Ρούφους Ουίλμοτ Γκρίζγουολντ (1815 – 1857) Αμερικανός εκδότης και κριτικός

Γνωστός περισσότερο για την αντιπαλότητά του με τον συγγραφέα Έντγκαρ Άλλαν Πόε

by Times Newsroom

Ο Ρούφους Ουίλμοτ Γκρίζγουολντ (Rufus Wilmot Griswold15 Φεβρουαρίου 1815 – 12 Αυγούστου 1857) ήταν Αμερικανός εκδότης και κριτικός, γνωστός περισσότερο για την αντιπαλότητά του με τον συγγραφέα Έντγκαρ Άλλαν Πόε.

Γεννήθηκε στην πόλη Μπένσον του Βερμόντ και υπήρξε Βαπτιστής κληρικός, πριν ξεκινήσει να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες της Νέας Υόρκης. Από το 1841 μέχρι το 1843, εργάστηκε ως εκδότης του περιοδικού Graham’s Magazine στη Φιλαδέλφεια, προσελκύοντας αρκετούς σημαντικούς Αμερικανούς συγγραφείς. Την περίοδο 1850 – 1852, ήταν εκδότης του International Magazine της Νέας Υόρκης, το οποίο συγχωνεύτηκε το 1852 με το περιοδικό Harper’s Magazine. Πέθανε το 1857 από φυματίωση, στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Μεγάλο μέρος του έργου του περιλαμβάνει την επιμέλεια και έκδοση ανθολογιών, διανθισμένες με σύντομες κριτικές και βιογραφίες. Σημαντικότερες ίσως ανθολογίες του Γκρίζγουολντ υπήρξαν οι συλλογές Poets and Poetry of America (1842), Prose Writers of America (1846), Female Poets of America (1848) και Sacred Poets of England and America (1849).

Ο Γκρίζγουολντ είναι ιδιαίτερα γνωστός για την σχέση του με τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Ο τελευταίος έγραψε μία αρνητική κριτική για την ανθολογία Poets and Poetry of America, ενώ ο Γκρίζγουολντ συμπεριέλαβε τον Πόε στην ανθολογία Prose Writers of America, σχολιάζοντας όμως με αρνητικό τρόπο τα έργα του. Μεταξύ τους αναπτύχθηκε από την αρχή της γνωριμίας τους, μία έντονη αντιπαλότητα. Μετά το θάνατο του Πόε, ο Γκρίζγουολντ δημοσίευσε μία ειρωνική νεκρολογία στην New York Tribune, υπογράφοντάς την με το ψευδώνυμο Λούντβιχ (Ludwig),ενώ ανέλαβε και τις μεταγενέστερες εκδόσεις έργων του, αν και δεν πιστοποιείται από επίσημα στοιχεία πως κάτι τέτοιο ήταν επιθυμία του ίδιου του Πόε. Σε μία συλλογή έργων του Πόε, ο Γκρίζγουολντ περιέλαβε επίσης μία βιογραφία (Memoir) του συγγραφέα τους, η οποία περιείχε σημαντικές ανακρίβειες για την προσωπικότητα του Πόε.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή