Σε δέλτα ποταμού στον Άρη έφθασε ο ρομποτικός ιχνηλάτης της ζωής

Το ρόβερ της αποστολής Perseverance αναζητεί επίσης ίχνη ζωής που πιθανώς υπήρχε κάποτε στον Άρη.

by Times Newsroom

Το Φεβρουάριο του 2021 προσεδαφίστηκε στον Άρη το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Κόκκινο Πλανήτη. Αποστολή του ήταν να συλλέξει δείγματα του εδάφους και πετρωμάτων του πλανήτη τα οποία έρθουν στη Γη με επόμενες αποστολές για μελέτη. Το ρόβερ της αποστολής Perseverance αναζητεί επίσης ίχνη ζωής που πιθανώς υπήρχε κάποτε στον Άρη. Φυσικά τα προηγμένα του όργανα καταγράφουν και συλλέγουν και άλλα γεωατμοσφαιρικά δεδομένα ενώ φυσικά καταγράφει συνεχώς και φωτογραφίες και βίντεο.

Το ρόβερ που βρίσκεται στον κρατήρα Jezero μετέφερε στον Άρη και ένα drone το οποίο όχι μόνο κατάφερε να πετάξει αλλά ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συνεχίζει να πραγματοποιεί αποστολές ενώ ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για ένα μόλις μήνα.

Στον κρατήρα πιστεύεται ότι υπήρχε κάποτε ένας ποταμός και όπως ανακοίνωσε η NASA το ρόβερ έφθασε στο δέλτα αυτού του ποταμού. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή αφού το δέλτα του ποταμού θεωρείται ιδανικό σημείο για να έχουν αναπτυχθεί κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο τις οποίες μπορεί να εντοπίσει με τα προηγμένα του όργανα το ρόβερ.

«Το δέλτα στον κρατήρα Jezero έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα από τα καλύτερα σημεία αναζήτησης μικροβιακής ζωής στον Άρη και να αποδειχθεί ένα πραγματικό γεωλογικό πανηγύρι. Οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί έξω και η ομάδα του Perseverance είναι έτοιμη να τις ανακαλύψει» δηλώνει ο Τόμας Ζουρμπούκεν, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com