Ρωσία: Πέθανε φημισμένος καρκινοπαθής επιστήμονας που συνελήφθη για συνεργασία με την Κίνα

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 54 ετών

by Times Newsroom

Ο Ντμίτρι Κόλκερ που ήταν ένας φημισμένος Ρώσος επιστήμονας πέθανε, καθώς έχασε την μάχη με τον καρκίνο, δύο μέρες μετά την σύλληψη του από την αστυνομία της Ρωσίας, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, αφού υπήρξαν ισχυρισμοί πως συνεργάστηκε με την Κίνα.

Πιο αναλυτικά, ο 54χρονος επιστήμονας πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου σε νοσοκομείο της Μόσχας όπου μεταφέρθηκε από τη φυλακή όπου είχε οδηγηθεί, σύμφωνα με τον γιο του, τον Μαξίμ Κόλκερ.

Δύο ημέρες νωρίτερα, δικαστήριο του Νοβοσιμπίρσκ έκανε γνωστό ότι ο Κόλκερ συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για διάστημα δύο μηνών. Ο επιστήμονας κατηγορήθηκε για «εσχάτη προδοσία» και «κατασκοπεία» υπέρ «ξένου κράτους», ένα αδίκημα που επισύρει ποινή κάθειρξης 20 ετών.

Η οικογένειά του ανέφερε ότι συνελήφθη από πράκτορες της υπηρεσίας ασφαλείας FSB σε μια κλινική του Νοβοσιμπίρσκ όπου νοσηλευόταν πάσχοντας από καρκίνο στο πάγκρεας στο τελευταίο στάδιο. Στη συνέχεια, παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, μεταφέρθηκε στη Μόσχα.

«Η FSB σκότωσε τον πατέρα μου, ήξεραν σε τι κατάσταση βρισκόταν, αλλά τον έβγαλαν από το νοσοκομείο. Σ’ ευχαριστώ, πατρίδα μου! Η οικογένεια δεν είχε καν την άδεια να τον αποχαιρετίσει», έγραψε ο Μαξίμ Κόλκερ στον ιστότοπο VKontakte.

Ο Ντμίτρι Κόλκερ ήταν διδάκτορας φυσικής και μαθηματικών στο κρατικό Πανεπιστήμιο του Νοβοσιμπίρσκ και επικεφαλής ενός εργαστηρίου «κβαντικών και οπτικών τεχνολογιών». Ο γιος του είπε ότι η κατηγορία της κατασκοπείας σχετίζεται με τις διαλέξεις που έδωσε σε ένα διεθνές συνέδριο στην Κίνα. Στο συνέδριο αυτό συνοδευόταν συνεχώς από έναν πράκτορα της FSB ώστε να μην δώσει σε άλλους «ευαίσθητες πληροφορίες», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή