Ρωσία: Γνωστή δημοσιογράφος το έσκασε για τις ΗΠΑ – Ήταν σε λίστα με «ξένους πράκτορες»

Η ίδια ανέφερε ότι επρόκειτο να συλληφθεί, επειδή ασκεί κριτική στη Μόσχα

by Times Newsroom

Η δημοσιογράφος Γιεβγκενία Αλμπάτς που είναι γνωστή στη Ρωσία και εργαζόταν ως αρχισυντάκτρια του περιοδικού The New Times, το έσκασε από την χώρα με προορισμό τις ΗΠΑ.

Η ίδια πρόκειται πλέον να διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ενώ σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το όνομα της περιλαμβάνεται σε λίστα με «ξένους πράκτορες», όπου περιέχει ονόματα που ασκούν αρνητική κριτική στη Μόσχα.

«Είχα τέσσερις διοικητικές διώξεις, με ανακήρυξαν “ξένο πράκτορα” και κατέστη σαφές, ότι περίπου από τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα με συνελάμβαναν. Συμβουλεύτηκα τον Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος μου είπε: Ζένια, μην κάθεστε, πρέπει να φύγετε, κανείς δεν θέλει να σας βάλουν φυλακή», είπε χαρακτηριστικά σε βίντεο που ανάρτησε στο YouTube.

Σημειώνεται, ότι το ρωσικό υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε στα τέλη Ιουλίου της Αλμπάτς στο μητρώο των «ΜΜΕ-ξένοι πράκτορες». Μαζί της τότε συμπεριλήφθηκαν στο μητρώο ο γνωστός συγγραφέας Ντμίτρι Μπίκοφ και ο δημοσιογράφος και ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Χρειάζεσαι βοήθεια» Ντμίτρι Αλεσκόφσκι.

Νωρίτερα δικαστήριο είχε επιβάλλει χρηματικό πρόστιμο στην Αλμπάτς και το περιοδικό The New Times 670.000 ρουβλίων , για «σκόπιμη διάδοση αναξιόπιστων» πληροφοριών. Η ρωσική ρυθμιστική αρχή εποπτείας των ΜΜΕ από την αρχή του πολέμου είχε μπλοκάρει δύο φορές τον ιστότοπο του περιοδικού. Την πρώτη φορά στις 25 Φεβρουαρίου και την δεύτερη στις 16 Μαρτίου.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή