Σάντσεθ στο Κίεβο: «Η Ισπανία θα στηρίζει την Ουκρανία μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη»

Ο Σάντσεθ προτίθεται να πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ώστε να τελειώσει ο πόλεμος.

by Times Newsroom

Στο Κίεβο βρίσκεται από το πρωί της Πέμπτης ο Πέδρο Σάντσεθ για δεύτερη φορά από τον Απρίλιο του 2022. Τότε είχε ανακοινώσει τη μεγαλύτερη αποστολή όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ισπανία στην Ουκρανία (200 τόνοι πυρομαχικών, 30 φορτηγά και 10 ελαφρά οχήματα, μεταξύ άλλων). Σήμερα η επίσκεψή του συμπίπτει με την ανακοίνωση της υπουργού Αμυνας ότι τελικά η Ισπανία θα στείλει στην Ουκρανία 6 άρματα μάχης Leopard.

Ο Ισπανός ηγέτης ανέφερε την άφιξή του στην ουκρανική πρωτεύουσα με μήνυμά του στο Twitter δηλώνοντας ότι η Ισπανία θα στηρίζει την Ουκρανία «μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη».

Ο πρώτος σταθμός του Σάντσεθ μετά την άφιξή του στον κεντρικό σταθμό του Κιέβου ήταν η εκκλησία San Andrés, στην κοντινή πόλη Bucha, όπου βρισκόταν ένας από τους ομαδικούς τάφους για τους δεκάδες αμάχους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα κατά τον οποίο η πόλη καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στην αρχή της εισβολής. Με τη βοήθεια του ιερέα της ενορίας και των τοπικών αρχών, ο Σάντσεθ επισκέφτηκε μια φωτογραφική έκθεση που εξηγεί τη φρίκη που βίωσε αυτή η πόλη που βρίσκεται στα βόρεια του Κιέβου, η οποία έγινε γνωστή μόλις αποχώρησαν τα στρατεύματα του Κρεμλίνου. Τότε ήταν που φάνηκαν τα εκατοντάδες πτώματα των ανθρώπων που είχαν πεθάνει στις εβδομάδες κατοχής και πολιορκίας.

Στη συνέχεια, ο Σάντσεθ πήγε στο γειτονικό Irpin, επίσης το σημείο σημαντικών μαχών και το τελευταίο σημείο, στις πύλες της πρωτεύουσας, από το οποίο δεν μπορούσαν να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε στον Πούτιν ότι η Ουκρανία αντιστέκεται», είπε. Στη συνέχεια, είναι προγραμματισμένη συνάντηση Σάντσεθ και Ζελένσκι και ομιλία τους στην Ράντα, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας.

Ο Σάντσεθ προτίθεται να πολλαπλασιάσει τις διπλωματικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ώστε να τελειώσει ο πόλεμος. Στηρίζει δε την ειρηνευτική πρόταση δέκα σημείων που παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως προσκεκλημένος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ανταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com