Σε απόγνωση το Νεπάλ για την έλλειψη οξυγόνου, απευθύνει έκκληση για άδειες φιάλες στους ορειβάτες των Ιμαλαΐων

by Times Newsroom

Τιτάνια μάχη για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού δίνει το Νεπάλ. Είναι τέτοιες οι ελλείψεις της χώρας σε φιάλες οξυγόνου, ώστε ζήτησε από τους ορειβάτες στο όρος Έβερεστ να επιστρέφουν τις άδειες φιάλες τους αντί να τις εγκαταλείπουν στις πλαγιές του βουνού.

Η χώρα εξέδωσε άδειες ορειβασίας σε περισσότερους από 700 ορειβάτες για 16 κορυφές των Ιμαλαϊων-408 εκ των οποίων για το όρος Έβερεστ–για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τον τουρισμό και την ορειβασία να ανακάμψουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η Ορειβατική Ένωση του Νεπάλ ζήτησε από τους ορειβάτες να βοηθήσουν το Νεπάλ να διαχειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, η οποία έχει οδηγήσει σε κρίσιμο σημείο το εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας, όπως έχει συμβεί και με την γειτονική Ινδία, όπου σήμερα ο αριθμός των νεκρών πλησίασε σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Κουλ Μπαχαντούρ Γκουρούνγκ, ανώτερος αξιωματούχος της Ένωσης, δήλωσε ότι οι ορειβάτες και οι οδηγοί σέρπα τους εκτιμάται ότι αυτή την περίοδο μετέφεραν τουλάχιστον 3.500 φιάλες οξυγόνου. Αυτές οι φιάλες συχνά θάβονται κάτω από το χιόνι έπειτα από χιονοστιβάδες ή εγκαταλείπονται στις πλαγιές του βουνού μετά το τέλος της αποστολής.

«Κάνουμε έκκληση προς τους ορειβάτες και τους σέρπα τους να επιστρέφουν τις άδειες φιάλες οξυγόνου όπου αυτό είναι δυνατόν, καθώς μπορούν να ξαναγεμίσουν και να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία των ασθενών με κορονοϊό που έχουν επείγουσες ανάγκες» δήλωσε ο Γκορούνγκ στο Reuters, όπως αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Χθες Κυριακή το Νεπάλ ανέφερε ημερήσια αύξηση των κρουσμάτων κατά 8.777, 30 φορές περισσότερα από τον αριθμό που είχε καταγραφεί έναν μήνα νωρίτερα, δηλαδή στις 9 Απριλίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται σε 394.667, ενώ εκείνος των νεκρών σε 3.720.

Πολλά ιδιωτικά και κοινοτικά νοσοκομεία στο Κατμαντού έχουν ανακοινώσει ότι δεν είναι σε θέση να δεχτούν περισσότερους ασθενείς εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.Υπάρχουν ελλείψεις τόσο σε οξυγόνο όσο και σε φιάλες.

«Χρειαζόμαστε περίπου 25.000 φιάλες οξυγόνου άμεσα για να σώσουμε ανθρώπους από τον θάνατο. Αυτή είναι η επείγουσα ανάγκη μας» δήλωσε ο Σαμίρ Κουμάρ Αντικάρι, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. «Έχουμε επίσης ανάγκη από εγκαταστάσεις οξυγόνου, συμπιεστές και κλίνες ΜΕΘ επειγόντως» είπε ο Αντικάρι.

Το Νεπάλ έχει ζητήσει από την Κίνα να στείλει 20.000 φιάλες, κάποιες από τις οποίες θα μεταφερθούν από αέρος για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών, είπε ένας άλλος αξιωματούχος.

Η Κίνα έχει δεσμευτεί ότι θα προμηθεύσει το Νεπάλ με φιάλες οξυγόνου, αναπνευστήρες και άλλες ιατρικές προμήθειες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας και Πληθυσμού Χρινταγές Τριπάτι.

Το Νεπάλ διαθέτει μόνο 1.600 κλίνες ΜΕΘ και λιγότερους από 600 αναπνευστήρες για τον πληθυσμό του των 30 εκατομμυρίων με μόλις 0,7 γιατρούς ανά 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την μκο ActionAid Νεπάλ.

Ο Πρακάς Τάπα, ένας γιατρός στο νοσοκομείο Μπέρι του Νεπαλγκούντζ, στο νοτιοδυτικό Νεπάλ που συνορεύει με την Ινδία, περιγράφει ότι ασθενείς κοιμούνται στο πάτωμα και στους διαδρόμους.

«Με κάποιον τρόπο έχουμε μέχρι στιγμής καταφέρει να το διαχειριστούμε, αλλά είναι δύσκολο να δεχτούμε και άλλους ασθενείς» εξηγεί.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή