Σαμαράς: «Θέλουν να μας σύρουν σε Πρέσπες του Αιγαίου-Ο Ερντογάν έχει πρόβλημα»- Τι είπε για τις υποκλοπές

«Η ΝΔ οφείλει να δώσει ενωμένη τη μάχη των εκλογών» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην πρεμιέρα για το «Ίδρυμα Αντώνη Σαμαρά», τονίζοντας πως παραμένει μάχιμος πολιτικός.

by Times Newsroom

Στην ανάγκη δημιουργίας μιας νέας «Συνθήκης Επανίδρυσης», που χρειάζεται η Ευρώπη, για να συνεχίσει να υφίσταται, αναφέρθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του για τα εγκαίνια του Ιδρύματός του.

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως «η ελληνική ΑΟΖ ακουμπάει στην Κυπριακή, όμως η Τουρκία απαιτεί να παραιτηθούμε από το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας. Θέλουν να μας σύρουν σε Πρέσπες του Αιγαίου, δεν θα τους το επιτρέψουμε. Και σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

«Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες»

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζητώντας από την κυβέρνηση να δοθούν ξεκάθαρες και σαφείς απαντήσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα των «νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων που ταλανίζει τον δημόσιο διάλογο τον τελευταίο καιρό» ο κ. Σαμαράς τόνισε: Δεν πιστεύω, δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το απόρρητο αποτελεί βολική δικαιολογία. Η ΝΔ εγκαθίδρυσε τη Δημοκρατία στη χώρα, σημείωσε.

«Η πολιτική ζωή του τόπου δοκιμάζεται για πολύ καιρό από τις νόμιμες και παράνομες υποκλοπές. Δεν θέλω να πιστέψω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. Θα ήταν αδιανόητο. Αν ίσχυαν όλα αυτά θα επρόκειτο αναμφίβολα για αντιδημοκρατική εκτροπή. Και γι αυτό πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρης απαντήσεις χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να δίνουμε την εντύπωση πως το απόρρητο είναι μια βολική δικαιολογία. (…) Αυτά τα φαινόμενα η παράταξή μας δεν μπορεί να τα ανεχθεί», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Όταν η Τουρκία, απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο έδειξαν αλληλεγγύη;»

Ο κ. Σαμαράς έκανε αναφορά στην απαίτηση της τρόικας να πάει όλη η περιουσία της χώρας σε ένα Υπερταμείο. «Εγώ δεν το δέχθηκα αλλά άλλοι στην συνέχεια το δέχθηκαν. Ζούμε σε μια παράδοξη εποχή που η κρίση έχει γίνει κανονικότητα, τόνισε και είπε ότι πολλές πολιτικές ηγεσίες τρέφονται από ψευδαισθήσεις. Στην Ευρώπη πίστευαν ότι το φτηνό ρωσικό αέριο θα εξασφάλιζε στην περιοχή αυτονομία και όταν εμείς η Ελλάδα είπαμε στους εταίρους μας ότι υπάρχουν κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο και θα μείωναν την ενεργειακή εξάρτηση από την Ρωσία δεν έδωσαν καμία σημασία».

«Οι περισσότεροι έστρεψαν αλλού τα μάτια. Ο ρωσικός καινούριος αγωγός τους γοήτευσε. Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και είχαν μια μαζική τύφλωση. Όταν άρχισαν οι Τούρκοι να απειλούν με το τουρκολυβικό μνημόνιο πως αντέδρασαν οι Γερμανοί; Όταν η Τουρκία, χώρα εκτός ΕΕ απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο έδειξαν αλληλεγγύη; Όχι. Συνιστούσαν ψυχραιμία και υπομονή και διάλογο με τον πειρατή. Και όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία επέβαλλαν κυρώσεις στην Ρωσία από την οποία ήταν εξαρτημένοι. Αυτό είναι το απόλυτο θέατρο του πολιτικού παραλόγου», σημείωσε.

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο είπε ότι αυτό που προτείνει η Ευρώπη είναι τόσο υψηλό σαν να μην υπάρχει. «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε, μια Ευρώπη χωρίς τιμόνι και ηγεσία, είπε και τόνισε ότι όλοι καταγγέλλουμε την Ρωσία αλλά η Ευρώπη δεν είναι ενωμένη».

«Εγώ Γαλάζια Πατρίδα ξέρω μόνο την πατρίδα μας- Ο Ερντογάν έχει πρόβλημα»

«Η Ελλάδα άντεξε και αυτό κανείς δεν μπορεί να το παραβλέψει είπε. Ήταν σωστό που πήραμε τα Ραφάλ και τις Μπελαρά και που προωθήσαμε την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και την αναβάθμιση σε Σούδα και Στεφανοβίκειο. Αφαιρούν από την Τουρκία ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα. Όλα έγιναν σωστά και το πιστώνεται ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς.

«Η Τουρκία ετοιμάζει τον λαό της με θρασύ και προκλητικό τρόπο για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Η Άγκυρα επιχειρεί να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην θάλασσα. Εγώ Γαλάζια Πατρίδα ξέρω μόνο την πατρίδα μας. Ο Ερντογάν έχει πρόβλημα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας προβλέπει ότι τα νησιά όλα έχουν δικαιώματα σε ΑΟΖ και το Καστελόριζο. Η Τουρκία απαιτεί να παραιτηθούμε από το δίκιο της θάλασσας. Κάποιοι θέλουν ακριβώς αυτό να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία σε αυτό που ονομάζεται Πρέσπες του Αιγαίου και αυτό δεν θα τους το επιτρέψουμε και μπορούμε να το αποτρέψουμε σήμερα».

Στην εκδήλωση που έγινε στο θέατρο «Παλλάς», έδωσε το παρών και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και πολλοί υπουργοί όπως οι Νίκος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Θάνος Πλεύρης, Γ. Γεραπετρίτης, Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Πιερρακάκης, Νότης Μηταράκης, Β. Κικίλιας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, ο πρώην υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή ο διοικητής της ΤτΤ Γ. Στουρνάρας, ο ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και πολλοί ακόμη.

Δείτε την εκδήλωση: 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή