Σαρωτικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στη Νέα Ζηλανδία: Ένας μαθητής αγνοείται

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Όκλαντ

by Times Newsroom

Η αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας ανέστειλε ως το πρωί (τοπική ώρα) τις έρευνες για τον εντοπισμό μαθητή λυκείου που αγνοείται αφού παρασύρθηκε σήμερα από τα νερά σε σπήλαιο βόρεια του Όκλαντ, στο Βόρειο Νησί, καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές και οι καταιγίδες προκαλούν ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις στην μεγαλύτερη αυτή πόλη της χώρας, την οποία οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο αξιωματούχος της αστυνομίας Τόνι Χιλ δήλωσε ότι ένας μαθητής αγνοείται στο Άμπεϊ Κέιβς, κοντά στο Γουάνγκαρεϊ, αφού ομάδα 15 μαθητών λυκείου και δύο ενήλικες αντιμετώπισαν «δύσκολη κατάσταση». Οι υπόλοιποι 16 έχουν βρεθεί, σύμφωνα με τον ίδιο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι επρόκειτο για ομάδα μαθητών λυκείου αρρένων του Γουάνγκαρεϊ, το οποίο ανακοίνωσε στους γονείς ότι το σχολείο θα έκλεινε νωρίτερα σήμερα.

Τα σωστικά συνεργεία διευκρίνισαν ότι ο μαθητής αγνοείται αφού παρασύρθηκε από τα νερά στο σπήλαιο στη διάρκεια σχολικής εκδρομής. Το Άμπεϊ Κέιβς βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από την πόλη Γουάνγκαρεϊ και περιλαμβάνει τρεις σπηλιές που είναι «επιρρεπείς σε ξαφνικές πλημμύρες», σύμφωνα με τον ιστότοπο του δημοτικού συμβουλίου, μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Τα σωστικά συνεργεία της αστυνομίας ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους στις 17:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα έπειτα από ολοήμερη έρευνα στην περιοχή, η οποία αντιμετώπιζε έντονη βροχόπτωση καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας. Οι έρευνες θα συνεχιστούν μόλις ξημερώσει στην περιοχή που έχει αποκλειστεί.

«Οι σκέψεις μας είναι με τους φίλους και την οικογένεια του αγνοούμενου μαθητή», αναφέρει ο Χιλ σε ανακοίνωση. «Το σχολείο λαμβάνει υποστήριξη από την Ομάδα αντιμετώπισης Τραυματικών Περιστατικών του υπουργείου Παιδείας», σημειώνει.

Οι καταρρακτώδεις βροχές προκαλούν χάος σε όλη αυτή την περιοχή, όπου μερικές κεντρικές οδικές αρτηρίες έχουν κλείσει.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Όκλαντ

Γενικότερα στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, τα σχολεία στις πληγείσες περιοχές εκκενώθηκαν και έκλεισαν. Δρόμοι και πάρκα έχουν πλημμυρίσει, ενώ κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τοπικό επίπεδο και άνοιξαν δύο καταφύγια από τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν διαταράξει τις συγκοινωνίες και ανεστάλησαν οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες, ενώ οι αρχές ζήτησαν από τον κόσμο να αποφεύγει τις μη απαραίτητες μετακινήσεις λόγω του φόβου πρόκλησης κατολισθήσεων.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες προβλέπεται να συνεχιστούν μέχρι το βράδυ, πιθανόν ως και τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, προτού το καιρικό φαινόμενο κινηθεί προς τα νοτιοανατολικά.

Το Όκλαντ αντιμετώπισε σοβαρές πλημμύρες τον Ιανουάριο, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 4 ανθρώπους, και στη συνέχεια τον Φεβρουάριο ο κυκλώνας Γκαμπριέλ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μεγάλο τμήμα του Βορείου Νησιού και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά το κόστος των καιρικών αυτών φαινομένων σε ποσό που κυμαίνεται από 9 ως 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (5,19 – 8,37 δισεκ. ευρώ).

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή