Σε δίκη ο Χριστόδουλος Ξηρός επειδή άναψε φωτιά στη φυλακή

by Times Newsroom 1

«Προκάλεσε πυρκαγιά ασυνήθους έκτασης και έντασης που δεν μπορούσε να κατασβηστεί εύκολα, παρά μόνο με ειδικά μέσα πυρόσβεσης και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ζωής σε άνθρωπο».

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο Χριστόδουλος Ξηρός παραπέμφθηκε να δικαστεί σε Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο επειδή φέρεται ότι έβαλε φωτιά σε κελί όπου κρατείτο, μέσα στις φυλακές Διαβατών, το 2018. Ο καταδικασθείς για τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», κατηγορείται για «εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο για άνθρωπο» και για «διακεκριμένη φθορά δια πυρός».

Το χρονικό διάστημα 2017-2018 ο Χρ. Ξηρός ήταν έγκλειστος στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόταν για τις συνθήκες κράτησης του και ζητούσε μεταγωγή στον Κορυδαλλό ενώ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, με τη χρήση αναπτήρα έβαλε φωτιά στο στρώμα του κελιού του, στο χώρο του Πειθαρχείου.

«Προκάλεσε πυρκαγιά ασυνήθους έκτασης και έντασης που δεν μπορούσε να κατασβηστεί εύκολα, παρά μόνο με ειδικά μέσα πυρόσβεσης και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει κίνδυνο ζωής σε άνθρωπο, λόγω της πυκνής και αποπνικτικής αιθάλης αλλά και της δυνατότητας εξάπλωσης αλλά και σε παρακείμενα κελιά συγκατηγορουμένων, ασθενών και μη» αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα και επισημαίνεται ότι τελικά ο κίνδυνος αποτράπηκε μόνο με την άμεση και έγκαιρη επέμβαση σωφρονιστικών υπαλλήλων που έσβησαν τη φωτιά με πυροσβεστήρες.

Επίσης, ο ίδιος κατηγορείται ότι, με την παραπάνω πράξη του, «κατέστρεψε ξένα κινητά πράγματα» και «προκάλεσε φθορές στους τοίχους του καταστήματος, ρυπαίνοντας τους με την πυκνή αιθάλη που προκάλεσε η πυρκαγιά».

Ο «Μανώλης της 17Ν»

Ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2002 μετά την έκρηξη βόμβας στα χέρια του αδελφού του Σάββα και ομολόγησε την συμμετοχή του στην «17 Νοέμβρη». Κρίθηκε ένοχος για την εμπλοκή του σε 6 δολοφονίες της και καταδικάστηκε σε έξι φορές ισόβια και 25χρόνια κάθειρξη. Εξέτισε μέρος της ποινής στον Κορυδαλλό και ενώ είχε την ευκαιρία να λαμβάνει πολυήμερες άδειες, καταπάτησε το ευεργετικό μέτρο και απέδρασε, παραβιάζοντας την έβδομη στη σειρά άδεια, τον Ιανουάριο 2014. Ένα χρόνο αργότερα συνελήφθη στην Ανάβυσσο από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και ήταν… αγνώριστος, καθώς είχε βάψει τα μαλλιά του κατάξανθα και είχε αφήσει μούσι.

Πηγή: grtimes.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή