Ρωσία: Εκτός νόμου ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Meduza στην τελευταία καταστολή των ΜΜΕ

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας υποστηρίζει ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο «αποτελεί απειλή για τα θεμέλια του συνταγματικού συστήματος και την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

by Times Newsroom

Οι ρωσικές αρχές χαρακτήρισαν σήμερα «ανεπιθύμητη οργάνωση» το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο Meduza, απαγορεύοντας ουσιαστικά τη λειτουργία του ιστοτόπου στη Ρωσία και απαγορεύοντας σε κάθε Ρώσο να συνεργάζεται με το πρακτορείο ή τους δημοσιογράφους του.

Πρόκειται για την τελευταία μόνο απαγόρευση, στο πλαίσιο της πολυετούς εκστρατείας του Κρεμλίνου που θέλει να περιορίσει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και να ανακόψει την απήχηση των ρεπορτάζ τους στο εσωτερικό της χώρας.

Η καταστολή ανεξάρτητων μέσων έχει κλιμακωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας, σε δηλώσεις του σχετικά με την απόφαση, υποστηρίζει ότι το ειδησεογραφικό πρακτορείο, με έδρα τη Λετονία, «αποτελεί απειλή για τα θεμέλια του συνταγματικού συστήματος και την ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από τον ιστότοπο Meduza, που είναι ένας από τους ανεξάρτητους ειδησεογραφικούς ιστοτόπους της Ρωσίας, με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα. Το μέσο, δημοσίευσε μια είδηση στον ιστότοπό του με λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα μπορούσε να σημαίνει ο χαρακτηρισμός «ανεπιθύμητη οργάνωση».

«Απαγορεύεται η λειτουργία των ανεπιθύμητων οργανώσεων στην ρωσική επικράτεια υπό την απειλή κακουργηματικής πράξης» αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύτηκε στα ρωσικά και στα αγγλικά.

«Οποιοσδήποτε “συμμετέχει ή συνεργάζεται” με τέτοιες ομάδες, μπορεί να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος – ένας ιδιαίτερα σοβαρός περιορισμός για τους δημοσιογράφους που πρέπει να μιλούν με πηγές για να μεταδίδουν τις ειδήσεις» προστίθεται.

Σε όσους διώκονται για συνεργασία με μια ανεπιθύμητη οργάνωση μπορεί να τους επιβληθούν βαριά πρόστιμα ή ακόμη και πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Περισσότεροι από 50 οργανισμοί περιλαμβάνονται επί του παρόντος στον κατάλογο των «ανεπιθύμητων», συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών ερευνητικών ειδησεογραφικών πρακτορείων iStories και Proekt και του ιστοτόπου Bellingcat που έχει έδρα την Ολλανδία.

Στο στόχαστρο και του Πριγκόζιν

Ο ιδρυτής του ρωσικού ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, είχε ζητήσει δημοσίως τον περασμένο Ιούλιο να συμπεριληφθεί η Meduza στον κατάλογο των ανεπιθύμητων οργανώσεων. Σε επιστολή του προς τον γενικό εισαγγελέα της Ρωσίας, ο Πριγκόζιν επιτέθηκε στις αναφορές του Meduza σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Υποστήριξε ότι άρθρα για «πηγές μέσα στο Κρεμλίνο που ήθελαν να απομακρύνουν τον Πούτιν από την εξουσία», καθώς και ειδήσεις πως σχεδιάζεται μια δεύτερη επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, «παραβίαζαν τους αυστηρούς νόμους της Ρωσίας περί λογοκρισίας».

Λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, το ρωσικό Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που προέβλεπε ποινές φυλάκισης έως και πέντε ετών για την «δυσφήμιση» των ενόπλων δυνάμεων και έως και 15 ετών για τη διάδοση «σκοπίμως ψευδών πληροφοριών» σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις.

Ενας άλλος ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος, η Mediazona, ανέφερε σήμερα ότι ο εκδότης της, Πιότρ Βερζίλοφ, είχε κατηγορηθεί για τη διάδοση «ψευδών στοιχείων» σχετικά με τον στρατό, με κίνητρο το πολιτικό μίσος.

Μετά την ψήφιση των νόμων τον περασμένο Μάρτιο, οι ρωσικές αρχές μπλόκαραν σε σύντομο χρονικό διάστημα δεκάδες ιστοτόπους – συμπεριλαμβανομένου του Meduza-, ενώ δεκάδες ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης εγκατέλειψαν τη χώρα.

Η Meduza εδρεύει στη Λετονία από την ίδρυσή της το 2014. Η τοποθέτησή της στον κατάλογο των «ανεπιθύμητων οργανώσεων»» καταδικάστηκε από προσωπικότητες της αντιπολίτευσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η ανεπιθύμητη οργάνωση είναι η χούφτα των ανθρώπων που έχουν καταλάβει την εξουσία στη Ρωσία» έγραψε στο Twitter ο Ρουσλάν Σαβαντίνοφ, σύμμαχος του φυλακισμένου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com