Σάλος με τις δηλώσεις Μπορέλ: Η Ευρώπη είναι κήπος, ο περισσότερος υπόλοιπος κόσμος ζούγκλα

Τα σχόλια του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας καταγγέλθηκαν ως «ανάρμοστα και ρατσιστικά»

by Times Newsroom

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάλεσαν χθες Δευτέρα τον υπηρεσιακό επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη χώρα ζητώντας του εξηγήσεις για τις «ρατσιστικές», όπως τις χαρακτήρισαν, δηλώσεις του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Το υπουργείο Εξωτερικών των Εμιράτων επεσήμανε ότι τα σχόλια του Μπορέλ ήταν «ανάρμοστα και ρατσιστικά» και «συμβάλουν στην επιδείνωση του κλίματος μισαλλοδοξίας και διακρίσεων παγκοσμίως», μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.

Σε ομιλία του την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Διπλωματική Ακαδημία στη Μπριζ του Βελγίου ο Μπορέλ χαρακτήρισε την Ευρώπη «κήπο» και τον περισσότερο υπόλοιπο κόσμο «ζούγκλα», η οποία «θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».

«Οι κηπουροί θα πρέπει να φροντίζουν τον κήπο, αλλά δεν θα τον προστατεύσουν χτίζοντας τοίχους. Ένας μικρός, όμορφος κήπος που είναι περιτριγυρισμένος από ψηλούς τοίχους για να εμποδίσει τη ζούγκλα να εισέλθει δεν είναι λύση. Διότι η ζούγκλα έχει μεγάλες ικανότητες ανάπτυξης και ο τοίχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλός», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Οι κηπουροί θα πρέπει να πάνε στη ζούγκλα. Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ασχολούνται πολύ περισσότερο με τον υπόλοιπο κόσμο. Σε διαφορετική περίπτωση ο υπόλοιπος κόσμος θα εισβάλει», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες ο Μπορέλ αρνήθηκε ότι οι δηλώσεις του είναι ρατσιστικές και με αποικιοκρατική χροιά, μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE. Στόχος του ήταν να απορρίψει την ιδέα της «Ευρώπης φρουρίου» και να ενθαρρύνει τους σπουδαστές να έχουν σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, εξήγησε ο ίδιος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή