Ρίσι Σουνάκ: Δεύτερες σκέψεις για το Brexit

Ακόμη και μετά από χρόνια διχασμού, η Βρετανία μιλά ακόμα για το Brexit.

by Times Newsroom

Περισσότερα από έξι χρόνια μετά την ψηφοφορία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια παρατεταμένη ύφεση και μια βαθιά κρίση κόστους ζωής.

Οι ζοφερές προγνώσεις για τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, ανοίγει και πάλι τη συζήτηση για το Brexit, η οποία πολλοί πίστευαν ότι έληξε με την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου τον Δεκέμβριο του 2020.

Μέρες αφότου αναγκάστηκαν να δεχτούν σαρωτικές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική, οι υπέρμαχοι του Brexit βρέθηκαν αντιμέτωποι το περασμένο Σαββατοκύριακο με μια ιστορία των Sunday Times που ανέφερε ότι ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ επιδιώκουν μια στενότερη σχέση «ελβετικού τύπου» με την ΕΕ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ρητορική αυτή εξόργισε τους σκληροπυρηνικούς που αντιτίθενται σε οτιδήποτε ανταλλάσσει τις πρόσφατα κατακτηθείσες ρυθμιστικές ελευθερίες της Βρετανίας.

Αλλαγή στάσης

Σύμφωνα το δημοσίευμα των Sunday Times, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ φέρεται δήλωσε σε ιδιωτική συζήτηση, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να επιδιώξει μια στενότερη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Στην πρώτη ένδειξη δυσαρέσκειας απέναντι στον Χαντ από το στρατόπεδο του Σουνάκ, ένας ανώτερος αξιωματούχος επέκρινε τον υπουργό ότι μίλησε επιπόλαια.

Εκπρόσωπος του Χαντ αρνήθηκε να σχολιάσει, αν και άνθρωποι του περιβάλλοντός του είπαν στο Bloomberg ότι οι απόψεις του έχουν παρερμηνευθεί από τα μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, ο τόνος του υπουργού Οικονομικών αντανακλά μια μια αλλαγή στη στάση του κοινού: νέα δημοσκόπηση που εποπτεύεται από τον γκουρού των εκλογών του Ηνωμένου Βασιλείου, καθηγητή John Curtice, δείχνει ότι οι Βρετανοί απορρίπτουν το Brexit κατά 57%.

Την περασμένη εβδομάδα, το YouGov ανέφερε ότι το ποσοστό ρεκόρ του 56% των ερωτηθέντων πιστεύει τώρα ότι το Brexit ήταν λάθος. Περίπου το 19% αυτών ψήφισαν υπέρ του Brexit, αλλά τώρα μετανιώνουν για την επιλογή τους, είπε η YouGov.

«Υπάρχει μια σταδιακή, αργή διάβρωση της υποστήριξης για το Brexit», δήλωσε ο Curtice, καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Strathclyde.

«Καμία αλλαγή»

Σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στη συζήτηση που έχει ανοίξει ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα επιδιώξει καμία σχέση μετά το Brexit με την ΕΕ «που βασίζεται στην ευθυγράμμιση με τους νόμους της ΕΕ».

Ο κ. Σουνάκ ότι ο έλεγχος της μετανάστευσης ήταν ένα από τα άμεσα οφέλη του Brexit. Μιλώντας στο συνέδριο του CBI στο Μπέρμιγχαμ είπε: «Ψήφισα υπέρ του Brexit, πιστεύω στο Brexit. Γνωρίζω ότι το Brexit μπορεί να προσφέρει, και ήδη προσφέρει, τεράστια οφέλη και ευκαιρίες για τη χώρα».

Υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πλέον σε θέση να «έχει τον κατάλληλο έλεγχο των συνόρων μας».

Και υπογράμμισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ελεύθερο να επιδιώξει εμπορικές συμφωνίες με «τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή