, που είδε το πρακτορείο Reuters, παρουσιάζει τα ευρήματα του φόρουμ: η νέα ινδική παραλλαγή είχε δύο σημαντικές μεταλλάξεις στο τμήμα του ιού που προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα και είχε εντοπιστεί στο 15% έως 20% των δειγμάτων από την Μαχαράστρα, το κράτος που πλήττεται περισσότερο από την Ινδία.

Το προσχέδιο δήλωσης ανέφερε ότι οι μεταλλάξεις, που ονομάζονται E484Q και L452R, ήταν «μεγάλης ανησυχίας». Είπε ότι «υπάρχουν δεδομένα μεταλλαγμένων ιών E484Q που διαφεύγουν από εξαιρετικά εξουδετερωτικά αντισώματα και υπάρχουν στοιχεία ότι η μετάλλαξη L452R ήταν υπεύθυνη τόσο για την αυξημένη μεταδοτικότητα όσο και για την παράκαμψη του ανοσοποιητικού συστήματος».

Με άλλα λόγια, ουσιαστικά, αυτό σήμαινε ότι οι μεταλλάξεις του ιού θα μπορούσαν πιο εύκολα να εισέλθουν σε ένα ανθρώπινο κύτταρο και να αντισταθμίσουν την ανοσολογική αντίδραση ενός ατόμου σε αυτό.

Το υπουργείο δημοσιοποίησε τα ευρήματα περίπου δύο εβδομάδες αργότερα, στις 24 Μαρτίου, όταν εξέδωσε δήλωση στα μέσα ενημέρωσης που δεν περιελάμβαναν όμως τις λέξεις “μεγάλη ανησυχία”. Η δήλωση ανέφερε μόνο ότι απαιτούνται περισσότερες δράσεις από μέτρα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη – αυξημένα τεστ και καραντίνα. Τα τεστ έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε 1,9 εκατομμύρια την ημέρα.

Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε πιο δραστικά στα ευρήματα, για παράδειγμα με τον περιορισμό των μεγάλων συγκεντρώσεων, ο Σαχίντ Τζαμέελ, πρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του INSACOG, δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι αρχές δεν έδωσαν αρκετή προσοχή στα αποδεικτικά στοιχεία καθώς θέτουν πολιτική .

“Η πολιτική πρέπει να βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και όχι το αντίστροφο”, είπε στο Reuters. «Ανησυχώ ότι η επιστήμη δεν ελήφθη υπόψη για να καθοδηγήσει την πολιτική. Αλλά ξέρω πού σταματά η δικαιοδοσία μου. Ως επιστήμονες παρέχουμε τα στοιχεία, η χάραξη πολιτικής είναι έργο της κυβέρνησης. ”

Η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα για να αποτρέψει συγκεντρώσεις που θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, καθώς οι νέες μολύνσεις τετραπλασιάστηκαν μέχρι την 1η Απριλίου από έναν μήνα νωρίτερα.

Ο Μόντι, μερικοί από τους κορυφαίους υπολοχαγούς του, και δεκάδες άλλοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων προσώπων της αντιπολίτευσης, πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για τοπικές εκλογές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η κυβέρνηση επέτρεψε επίσης στο θρησκευτικό φεστιβάλ Kumbh Mela, το οποίο παρακολούθησαν εκατομμύρια Ινδουιστές. Εν τω μεταξύ, επετράπη σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες να παραμείνουν στρατόπεδα στα περίχωρα της πρωτεύουσας Νέο Δελχί για να διαμαρτυρηθούν για νέους γεωργικούς νόμους.

REUTERS/NIHARIKA KULKARNI

Σίγουρα, ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι το κύμα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο και ότι η αποτυχία δεν μπορεί να επικεντρωθεί μόνο στην πολιτική ηγεσία. “Δεν έχει νόημα να κατηγορούμε την κυβέρνηση”, δήλωσε στο Reuters ο Σαουμίτρα Ντας διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Γονιδιωματικής, που είναι μέλος του INSACOG.

Σχεδόν 400.000 τα νέα κρούσματα

Τα νέα κρούσματα ιού στην Ινδία αυξήθηκαν κατά 392.488, ενώ οι θάνατοι από το COVID-19 κατά 3.689 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που κυκλοφόρησαν την σήμερα,Κυριακή.

Το συνολικό φορτίο της Ινδίας ανέρχεται τώρα στα 19,56 εκατομμύρια κρούσματα με 215.542 ανθρώπους να χάνου τη ζωή τους από τον ιό.

Με πληροφορίες από το Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή