Reuters: Οι μισοί Ρεπουμπλικανοί πιστεύουν τις ψευδείς ειδήσεις για τα γεγονότα στο Καπιτώλιο

by Times Newsroom 1

Όταν έγινε η αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανικοί σύμμαχοί του προώθησαν ψευδείς και παραπλανητικούς λογαριασμούς να υποβαθμίσουν το γεγονός που άφησε πίσω του πέντε νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Οι υποστηρικτές του φαίνεται να έχουν πεισθεί.

Τρεις μήνες αφότου ένα πλήθος υποστηρικτών του Τραμπ εισέβαλε στο Καπιτώλιο για να προσπαθήσει να ανατρέψει την εκλογική του ήττα τον Νοέμβριο, περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ότι η εισβολή ήταν σε μεγάλο βαθμό μια μη βίαιη διαμαρτυρία ή ήταν η προπαγάνδα των αριστερών ακτιβιστών που «προσπαθούσαν να κάνουν τον Τραμπ να φαίνεται κακό», σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση των Reuters / Ipsos.

Έξι στους 10 Ρεπουμπλικάνους πιστεύουν επίσης τους ψευδείς ισχυρισμούς του κ. Τραμπ ότι στις εκλογές του Νοεμβρίου έγινε νοθεία, και το ίδιο ποσοστό των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι θα έπρεπε να είναι ξανά υποψήφιος το 2024.

Μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο, ο κ. Τραμπ, πολλοί από τους συμμάχους του στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και τις δεξιές προσωπικότητες των ΜΜΕ έχουν ζωγραφίσει δημοσίως μια εικόνα των γεγονότων της ημέρας που φαίνεται να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο κ. Τραμπ είπε ότι οι ταραχοποιοί ενείχαν «μηδενική απειλή» για το Καπιτώλιο. Άλλοι εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Ρον Τζόνσον του Ουισκόνσιν, αμφισβήτησαν δημοσίως εάν οι υποστηρικτές του Τραμπ ήταν πίσω από τις ταραχές.

Η δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός Ρεπουμπλικάνων έχουν ενστερνιστεί τον «μύθο». Ενώ το 59% όλων των Αμερικανών δηλώνουν ότι ο Τραμπ φέρει ευθύνη για την επίθεση, μόνο τρεις στους 10 Ρεπουμπλικάνους συμφωνούν. Οκτώ στους 10 Δημοκρατικούς και έξι στους 10 ανεξάρτητους απορρίπτουν τους ψευδείς ισχυρισμούς ότι η πολιορκία του Καπιτωλίου ήταν «κυρίως ειρηνική» ή διοργανώθηκε από αριστερούς διαδηλωτές.

Η εκστρατεία παραπληροφόρησης που αποσκοπούσε στην υποβάθμιση της εξέγερσης και του ρόλου του κ. Τραμπ σε αυτήν, ενώ αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη συναίνεση εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι το status του παραμένει συνδεδεμένο με τον Ντόναλντ Τραμπ και την αφοσιωμένη βάση του, λένε πολιτικοί παρατηρητές.

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση του Reuters / Ipsos, ο Τραμπ παραμένει η πιο δημοφιλής προσωπικότητα στο κόμμα, με οκτώ στους 10 Ρεπουμπλικάνους να συνεχίζουν να έχουν ευνοϊκή εντύπωση για αυτόν.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τη δική τους εκδοχή της πραγματικότητας», δήλωσε ο Τζον Γκέερ, ειδικός για την κοινή γνώμη στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η δημοκρατία απαιτεί λογοδοσία και η λογοδοσία απαιτεί στοιχεία».

Η άρνηση του Τραμπ και των διακεκριμένων Ρεπουμπλικανών να αποκηρύξουν τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου αυξάνει την πιθανότητα να ξανασυμβεί ένα παρόμοιο περιστατικό, δήλωσε η Σούζαν Κορκ, διευθύντρια του Έργου Πληροφοριών της ΜΚΟ Southern Poverty Law Center, που εντοπίζει ομάδες μίσους.

«Αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος – ομαλοποίηση αυτής της συμπεριφοράς», είπε η Κορκ. «Νομίζω ότι θα δούμε περισσότερη βία».

Σε μια νέα υπενθύμιση των απειλών για την ασφάλεια που αντιμετωπίζει το Καπιτώλιο των ΗΠΑ από τις 6 Ιανουαρίου, ένας αυτοκινητιστής έσπασε ένα αυτοκίνητο στην αστυνομία του Καπιτωλίου των ΗΠΑ την Παρασκευή και χρησιμοποιώντας μαχαίρι, σκότωσε έναν αξιωματικό και τραυματίζοντας έναν άλλο και αναγκάζοντας το συγκρότημα του Καπιτωλίου να εισαχθεί σε lockdown. Οι αξιωματικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ύποπτο.

Με πληροφορίες από το Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή