Ρωσία: Να επανεξεταστούν οι κυρώσεις της Δύσης για να μπει τέλος στην επισιτιστική κρίση

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση να ανοίξουν τα ουκρανικά λιμάνια

by Times Newsroom

Η Ρωσία επιμένει να απαγορεύει την εξαγωγή σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και τονίζει ότι εάν η Δύση θέλει να σταματήσει η επισιτιστική κρίση, θα πρέπει να επανεξετάσει τις κυρώσεις που επέβαλε στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει πως ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο δήλωσε ότι «δεν πρέπει να απευθύνετε έκκληση μόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και να εξετάσετε βαθιά το σύνολο των αιτιών που προκάλεσαν την τρέχουσα επισιτιστική κρίση και, πρωτίστως, αυτές είναι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ που παρεμβαίνουν στο ομαλό ελεύθερο εμπόριο, που περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως σιτάρι, λιπάσματα και άλλα».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Ντέιβιντ Μπίσλι, απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας: «Αν έχετε καθόλου καρδιά, παρακαλώ ανοίξτε αυτά τα λιμάνια».

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα τρέφει περίπου 125 εκατομμύρια ανθρώπους και αγοράζει το 50% των σιτηρών του από την Ουκρανία. Παράλληλα, η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων προμηθειών σίτου. Η Ουκρανία είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας αραβόσιτου, κριθαριού, ηλιέλαιου και κραμβέλαιου, ενώ η Ρωσία και η Λευκορωσία -σύμμαχος της Μόσχας στην εισβολή της στην Ουκρανία- στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις- αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών των καλλιεργειών του θρεπτικού συστατικού ποτάσα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com